Xarxa ferroviària

La Cambra de Tarragona reivindica l'intercanviador de l'alta velocitat a l'Arboç

La institució denuncia que la manca d'inversió en infraestructures per part de l'Estat ofega i escanya el territori

La Cambra de Comerç de Tarragona contradiu l'opinió de la Generalitat i dels ajuntaments de Reus, Tarragona i Vilafranca i aposta per ubicar l'intercanviador de l'alta velocitat a l'Arboç. La institució reconeix que aquesta és una opció més cara que l'altra alternativa, projectada a la Granada del Penedès, però insisteix que ofereix temps de viatge més competitius dels serveis regionals fins a Barcelona. La institució empresarial ha fet arribar aquesta reclamació per carta a la ministra de Foment, Ana Pastor, juntament amb la petició d'execució del tercer fil, la conversió de l'N-340 en A-7 i l'acabament de l'A-27. "Tenim un Estat ineficaç que aprova partides que no s'executen i crea greuges, ofegant i escanyant el nostre territori", ha denunciat el president de la Cambra, Andreu Suriol.

La Cambra considera més idònia l'opció d'enllaçar la línia ferroviària convencional amb la d'alta velocitat a l'Arboç que no pas a la Granada. El primer projecte tindria un cost d'uns 27 MEUR enfront dels 19 MEUR que s'estima que costaria l'intercanviador de l'Alt Penedès. Tot i això, la institució empresarial considera que construir la infraestructura més al sud, a la zona del Baix Penedès, permetria millorar entre 5 i 7 minuts els temps de trajecte dels trens de velocitat alta que podrien circular, aprofitant el tercer fil, entre Tarragona i Barcelona. "No entenem la postura dels ajuntaments, perquè Vilafranca no és l'opció que més beneficia al territori", ha apuntat Agustí Domènech, president d'Ordenació del Territori de l'ens.

Aquesta és una de les reivindicacions que la institució ha fet arribar, en solitari i per carta, a la ministra de Foment, Ana Pastor. El president de la Cambra, Andreu Suriol, ha criticat la inoperància de l'Estat i dels polítics, tant a Barcelona com a Madrid, per desllorigar les assignatures pendents en matèria d'infraestructures que són "vitals" per al territori. A més, ha reclamat que es prioritzin les infraestructures que tenen més rendiment econòmic. "Les partides pressupostàries no s'executen del tot i això crea greuges, ofega l'economia del territori i les possibilitats de les empreses", ha lamentat.

La Cambra de Tarragona reivindica l'execució immediata del tercer fil, una obra que podria veure la llum a finals del 2017. En matèria viària, centra les seves demandes en les vies habituals: enllestir l'A-27 fins a Montblanc amb un túnel pel Coll de Lilla per a vehicles de matèries perilloses, i desdoblar l'N-340 entre Altafulla i Santa Margarida i els Monjos. A més, la Cambra es mostra partidària d'executar la variant de l'A-7 prevista al POUM de Tarragona, que es projecta entre la Boella i Boscos, resseguint pel sud el traçat actual de l'autopista AP-7.

La institució, que també ha fet arribar la carta adreçada a la ministra a la resta d'institucions i agents socials i econòmics del territori, s'ha mostrat disposada a donar suport a les reivindicacions dels alcaldes del Pacte de Berà i de les Terres de l'Ebre per al desdoblament de l'N-340, sense participar, però, en els talls de carretera que s'hi porten a terme.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!