Reciclatge

El Baix Penedès es proposa millorar de forma immediata els resultats en reciclatge

L’estacionalitat i el volum de població dels municipis de la comarca dificulten la conscienciació ciutadana

Redacció El Vendrell 03-02-2016 21:07 Lectures 4596

El Baix Penedès es proposa millorar de forma immediata els resultats en reciclatge. En origen les dades que es publiquen de la comarca són molt baixes, al voltant del 23%, però aquestes xifres no són finals. A partir d’aquí se’n recupera un 47 %, que es divideix en orgànica i la resta sí que finalment seran residus. D’aquesta manera, la qualitat del reciclatge no és la mateixa que si la fa la població des de bon principi,  a partir del consum domèstic, però s’aconsegueix una segona tria que disminueix els residus globals.

El Consell Comarcal del Baix Penedès és conscient d’aquest problema, i vol posar-hi solució immediata. Gràcies a una subvenció atorgada per l’Agència Catalana de Residus (ACR) de 93.726 euros, es definiran 3 accions: el Pla Local de Prevenció Comarcal i Gestió de Residus municipals, el foment de la reutilització, i el desenvolupament d’activitats per reutilitzar residus. D’aquesta manera, el ciutadà que ho necessiti podrà anar a la deixalleria comarcal per fer-se amb un residu susceptible de ser reutilitzat.

Segons ha explicat Isidoro Galiano en la presentació als mitjans de les properes accions en reciclatge comarcals, ‘la prevenció més important és reduir la quantitat de residus. Reutilitzar seria en segon lloc, i en últim hi hauria el gest de reciclar’.

L’estacionalitat i el volum de població dificulten la conscienciació ciutadana, en un tema en què és bàsic ser responsables. Reciclar poc i malament no només perjudica el medi ambient, sinó a les butxaques dels ciutadans, que paguen taxes més altes pel triatge que se’n fa dels residus. En aquest sentit, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva M. Serramià, ha remarcat que ‘arribarà un moment en què no fer bé el reciclatge comportarà una penalització, de la mateixa manera que reciclar bé atorgarà compensacions’.

En l’estudi sectoritzat elaborat pel Consell Comarcal queda palès que en àrees on hi intervenen agents ressonants, els resultats en reciclatge són més bons. Es tracta d’entitats que abasten moltes persones i que contribueixen que en el seu radi d’acció la consciència sigui més gran.

Després de dividir els municipis en sectors, i mitjançant el pesatge embarcat de cada contenidor, s’observen quins són els punts crítics.
Tot i que les campanyes a les escoles continuaran, ‘la comarca vol i necessita resultats a curt termini, immediats’, assegura Serramià, que afegeix que ‘cal una major conscienciació i maduresa’.

L’empresa comarcal EcoBP gestiona la recollida i eliminació dels residus de 10 dels 14 municipis, i serà l’encarregada de posar en pràctica bona part de les properes estratègies i accions.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No