Eleccions Municipals 2003

Entrevista a Esteve Orriols i Sendra

«Prefereixo encapçalar una minoria i negociar que sotmetre'm a un xantatge polític»

EL PUNT. LAURA MARÍN 16-05-2003 19:51 Lectures 955

Arxivat a:

Esteve Orriols i Sendra | FDG

Esteve Orriols i Sendra | FDG

- Heu fet una renovació important de la candidatura. Amb quins objectius afronteu les eleccions?
- «Tornar a governar. Si no és així, tindrem un equip prou net i capaç per seguir treballant en l'exercici de l'oposició, igualment noble i vàlid. Pel que fa a la candidatura, ha prevalgut més que altres cops el fet d'incorporar-hi persones que no tenen estrictament un pedigrí del partit i de la militància, que també hi és.»

- Com es porta el fet de ser la força més votada i estar a l'oposició?
- «Al principi reconec que va ser difícil i una situació estranya. Després vam apel·lar a la responsabilitat perquè teníem molta gent al darrere. Hem fet la feina d'oposició més seriosa de la democràcia local. A més, vam començar a organitzar al mateix temps activitats obertes a la ciutadania, que ens ha aportat un moviment de gent molt important, gràcies al qual estem trencat amb la vella idea que els partits polítics són una cosa tancada.»

- Aquest és el «progressisme» que diu que els diferencia «dels partits que es fan dir d'esquerra»?
- «No, això és intentar fer la democràcia el més real que es pugui mentre no canviïn les lleis per fer-la més propera als ciutadans (per exemple a través de llistes obertes, circumscripcions electorals en què es respongui de manera més directa davant de l'electorat). Quan parlo de progressisme em refereixo a les polítiques concretes que es duen a terme: crec que les propostes que hem fet nosaltres eren molt més progressistes que les solucions que l'equip de govern d'esquerres ha portat a terme. Nosaltres demanàvem desgravacions fiscals per a les vídues i ells hi van votar en contra. Quan dic progressista em refereixo que no es poden vendre 3.800 milions de pessetes de sòl municipal només per obtenir diners, fer inversió i descuidar-se després de les coses bàsiques com és l'habitatge social. El progressisme e s tradueix en actuacions concretes que igualen les situacions i que responen a aquells principis de la revolució francesa d'igualtat i fraternitat.»

- Heu estat força crítics aquest mandat, tan malament s'ha fet?
- «Crítics, però amb elegància i justificant les propostes. No hi hem votat mai en contra sense més, però s'ha fet molt malament. Venim de governar en minoria i, per tant, d'un esforç d'aproximació a la resta de forces polítiques. I ara passem a contemplar com s'agrupen uns partits que fan precisament el contrari del que prediquen: «contindrem la despesa» i ara la situació econòmica de l'Ajuntament és de fallida tècnica, ens amaguen els diners del 2002 perquè hi ha mil milions de pessetes que no apareixen; «farem una auditoria anual a l'Ajuntament» i no n'han fet cap en quatre anys tot i que ho hem demanat moltes vegades; s'han gastat el que no tenien; i a sobre, fan tribunals on es discrimina sense motiu i això no val res.»

- Els tres pilars de la vostra oposició han estat precisament l'estat dels comptes, el Trapezi i Canal Blau Informació.
- «Sí, n'han estat alguns. Trapezi va ser castigat perquè era una aportació de CiU i una proposta molt seriosa i contundent de Josep Lluís Vidal -el regidor de Cultura més innovador i més fresc de totes les èpoques-. El sectarisme va arribar al límit i la fallida va ser important. Es van adonar tard de l'error i ara hem perdut el protagonisme en el festival. Pel que fa a Canal Blau, es dedica exclusivament a retransmetre notícies amb regidor, del govern. És simplement una vergonya i a més encara val el doble del que valia: han tirat la casa per la finestra i si tornem a governar ens tocarà aplicar novament mesures de control.»

- Malgrat tot, heu donat suport a l'equip de govern en grans temes.
- «Aquesta ha sigut la diferència, nosaltres hem fet una oposició constructiva, hem donat suport a les qüestions realment importants i amb les quals no podíem jugar a fer partidismes. El PSC es va negar sistemàticament a donar suport a res quan nosaltres governàvem: coses tan importants com el polígon Masia Frederic. El PGOU i Pirelli són dos projectes que vam iniciar nos altres i no hauria tingut sentit que ens en desvinculéssim.»

- Què seria diferent amb CiU al govern?
- «Nosaltres representem la continuïtat d'una època en què tothom veia molt clar que l'Ajuntament era una casa on es troben solucions i es busquen complicitats. Volem donar protagonisme a les entitats perquè això dóna vida i enforteix la personalitat de Vilanova.»

- Tornaria al front d'un govern en minoria?
- «Sí, perquè vist el que veiem... A segons quin preu prefereixo encapçalar una minoria i negociar les coses abans que sotmetre'm a un xantatge polític que afecti la meva dignitat. És a dir, preferim seguir a l'oposició que haver d'acceptar determinades maneres de funcionar. Ja veurem amb els resultats quines possibilitats tenim d'entendre'ns amb altres i de fer govern o quines certeses tenim de quedar-nos a l'oposició.»

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans