Riu Foix

Cubelles demana a l’Agència Catalana de l’Aigua abordar el problema dels abocaments fecals al Foix

L’ACA només es compromet a fer front al 30% de l’ampliació de l’estació impulsora de l’Onze de Setembre “pels problemes econòmics que té”

Desembocadura del riu foix. Ajuntament de Cubelles

Desembocadura del riu foix. Ajuntament de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una representació de l’Ajuntament de Cubelles, encapçalada per l’alcaldessa, Rosa Fonoll; el regidor de Medi Ambient, Josep M. Hugué, i el regidor de Cubelles Sí es Pot, Albert Tribó, a banda de tècnics municipals, es va entrevistar el 21 de gener amb els responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per tractar la problemàtica dels abocaments d’aigües fecals al riu Foix. La decisió de convidar Tribó a la reunió respon al fet que el seu grup va liderar una moció recentment aprovada de protecció del riu i pel caràcter estratègic per al municipi que li ha atorgat el govern municipal a la problemàtica mediambiental del riu.

Aquesta reunió era un dels compromisos del nou govern municipal (UC11-RCat, ERC i ICV) davant les contínues denúncies per abocaments a la desembocadura del riu Foix fetes tant pel consistori cubellenc com per les entitats ecologistes, amb Fauna de Cubelles al capdavant. En tot aquest temps, l’ACA s’ha escudat en la seva precària situació econòmica per no haver de fer front als compromisos adoptats amb l’Ajuntament de Cubelles.

A diferència del que l’agència havia expressat en trobades anteriors, l’ACA ha adoptat ara el criteri de fer front a un màxim del 30% del cost de les actuacions que tenen conveniades amb els ajuntaments. Així, l’organisme se’n desdiu del compromís de pagar l’ampliació de l’estació de bombament de l’Av. Onze de Setembre i de la construcció de l’emissari submarí (ambdues per un valor total de 2 milions d’euros) i cedeix el lideratge de l’actuació a l’Ajuntament de Cubelles, amb el compromís d'assumir un 30% del seu cost.

El regidor de Medi Ambient, Josep M. Hugué, va parlar el mateix 21 de gener amb Ràdio Cubelles, on va fer un extens resum de la reunió i de la situació actual de la problemàtica del riu Foix. Hugué va reconèixer que “potser hi ha hagut erros per ambdues bandes” i que l’Ajuntament té una problemàtica general que és “la manca de separativa d’aigües pluvials i fecals, que ens col·lapsa l’estació impulsora de l’Onze de Setembre quan plou molt”. En aquest sentit, el govern municipal creu que “caldrà estudiar el finançament de l’obra d’ampliació de l’estació de bombament, fins i tot amb la construcció d’un dipòsit de retenció que permeti que les bombes evacuïn les aigües fecals al sistema de clavegueram poc a poc evitant el sobreeiximent al riu”. Una obra que té un pressupost aproximat de 800.000 euros i que l’ACA s’ha compromès a subvencionar en un 30%. El regidor de Medi Ambient també destaca que l’agència ha proposat que sigui l’Ajuntament qui marqui el ritme de l’execució de la mateixa per evitar que aquesta entri dins de les planificacions quadriennals de l’ACA. “Caldrà que busquem el finançament, ja sigui amb recursos propis o subvencions, per poder tirar endavant l’obra el més aviat possible”, ha explicat Hugué. Els responsables de l’organisme mediambiental consideren que, tenint en compte tots els tràmits administratius i legals que cal complir per a una obra d’aquest tipus, l’adjudicació no es faria abans del 2017, la qual cosa permetria el consistori cubellenc cercar els recursos necessaris.

A banda d’aquesta problemàtica, l’Ajuntament de Cubelles té interposat un contenciós a l’ACA per la subvenció no abonada de les obres de separació de la xarxa de pluvials al barri Marítim. Aquesta obra, el finançament de la qual havia d’anar a càrrec de l’ACA en compensació per la construcció de la dessaladora de Cunit-Cubelles, es va executar i abonar íntegrament pel Consistori. Després, els problemes econòmics de l’Agència van fer que aquesta es replantegés la construcció de la dessaladora i que no es fes càrrec de la subvenció de l’obra del barri Marítim. Aquest cas està a punt de resoldre’s i, en cas de guanyar-lo, podria reportar al municipi fins a 1,2 milions d’euros que servirien per finançar obres de millora del clavegueram del municipi.

L’ampliació de l’estació de bombament no soluciona la totalitat de la problemàtica que té Cubelles amb les aigües pluvials i fecals, fruit de la “manca d’inversió i manteniment històrica i que no tenim feta la separativa d’aigües, la qual cosa provoca que quan plou molt la part baixa del municipi assumeixi una gran quantitat d’aigua en poc temps”. A més, en els darrers 20 anys, el creixement urbanístic de diversos sectors, especialment els de la zona de muntanya, “ha reduït la superfície de terra que filtrava l’aigua de forma natural alhora que hem doblat la quantitat d’aigua que aportem al sistema de clavegueram”. Per això, a banda de l’obra a l’estació de bombament, el govern i els serveis tècnics municipals preveuen la necessitat de fer “diverses actuacions al llarg de tot el recorregut del riu, similar a la que es va fer per portar les aigües pluvials, per tant netes, del sector del carrer de Víctor Balaguer i carrer Major al riu Foix directament”. Aquestes actuacions permetrien minvar la quantitat d’aigua que arriba a l’estació i, per tant, reduir la problemàtica.

Per altra banda, l’Ajuntament ha aprovat un Pla Director elaborat per SOREA amb unes propostes d’inversió superiors als 25 milions d’euros. Josep M. Hugué ha explicat que el govern municipal “ha previst una partida de 9.000 euros al pressupost 2016 per a la contractació d’una empresa d’enginyeria que avaluï aquest pla, ens estableixi prioritats i ens determini quines accions són necessàries i quines aconsellables”. D’aquesta manera, en propers exercicis pressupostaris l’Ajuntament tindrà elements de judici per prioritzar les inversions que cal fer en tot el terme municipal.

Substitució de la canonada descoberta a la riera del Foix

Així mateix, l’Ajuntament de Cubelles i l’empresa Sorea han signat el contracte d’execució del Projecte de perforació dirigida – canonada de residuals del riu Foix, una obra consistent en substituir una canonada d’aigües fecals que, amb els moviments naturals del riu, fa uns anys ha quedat al descobert i que serà reemplaçada per una de nova subterrània que s’instal·larà a uns cinc metres de profunditat. Els treballs de la companyia es desenvoluparan mitjançant un sistema de perforacions que permet executar l’obra sense necessitat d’haver d’accedir físicament a la riera, amb el conseqüent estalvi de l’impacte mediambiental que implicaria.  

El cost total de contracte és de 102.706,22 euros (IVA inclòs) i l’empresa es compromet a enllestir la feina en unes 9 setmanes. Els treballs es preveu que comencin dins del mes de febrer.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local