Horta del Garraf

Recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf

El projecte ha comportat la realització d'un estudi que ha permès la identificació de les parcel·les agràries en actiu i en desús dins el parc

Recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf. Diputació de Barcelona

Recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf. Diputació de Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Parc del Garraf ha recuperat el conreu de la col brotonera o espigall, una hortalissa originària d'aquesta zona, concretament a la finca de Can Grau. El projecte, promogut per la Fundació Miquel Agustí, vinculada amb l'Escola d'Agricultura de la UPC i dedicada a la recuperació de varietats agrícoles tradicionals i els productes autòctons, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Parcs Naturals, comporta una línia de recerca entorn aquesta varietat tradicional, posant les bases per a la millora del seu rendiment en explotacions productores al Parc del Garraf.

La presentació del projecte ha comptat amb l'assistència del diputat adjunt d'Espais Naturals, Jesús Calderer, l'alcaldessa d'Olivella, Marta Verdejo, la presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet, i la presidenta de l'Associació Espigalls del Garraf, Montse Marcè, així com membres de la Fundació Miquel Agustí, promotors de la iniciativa.

El projecte ha comportat la realització d'un estudi que ha permès la identificació de les parcel·les agràries en actiu i en desús dins el parc, i s'ha condicionat per a l'ús agrícola una de les parcel·les de la finca de Can Grau. Així mateix, s'ha iniciat un programa de millora per característiques agromorfològiques que finalitzarà la primavera de 2016, amb l'objectiu de poder posar a disposició dels productors una varietat més productiva i molt lligada a la morfologia de la varietat tradicional.

L'objectiu del projecte és poder oferir un producte amb una marca europea de qualitat com una Indicació Geogràfica protegida (IGP) o una Denominació Geogràfica Protegida (DOP), de cara a poder donar prestigi a una varietat molt arrelada a la zona i aconsseguir una rendibilitat econòmica a les explotacions que la produeixin.

La presentació s'ha completat amb una degustació d'aquesta varietat tradicional d'hortalissa, servida pel restaurant Les Piques, d'Olivella, i membre del programa Parc a taula, promogut des de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera (brassica oleracea) que corresponen a fases diferents del creixement d'aquesta planta originària de la zona del Garraf. Durant els mesos d'octubre i novembre li creixen uns brots amb molta fulla, que són els brotons, i al gener, abans que tingui lloc la floració, apareixen els espigalls –inflorescències immadures–, que es poden collir fins al març.

Aquestes hortalisses tenen unes propietats nutritives destacables en vitamines i minerals, amb un contingut elevat en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra i, com la resta de germanes de la família de les crucíferes, contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. També tenen un valor energètic molt baix i un contingut alt en fibra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local