Síndic de Greuges

El Síndic denuncia la "indefensió" dels usuaris d'autopistes i reclama informació "fiable" de l'estat del trànsit

En un informe sobre les autopistes critica la manca de criteris objectius a l'hora de desviar vehicles cap a les vies de peatge

ACN Barcelona 21-10-2015 14:41 Lectures 1470

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat aquest dimecres la "indefensió" dels usuaris d'autopistes a Catalunya perquè, segons apunta, no reben informació actualitzada de l'estat del trànsit abans d'accedir a les vies de peatge. En el marc d'un informe sobre el servei que presta la xarxa d'autopistes, Ribó ha fet diverses consideracions com, per exemple, la "manca de criteris objectius" a l'hora de desviar vehicles que circulen per carretera cap a una autopista. També, ha plantejat que cal "transparència" sobre les concessions "i la seva recuperació a mans públiques".

En el document -que Ribó ha adreçat al Departament d'Interior, al Departament de Territori i Sostenibilitat i a les empreses concessionàries a les administracions competents i a les empreses concessionàries- s'adverteix que encara hi ha accessos a les autopistes catalanes en els quals s'incompleix l'obligació del Codi de Consum, vigent des del desembre de 2011, d'informar de les incidències que afectin la fluïdesa i la seguretat del trànsit. En aquest sentit, el Síndic considera que és essencial proporcionar informació acurada i completa sobre l'abast i l'estat del servei de l'autopista abans d'accedir-hi. Així, els conductors poden adoptar amb temps una decisió raonada i planificar, si cal, un nou recorregut.

Ribó considera que, a banda dels panels de missatges variables situats als accessos de l'autopista, aquesta informació s'hauria de donar per mitjà de pàgines web, xarxes socials, aplicacions mòbils i centres d'atenció al client 24 hores i emissores de ràdio locals. I també recorda a les concessionàries que tenen l'obligació de lliurar els fulls de reclamació als usuaris que els demanin.

El Síndic ha recordat que un 40,8% de la xarxa d'autopistes i vies d'alta capacitat són vies objecte de concessió en règim de peatge explícit i el 20,7%, en règim de peatge a l'ombra. Així, de cara a l'usuari, el 59,2% de la xarxa d'autopistes i autovies d'alta capacitat és lliure de pagament; percentatges que varien lleugerament si es consideren estrictament autopistes i autovies: un 43,9% de peatge explícit i un 56,1% lliure de pagament, segons ha indicat Ribó.

Queixes pel desviament obligatori cap a l'autopista

El Síndic també aborda la manca de criteris objectius a l'hora de desviar vehicles que circulen per carretera cap a una via de peatge. Concretament, el Síndic ha rebut els últims anys diverses queixes que exposen la disconformitat amb el fet d'haver de pagar el peatge en els casos de desviament obligatori dels vehicles per l'autopista C-32 quan la carretera C-31 queda tallada en el tram de les costes del Garraf.

En aquest sentit, en el document es demana establir un protocol entre el Departament d'Interior (Servei Català de Trànsit), el Departament de Territori i Sostenibilitat, l'empresa concessionària i els municipis afectats amb la finalitat d'objectivar els supòsits en què és procedent el desviament del trànsit d'una carretera cap a una autopista i, alhora, aquest protocol ha de determinar els casos en què no es cobrarà el peatge als vehicles desviats.

D'altra banda, en l'informe es proposa que les persones amb discapacitat residents, especialment, a la zona de la Cerdanya i que no puguin obtenir el carnet de conduir per raó de la seva discapacitat puguin gaudir del descompte del peatge del túnel del Cadí, com a acompanyants, igual que la resta dels conductors que en gaudeixen pel fet d'estar empadronats en un determinat municipi, en aquest cas de la Cerdanya.

L'informe també inclou algunes recomanacions pel que fa al sistema de pagament telemàtic (teletac/viaT). En aquest sentit, suggereix que es faci més difusió dels criteris i del sistema de descomptes per aconseguir bonificar els comportaments eficients i ambientals dels usuaris. Per això, cal informar de l'obligació de disposar d'un sistema de pagament telemàtic (teletac/Via-T) i, si escau, del cost d'emissió i de manteniment per part de les empreses que el lliurin.

A més, segons afegeix el Síndic, cal que el Departament de Territori i Sostenibilitat adopti les mesures adequades per garantir la gratuïtat del cost d'emissió i de manteniment del teletac/Via-T en els casos de descomptes fonamentats en raons ambientals i de la qualitat de l'aire per a les persones empadronades als municipis que han estat declarats zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No