Bus a la carta

Sitges estrena un sistema de transport d’autobús a la demanda

Els veïns de Montgavina, La Plana Est, Aiguadolç i Can Girona podran sol·licitar el servei d’autobús a les parades a la demanda, prement un botó

El xofer rep la sol·licitud i modifica el recorregut per recollir l’usuari

Sitges estrena un sistema de transport d’autobús a la demanda. Ajuntament de Sitges

Sitges estrena un sistema de transport d’autobús a la demanda. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els veïns de Montgavina, La Plana Est, Aiguadolç i Can Girona comptaran a partir d’ara amb un nou servei, el sistema de transport d’autobús a la demanda, pel qual els veïns d’aquests barris podran sol·licitar el servei prement un botó a la mateixa parada. El transport a la demanda vol aportar una major eficiència al funcionament de les línies urbanes, a la vegada que s’estalvien els costos derivats del transport.

Les parades de Montgavina, La Plana Est, Aiguadolç i Can Girona disposen ara d’un botó per fer la demanda del servei i quan es pressiona s’activa la parada, al mateix temps que s’informa que s’està sol·licitant la recollida. Els autobusos són controlats pel sistema i, quan un bus, està dins de la zona de desviament cap a la parada de recollida, s’informa al xofer mitjançant un missatge a la pantalla. El conductor ha de confirmar que ha rebut el missatge i que recollirà a l’usuari tocant la pantalla tàctil. En aquest moment, s’informa per la pantalla de la parada que un autobús realitzarà la recollida i quin temps aproximat trigarà. Un cop feta la recollida la parada es desactiva.

Durant la presentació del nou servei aquest dimarts a Montgavina, l'Alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha expressat que amb aquest sistema "es dona resposta a una petició veïnal que és una petició d'igualtat amb a la resta de veïns i barris del poble, i per garantir que el servei sigui sostenible. Això ha estat possible gràcies a aquest sistema innovador, que fa mesos que hem anat treballant amb rigor perquè el nou servei tingués un bon resultat".

La regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall, ha manifestat que el sistema “permetrà que l'autobús faci parada en el moment  que el veí ho necessita. Pensem que pot ser un benefici no només per als veïns d'aquests barris, que es troben en aquesta situació, sinó per a tots els ciutadans, reduint costos i temps d'espera. Amb aquesta acció comuniquem els barris de Sitges, que tindran transport independentment de si hi ha demanda o no”. La regidora ha volgut fer un agraïment públic al regidor Lluís Marcé, qui va impulsar el sistema quan era responsable dels serveis urbans en l’anterior mandat, i que hi era present en l’acte.

Per la seva part, el gerent de Transports Ciutat Comtal, Josep Carles Herrero, ha expressat que es tracta “d’una nova prestació pel qual les parades més allunyades puguin tenir un servei en base a la demanda, entenent que es tracta d’una prestació des del punt de vista de beneficència energètica i estalviem quilòmetres a l’hora de fer el servei i optimitzar-la, una prestació que farà bé al transport de Sitges

El transport a la demanda funciona a través del SISDEM, un sistema que funciona amb energia solar a les parades, on s’informa a l’usuari de la situació de la seva demanda a una pantalla, en què també es mostren altres missatges d’informació.

El sistema s’iniciarà en uns dies a la Línia 3 Llevantina - Quint Mar, una línia que connecta amb Montgavina. L’ús d’aquest sistema de petició de transport permet que els usuaris guanyin temps, que es redueixi la freqüència de pas i s’estalviïn costos en el transport, alhora que es garanteix que els veïns poden utilitzar el servei segons la seva conveniència.

La iniciativa s’emmarca en l’ordenament de les línies que realitza l'Ajuntament després dels resultats d’una auditoria, que es va realitzar fa un any. L’estudi ha analitzat com es podia millorar l’eficiència del bus i de les rutes sense modificar el caràcter de servei públic municipal, al mateix temps que es dóna resposta a les necessitats de col·lectius concrets com el de la gent gran.


Sistema de transport a la demanda

El sistema de transport a la demanda permet a l’usuari fer ús del servei d'autobús segons conveniència. El funcionament és senzill. L’usuari prem un botó a la parada, simultàniament el xofer de l’autobús rep la demanda a través d’un ordinador, que indica la localització de la parada en el seu recorregut, i modifica el trajecte per recollir a l'usuari que ha fet la petició.

Els viatgers que es trobin dins de l’autobús també podran demanar que el vehicle faci parada en qualsevol dels punts integren el sistema. D’aquesta forma s’evita que el servei circuli per zones on la demanada és baixa, el que permet estalviar temps als usuaris, ja que es redueix la freqüència, i costos a la concessió municipal.

Les parades integrades en el sistema a la demanda de Sitges són:

· Carrer d’en Po Robert, a Montgavina
· Passeig de la Riera de Ribes, a Can Girona
· Avinguda del Camí dels Capellans, a La Plana Est
· Avinguda del Port d’Aiguadolç


Tres línies connecten els barris residencials

L'Ajuntament de Sitges tira endavant el sistema a la demanda amb la intenció de racionalitzar el servei i evitant que aquest circuli per zones on el número d’usuaris és insuficient. Amb el nou sistema els viatgers que esperin a les parades poden estalviar entre 1 o 2 minuts, i s’assegura que cap usuari es quedi sense servei.

El sistema té una implantació idònia per a aquells municipis que com Sitges tenen barris residencials allunyats del centre, on la insuficient demanda pot afectar al rendiment del servei. Amb el servei de transport a la demanda s’evita que quedin aïllades zones habitades, que comptaran ara amb un servei mínim, segons la seva necessitat.

El transport a la demanda s’implementa a les 3 línies d'autobús urbà de Sitges, que compten amb una flota de 3 autobusos, que gestiona l’empresa Transports Ciutat Comtal. Les línies en funcionament són:

Línia 1 - Poble Sec - Vallpineda
Línia 2 - Can Pei - Terramar
Línia 3 - Llevantina - Quint Mar

Els vehicles de les tres línies de Sitges són híbrids, funcionen principalment amb electricitat, però també amb gasoil i, per tant, són més eficients energètica i ambientalment.

El servei d'autobús urbà i interurbà de Sitges està actualment integrat en el sistema tarifari de l'ATM.


Antecedents en l’ordenament del servei d’autobús

La implantació del servei a la demanda és una de les accions impulsades per l’Ajuntament de Sitges, després de l’auditoria realitzada fa un any. L’objectiu de les accions és aconseguir la millora de l’eficiència del servei de transport, mantenint el seu caràcter públic i municipal, alhora que es consideren també les demandes d’alguns col·lectius com els de treballadors o gent gran.

Com a resultat de l’auditoria, una de les accions impulsades el 2013 va ser l’ampliació del recorregut de la Línia 1 a la urbanització Vallpineda, amb un nou tram que recorre actualment la part alta de la urbanització i quatre noves parades.

També a la Línia 1 es va limitar el recorregut per La Plana Est, ja que era de baix rendiment i de feble demanda per la proximitat amb l’estació. Per compensar aquesta limitació es va crear una nova parada a l'entrada principal del Parc de Can Robert, que va permetre mantenir la freqüència de pas de la línia.

L’auditoria també descartava ampliacions de les línies a Can Girona, Montgavina, La Llevantina i Quintmar, per falta de rendiment. Però, finalment l'Ajuntament va decidir portar el servei a Can Girona cada dues hores, desviant la línia 2, per tal de donar servei als treballadors de la zona.

Durant els darrers 12 mesos s’han transportat un total de 393.325 viatgers, el que representa un promig de més de 1.078 viatgers/dia. La línia que ha dut més viatgers ha estat la Línia 2, amb més del 46% del total de viatgers.

Experiències en altres municipis

Altres municipis han implementat el servei de transport a la demanda per connectar els seus veïns amb els centres de treball i de negoci en zones rurals que no disposen de transport regular. Es tracta de municipis que composen el Consell Comarcal de la Selva o els pobles del Solsonès que ofereixen el servei a la demanda mitjançant la sol·licitud a través d'un número telefònic.

També municipis com Reus disposen de transport a la demanda. La capital del Baix Camp disposa d’aquest tipus de servei en els cas de les tres parades ubicades prop de centres de formació.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local