Ajuntament i Estat

Sitges modificarà el projecte del passeig de Les Botigues i obrirà un procés participatiu

Representants de l'Ajuntament de Sitges es reuneixen amb la Direcció General de la Sostenibilitat de la Costa i el Mar per abordar les prioritats de la costa sitgetana

Veïns i Ajuntament inicialment aposten perquè el passeig de les Botigues doni continuïtat al de Castelldefels en el plantejament general

Redacció Sitges 08-04-2016 19:54 Lectures 1131

Arxivat a:

L’alcalde de Sitges, la regidora de Turisme i Platges, i el regidor del PP es reuneixen amb la Direcció General de la Sostenibilitat de la Costa. Ajun

L’alcalde de Sitges, la regidora de Turisme i Platges, i el regidor del PP es reuneixen amb la Direcció General de la Sostenibilitat de la Costa. Ajun

Els responsables de l’Ajuntament han acordat amb els responsables de la direcció general adaptar el projecte de reforma del Passeig de Les Botigues i donar-lo a conèixer als veïns per tal que hi facin les seves aportacions. L’adaptació es farà en base al projecte inicial que es va redactar el 2011 però que diferenciava el passeig de Sitges amb el de Castelldefels. Veïns i Ajuntament inicialment aposten perquè el passeig de les Botigues doni continuïtat al de Castelldefels en el plantejament general. Per aquest motiu, s’encarregarà el projecte a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que ha redactat els dos projectes.

La decisió s’ha pres aquest matí en una reunió entre l’Ajuntament de Sitges i la Direcció General de la Sostenilibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. A la reunió hi ha assistit l’alcalde de Sitges, Miquel Forns; la primera tinent d’alcalde i regidora de Turisme i Platges, Aurora Carbonell; i el regidor del PP, Ferran Llombart.

Durant la reunió s’ha parlat de la possibilitat de cofinançament del projecte, però aquest tema s’ha deixat pendent ja que el govern espanyol està en funcions i no pot prendre aquest tipus de decisions. Tot i la provisionalitat, però, sí que ha acceptat tirar endavant l’adequació del projecte.

L’alcalde, la tinent d’alcalde i el regidor han insistit també en la necessitat d’agilitzar l'autorització per poder encarregar el dragatge de sorra dels ports i fer les aportacions de sorra a les platges més afectades pels temporals amb l’objectiu de tenir totes les platges a punt per a la temporada turística de l’estiu. L’Ajuntament ja ha demanat autorització al Servei de Costes de la Generalitat per dur a terme l’actuació i el projecte executiu està en exposició pública per a la seva aprovació. Per la seva part els ports de Ginesta i el de Garraf estan tramitant les autoritzacions de dragat. La Direcció General ha avançat que no veu cap problema en tirar endavant el projecte de dragatge i aportació de sorra, i només queda pendent la confirmació que l’estudi de l’impacte mediambiental és d’acord amb la normativa. El fet que el govern espanyol estigui en funcions dificulta però el finançament, valorat amb 300.000 euros. El 2014 aquests diners van sortir del cànon que es paga a Costes. La direcció general ha encarregat un informe jurídic per poder mantenir aquest acord. Amb tot, l’Ajuntament ja ha pressupostat aquesta inversió, per si el Ministeri no se’n fa càrrec.

L’alcalde Forns ha mostrat la seva satisfacció pel resultat de la reunió que evidencia que “el Govern governa i davant de les dificultats busquem fórmules imaginatives per tirar endavant els projectes claus per al municipi”. Ha assegurat que des de l’administració local “tenim molt clar que una de les nostres prioritats és la façana marítima de la població, però aquest any hem tingut inconvenients a causa de la situació d’interinitat del govern de Madrid”. Per aquest motiu, “hem buscat maneres diferents d’assegurar-nos que la façana estigui en situació òptima de cara a la temporada d’estiu” però també “per tirar endavant el passeig de Les Botigues de Sitges”. Ha recordat, en aquest sentit, que “el Govern municipal té un compromís clar amb Les Botigues i per això hem demanat al Ministeri que malgrat estar en funcions puguem avançar en el projecte”.

Una de les qüestions que també s’ha analitzat en la reunió d’avui divendres, és el projecte pilot d’estabilització de la platja Sant Sebastià. Actualment, el projecte, coordinat per la Demarcació de Costes de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament, està en fase de redacció i la previsió és que estigui enllestit aquest estiu per poder-lo aplicar la temporada de l’any vinent.

La primeta tinent d’alcalde, ha volgut mostrar la seva satisfacció pel fet que les reunions a “Madrid donen els seus fruits” gràcies al treball previ que es realitza: “hi anem amb les idees clares, realistes i que permeten que les reunions siguin profitoses”. L’objectiu de la reunió és que “volem unes platges de qualitat i amb garantia mediambiental “- ha indicat Carbonell- “que ens han de permetre que la qualitat turística sigui perfectament compatible amb la sostenibilitat de l’entorn”, aspecte que està estretament lligat amb la candidatura per aconseguir el distintiu de vila Biosphere. Carbonell ha insistit en què Sitges té “un nombre important de visites gràcies a les seves platges” i per això “en tenim especial cura i concentrem els nostres esforços en garantir que estiguin en bon estat a l’inici de temporada” sense “oblidar el respecte del medi ambient”.

Per la seva part Ferran Ignasi Llombart ha volgut destacar el seu paper de “mitjancer” per ajudar que els projectes tirin endavant. Ha afirmat: “Tots volem que el nostre municipi avanci i tingui la seva façana marítima en condicions òptimes. Per això, m’he posat a disposició del Govern municipal per fer de pont amb el govern espanyol” per garantir el bon estat de les platges i “que el passeig de Les Botigues tiri endavant malgrat que el govern estatal estigui en funcions”. Ha recordat que “ni l’Ajuntament ni els propis veïns volen esperar més per iniciar el projecte del passeig de Les Botigues”.

En la reunió amb la Direcció General de la Sostenilibilitat de la Costa i el Mar també s’ha valorat positivament l’inici de la rehabilitació dels espigons de la platja de Les Anquines. Amb aquesta actuació, històricament reivindicada per l’Ajuntament, es vol fer front als temporals i l’acció de les onades, i contribuir així a la regeneració de la platja.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No