Mancomunitat Penedès Garraf

La nova planta de residus de Vilafranca espera tractar 4.000 tones d'envasos anuals

El sistema permet més eficàcia en la separació de materials i incrementar la qualitat del producte final

La Mancomunitat Penedès Garraf espera tractar 4.000 tones d'envasos anuals amb la nova planta de selecció automatitzada. ACN

La Mancomunitat Penedès Garraf espera tractar 4.000 tones d'envasos anuals amb la nova planta de selecció automatitzada. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Mancomunitat Penedès Garraf preveu assolir el tractament de 4.000 tones d'envasos cada any gràcies a la nova planta de selecció automatitzada. Això dóna aire a una instal·lació que estava "col·lapsada", segons ha afirmat la presidenta de la Mancomunitat, Rosa Huguet. A part de l'increment en capacitat, el nou sistema és més eficaç en la separació de materials i garanteix més qualitat en el producte final. El canvi de funcionament ha suposat una inversió d'1,7 milions d'euros, cofinançats per la Mancomunitat, la Generalitat i la Diputació de Barcelona. Les instal·lacions es troben en ple funcionament des d'aquesta tardor i han estat inaugurades oficialment aquest dimecres.

Amb el canvi de funcionament, la producció per hora de la planta s'ha incrementat un 28%: ha passat de poder treballar 2,5 tones a manipular-ne 3,2. Per Rosa Huguet, així es resol una "problemàtica" detectada al Garraf i Alt Penedès, ja que recorda que "era impossible poder continuar endavant amb el procés que s'utilitzava".

Tot i que la intenció de la planta és arribar a gestionar 4.000 tones anuals, en aquests moments treballa amb 3.800 tones, fet que ja suposa un increment substancial respecte la capacitat anterior. Davant el marge de creixement de treball que encara tenen les instal·lacions, la Presidenta ha fet una crida als Ajuntaments a fomentar el reciclatge d'envasos.

Per la seva part, el Director de l'Agència de Residus de Catalunya també ha demanat als governs municipals més implicació per promoure l'ús dels contenidors grocs. Per Josep Maria Tost, invertir en la presència d'educadors mediambientals a peu de carrer i a les deixalleries mòbils té més "impacte directe" que les campanyes publicitàries que emprèn la Generalitat.

Pel que fa al reciclatge que actualment fan els 250.000 habitants de l'Alt Penedès i el Garraf, Tost ha lamentat que hi ha "un nivell baix" en la recollida d'envasos, i ha subratllat que cal fomentar un canvi de tendència, sobretot als municipis turístics. Així, s'ha referit a la necessitat que hotels i càmpings s'acullin al reciclatge perquè són "grans productors" de residus a qui falta sensibilització.

Més eficiència en el triatge i aprofitament de materials

Quan arriben els envasos a la planta de la Mancomunitat Penedès-Garraf, el nou sistema de treball incorpora un triatge que separa els objectes voluminosos i altres elements que no es poden reciclar –els quals representen el 5% del volum de brossa-. A partir d'aquí, entren en funcionament nous sistemes automàtics que destrien els tipus d'envasos que entren a la planta.

Finalment, es realitza una última separació manual, on els operaris enllesteixen la selecció dins la cinta per on ja transcorre cada material de forma diferenciada. Amb aquest pas es comprova que els diferents tipus d'envasos quedin correctament agrupats, de manera que puguin ser premsats i venuts per a elaboració de nous productes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local