Eleccions Municipals 2003

Entrevista a Esteve Orriols i Sendra

«Prefereixo encapçalar una minoria i negociar que sotmetre'm a un xantatge polític»

EL PUNT. LAURA MARÍN 16-05-2003 19:51 Lectures 1004

Arxivat a:

Esteve Orriols i Sendra | FDG

Esteve Orriols i Sendra | FDG

- Heu fet una renovació important de la candidatura. Amb quins objectius afronteu les eleccions?
- «Tornar a governar. Si no és així, tindrem un equip prou net i capaç per seguir treballant en l'exercici de l'oposició, igualment noble i vàlid. Pel que fa a la candidatura, ha prevalgut més que altres cops el fet d'incorporar-hi persones que no tenen estrictament un pedigrí del partit i de la militància, que també hi és.»

- Com es porta el fet de ser la força més votada i estar a l'oposició?
- «Al principi reconec que va ser difícil i una situació estranya. Després vam apel·lar a la responsabilitat perquè teníem molta gent al darrere. Hem fet la feina d'oposició més seriosa de la democràcia local. A més, vam començar a organitzar al mateix temps activitats obertes a la ciutadania, que ens ha aportat un moviment de gent molt important, gràcies al qual estem trencat amb la vella idea que els partits polítics són una cosa tancada.»

- Aquest és el «progressisme» que diu que els diferencia «dels partits que es fan dir d'esquerra»?
- «No, això és intentar fer la democràcia el més real que es pugui mentre no canviïn les lleis per fer-la més propera als ciutadans (per exemple a través de llistes obertes, circumscripcions electorals en què es respongui de manera més directa davant de l'electorat). Quan parlo de progressisme em refereixo a les polítiques concretes que es duen a terme: crec que les propostes que hem fet nosaltres eren molt més progressistes que les solucions que l'equip de govern d'esquerres ha portat a terme. Nosaltres demanàvem desgravacions fiscals per a les vídues i ells hi van votar en contra. Quan dic progressista em refereixo que no es poden vendre 3.800 milions de pessetes de sòl municipal només per obtenir diners, fer inversió i descuidar-se després de les coses bàsiques com és l'habitatge social. El progressisme e s tradueix en actuacions concretes que igualen les situacions i que responen a aquells principis de la revolució francesa d'igualtat i fraternitat.»

- Heu estat força crítics aquest mandat, tan malament s'ha fet?
- «Crítics, però amb elegància i justificant les propostes. No hi hem votat mai en contra sense més, però s'ha fet molt malament. Venim de governar en minoria i, per tant, d'un esforç d'aproximació a la resta de forces polítiques. I ara passem a contemplar com s'agrupen uns partits que fan precisament el contrari del que prediquen: «contindrem la despesa» i ara la situació econòmica de l'Ajuntament és de fallida tècnica, ens amaguen els diners del 2002 perquè hi ha mil milions de pessetes que no apareixen; «farem una auditoria anual a l'Ajuntament» i no n'han fet cap en quatre anys tot i que ho hem demanat moltes vegades; s'han gastat el que no tenien; i a sobre, fan tribunals on es discrimina sense motiu i això no val res.»

- Els tres pilars de la vostra oposició han estat precisament l'estat dels comptes, el Trapezi i Canal Blau Informació.
- «Sí, n'han estat alguns. Trapezi va ser castigat perquè era una aportació de CiU i una proposta molt seriosa i contundent de Josep Lluís Vidal -el regidor de Cultura més innovador i més fresc de totes les èpoques-. El sectarisme va arribar al límit i la fallida va ser important. Es van adonar tard de l'error i ara hem perdut el protagonisme en el festival. Pel que fa a Canal Blau, es dedica exclusivament a retransmetre notícies amb regidor, del govern. És simplement una vergonya i a més encara val el doble del que valia: han tirat la casa per la finestra i si tornem a governar ens tocarà aplicar novament mesures de control.»

- Malgrat tot, heu donat suport a l'equip de govern en grans temes.
- «Aquesta ha sigut la diferència, nosaltres hem fet una oposició constructiva, hem donat suport a les qüestions realment importants i amb les quals no podíem jugar a fer partidismes. El PSC es va negar sistemàticament a donar suport a res quan nosaltres governàvem: coses tan importants com el polígon Masia Frederic. El PGOU i Pirelli són dos projectes que vam iniciar nos altres i no hauria tingut sentit que ens en desvinculéssim.»

- Què seria diferent amb CiU al govern?
- «Nosaltres representem la continuïtat d'una època en què tothom veia molt clar que l'Ajuntament era una casa on es troben solucions i es busquen complicitats. Volem donar protagonisme a les entitats perquè això dóna vida i enforteix la personalitat de Vilanova.»

- Tornaria al front d'un govern en minoria?
- «Sí, perquè vist el que veiem... A segons quin preu prefereixo encapçalar una minoria i negociar les coses abans que sotmetre'm a un xantatge polític que afecti la meva dignitat. És a dir, preferim seguir a l'oposició que haver d'acceptar determinades maneres de funcionar. Ja veurem amb els resultats quines possibilitats tenim d'entendre'ns amb altres i de fer govern o quines certeses tenim de quedar-nos a l'oposició.»

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament