Moviment Contra la Incineració de Residus

27 candidatures es posicionen contra les incineracions a Uniland i Cales de Pachs

Tres són de Santa Margarida i els Monjos, població on hi ha Uniland; però no hi ha cap adhesió de Pacs del Penedès, on es volen aturar les incineracions a Cales de Pachs

Roger Vives. Roda de premsa de Moviment Contra la Incineració de Residus

Roger Vives. Roda de premsa de Moviment Contra la Incineració de Residus

El Moviment Contra la Incineració de Residus a Uniland compta amb el suport explícit de 27 candidatures polítiques de l'Alt i el Baix Penedès que es presentaran a les eleccions municipals del proper 24 de maig. Així ho han fet saber els portaveus de la plataforma en una roda de premsa a l'Escorxador de Vilafranca: Mercè Mestres, Joan Mateu, Ferran Soldan i Marquina Repiso, que han traslladat un document amb els seus propòsits a les diferents llistes electorals en les darreres setmanes. Aquest suport municipal s’afegeix al que ja va manifestar l’estiu de l’any passat el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

De les 27 candidatures, i a l'espera d'obtenir la resposta d'algunes més que estan pendents de decidir-ho (com Guanyem Vilafranca), n'hi ha 12 d'ERC, 7 de la CUP, 4 del PSC, 3 de CiU i una de Reagrupament. Tres d'aquestes candidatures són de Santa Margarida i els Monjos, població on hi ha Uniland; mentre que de moment no hi ha cap adhesió de Pacs del Penedès, on el Moviment també vol aturar les incineracions a Cales de Pachs.

A banda del suport, hi ha candidatures que han inclòs directament els següents propòsits que reclama la plataforma: aturar la incineració a Uniland i a Cales de Pachs; revisar les autoritzacions ambientals donades a la cimentera i a Cales de Pachs; realitzar un estudi epidemiològic al Penedès amb participació ciutadana; apostar decididament per l'Estratègia Catalana Cap el Residu Zero; i el compromís dels partits de no contractar cap servei a l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) si no deixa d'incinerar. Actualment aquesta empresa realitza el servei de recollida de residus urbans i de la Mancomunitat Penedès-Garraf.

Tals punts han estat inclosos als programes electorals de la CUP de Vilafranca, L'Arboç, els Monjos, Vilobí i Sant Sadurní; ERC d'Olèrdola, Castellví i Vilafranca; i Reagrupament als Monjos.

El Moviment considera "tot un èxit" haver assolit el suport de 27 candidatures municipals, fet pel que els portaveus consideren clau "haver introduït el debat en un moment en què es parla de política". A partir d'aquí confien en què “corri l'exemple i ens porti a un major compromís a tota la comarca"; i seguint en aquesta línia esperen que tot plegat "generi debat per entendre el risc de la incineració i aturar-lo". Amb tot, valoren el pas fet "molt positivament, s'ha extès la informació a tots els municipis, ja que és una cosa que no només afecta als Monjos".
La plataforma alerta que “el càncer és una realitat a les poblacions properes a les incineradores. Són una amenaça per la nostra salut i el medi ambient, amb l'emissió de contaminant els 365 dies l'any".

Tot i no disposar de dades concretes, el Moviment assegura que l'Institut Català de la Salut “ens ha comunicat que des del 2012 als Monjos s'hi detecta un increment significatiu del nombre de neoplàsies", és a dir, tumors que en cas de ser malignes suposen càncer.

De fet, en la seva lluita, el Moviment es basa en estudis científics com el publicat a Chemosphere, on es constata que hi ha "risc major de mort per càncer en els municipis situats en un radi de 5km d'aquestes empreses i l'ampliació de l'afectació a 65km".

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!