Turó del Sèu

Cessió d'una parcel·la pública dins l'Ortoll a l'ONG Garraf Coopera

La proposta té com a principal objectiu esdevenir un pol d'atracció turística i de lleure a Vilanova i al Geltrú i per extensió, al Garraf

Visita als camins d'Adarró organitzada per la Plataforma en Defensa de l'Ortoll- Sant Gervasi. Plataforma Ortoll

Visita als camins d'Adarró organitzada per la Plataforma en Defensa de l'Ortoll- Sant Gervasi. Plataforma Ortoll

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Acord pioner a Vilanova i la Geltrú de custòdia del territori. El passat dimecres 13 de gener de 2016 l'alcaldessa vilanovina Neus Lloveras va signar el primer conveni de cessió de l'única finca pública, amb aproximadament una hectàrea de superfície, en el sector conegut com l'Ortoll. La cessió s'ha fet efectiva a les organitzacions socials i ciutadanes que conformen la Plataforma en Defensa de l'Ortoll Sant Gervasi mitjançant l'ONG Garraf Coopera per un període de dos anys prorrogables .

Conservar els beneficis que aporten els espais naturals (aigua, aliments i molts altres), mantenir els paisatges i el patrimoni cultural que tant estimem, i aturar la pèrdua d’espècies animals i vegetals són reptes que afronta la custòdia del territori. Concretament al Turó del Sèu (al bell mig de l'Ortoll i circuit d'Adarró), s'ha fet la cessió d'una finca pública avui en dia semi-abandonada que té un especial interès per la fauna, la flora, el paisatge i el patrimoni cultural de Vilanova i la Geltrú. La proposta té com a principal objectiu esdevenir un pol d'atracció turística i de lleure a Vilanova i al Geltrú i per extensió, al Garraf.

Una altra característica singular, és el fet que segons l'actual POUM (Pla General Urbanístic del 2001) vigent a Vilanova, aquests paratges, actualment tenen la consideració de sòl urbanitzable, tot i que comprenen espais forestals, agraris, fluvials, marins i fins i tot urbans. La quasi totalitat de les finques que s'hi troben són de propietat privada i es vol animar a la cessió de les parcel·les per tal de dinamitzar l'espai.

A la pràctica, la custòdia del territori es concreta en pactes voluntaris que acorden les entitats de custòdia del territori i els propietaris dels terrenys que es volen conservar. S'estableixen compromisos per a les dues parts dirigits a mantenir o recuperar el medi natural i el paisatge de les finques.

Concretament, la Plataforma Ortoll-Sant Gervasi és una entitat sense finalitat de lucre que vol aconseguir un coneixement i sostenibilitat d'aquest espai natural que consta d'unes 100 hectàrees en una zona periurbana de Vilanova i la Geltrú, a tocar de la costa. Durant els darrers quatre anys, la Plataforma ha estat impulsant i coordinant diverses activitats per tal de fer visible la necessitat d'un pulmó verd a la ciutat de Vilanova. S'ha fet difusió i aprenentatge a instituts, escoles, universitats així com a la resta de població en general. La Plataforma ha recuperat, difós i protegit els camins d'Adarró així com els elements de pedra seca que conformen l'espai mitjançant la cooperació i el voluntariat sense cap mena de finalitat lucrativa, gràcies a petites donacions particulars i de subvencions de l'Ajuntament vilanoví.

Actualment entre altres accions que ja es realitzen al territori es troben:
· La recuperació, conservació i millora de l'entorn cada tercer diumenge de mes.
· Plantació d'arbres i arbustos autòctons amb plantades anuals.
· Recuperació de camins de domini públic i dels marges de pedra seca, mitjançant la participació de mestres margers.
· Desbrossar i neteja dels diferents espais naturals.
· Caminades i rutes interpretatives.
· Servei a la comunitat als IES de secundària comarcals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local