Escombraries

Cunit sancionarà els abocaments incontrolats de residus a la via pública

L'Ajuntament retira cada setmana unes 13 tones d'escombraries al carrer

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Cunit, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha anunciat que prendrà mesures per evitar pràctiques incíviques en l'abocament a la via pública de tot tipus de residus. Des de la regidoria es considera "alarmant" l'elevat cost i l'esforç que s'ha de dedicar a mantenir els carrers lliures de mobles vells, matalassos, runa i poda, entre d'altres. Cada setmana, es recullen de mitja 13 tones de residus entre poda, andròmines velles, enderrocs, etc. Aquesta xifra cal tenir-la molt en compte perquè suposa que a l'any, el cost de la retirada d'aquestes 676 tones ascendeix a uns 70.000€ i a 2.900h de treball.

L'Ajuntament de Cunit compta amb diferents serveis a disposició de la ciutadania per tal de gestionar correctament els residus que es generen a les llars. Tal i com explica el regidor de Medi Ambient, Toni Martinez, "En l'actualitat disposem d'una deixalleria i d'un servei de recollida domiciliària gratuïta de poda i andròmines velles. Es presta un bon servei i es donen facilitats tant a la ciutadania com als comerços que així ho sol·licitin. Per això, el que no podem consentir és que la brutícia i l'incivisme es multipliqui a la via pública, generant més despesa, pertorbant la convivència i danyant la imatge del nostre municipi".

La Deixalleria Municipal del Parc Mediambiental de Cunit està situada al Parc Mediambiental de Cunit (Crta. Sant Antoni s/n) i està oberta de dilluns a dissabte de 9 a 13h, i els dimecres també per la tarda de 17 a 19h. L'any 2014 es van registrar un total de 2.244 entrades de particulars i 965 de comerços o empreses.

El servei gratuït de recollida de voluminosos a domicili prèvia petició el pot fer qualsevol veí només amb una trucada al 977 67 49 79 (aquest servei està limitat a 5 objectes voluminosos o mobles i a 3 metres cúbics de poda).

A més de la recollida selectiva als establiments comercials que es fa setmanalment i dels 189 punts de contenidors de tot tipus de residus repartits per tot el municipi (entre bateries completes i les illes soterrades).

Una nova campanya informativa i de conscienciació

Així mateix, Martínez ha indicat que en breu l'àrea de Medi ambient realitzarà una campanya informativa a la ciutadania amb l'objectiu de conscienciar a la població sobre la necessitat de tenir accions positives en favor de la neteja, evitant comportaments com tirar residus al carrer i no a la deixalleria, contenidors o papereres, que contribueixin a fer de Cunit un municipi sostenible.

Per a Martínez el nivell de neteja aconseguit pot qualificar-se d'acceptable, la seva superació exigeix un compromís de la ciutadania i del propi ajuntament basat en el principi que "és millor embrutar menys que netejar més".

Tolerància zero

Davant aquesta situació, el regidor Toni Martinez, ha anunciat que l'ajuntament prendrà mesures correctores per a evitar que aquelles persones que de forma reiterada deixen poda, andròmines velles o enderrocs en la via pública continuïn amb aquestes pràctiques, no solament incíviques, sinó que podrien derivar en problemes de salut pública.

Aquestes mesures estan recollides al Reglament Municipal de Residus, el qual contempla l'obertura d'expedients informatius que podran derivar en sancions. Aquest Reglament estableix que està completament prohibit "Deixar qualsevol tipus de residu en la via pública, al costat dels contenidors i/o en l'entorn forestal del municipi.", quedant exempts d'aquesta prohibició "els serveis sol·licitats de recollida domiciliària de voluminosos i poda, sempre que es facin el dia pactat i es deixin en la vorera davant de l'habitatge del sol·licitant."

El propi Reglament contempla faltes lleus (fins a 300 euros), greus (fins a 900 euros) i molt greus (amb multes que corresponguin, d'acord a les disposicions legals aplicables). "No és tant la quantitat, sinó la necessitat que hem d'aplicar la tolerància zero a aquest tipus de pràctiques incíviques d'una minoria que van en perjudici de l'interès general" va afegir Martínez.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local