Reciclatge

El Baix Penedès inicia una campanya de sensibilització per a la recollida de residus

La primera actuació serà a la zona de vianants de Calafell platja, amb un índex de reciclatge molt baix, i amb un nombre molt elevat de restaurants, comerços i comunitats

El Baix Penedès inicia una campanya de sensibilització per a la recollida de residus. CC Baix Penedès

El Baix Penedès inicia una campanya de sensibilització per a la recollida de residus. CC Baix Penedès

El Consell Comarcal del Baix Penedès es proposa millorar de forma immediata els resultats en reciclatge. Gràcies a una subvenció de l’Agència Catalana de Residus, a principis d’aquest mes de juny han començat a treballar 6 persones, fins al desembre, a través d’un Pla d’Ocupació; la seva principal tasca serà la de conscienciar als baixpenedesencs que reciclar ja no és una opció, sinó una necessitat.

El punt de mira bàsic que es planteja el Consell Comarcal parteix de la reducció de la quantitat de residus, i per això s’ha plantejat iniciar una campanya a través de l’empresa Ecobp, que es basa amb un seguit d’actuacions emmarcades en la sensibilització de la recollida selectiva. Els responsables d’executar la campanya recorreran 10 municipis de la comarca fomentant un canvi de tendència entre els hàbits dels ciutadans en matèria de reciclatge.

La primera actuació serà a la zona de vianants de Calafell platja, amb un índex de reciclatge molt baix, i amb un nombre molt elevat de restaurants, comerços i comunitats. Les visites seran porta a porta, aportant consells pràctics i recollint incidències, tal i com ha explicat el conseller comarcal, Jordi Guasch, en la presentació de la campanya als mitjans de comunicació. De la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Serramià, ha assegurat que ‘arribarà un moment en què no fer bé el reciclatge comportarà una penalització’, i que ‘a hores d’ara necessitem resultats immediats, i per això cal una major conscienciació i maduresa’.

Les 6 persones contractades formen part del projecte ‘Fem ocupació per a joves’, regulat per l'Ordre EMO/256/2015, de 5 d'agost. Aquest té com a finalitat la realització de projectes que desenvolupin actuacions ocupacionals per afavorir la inserció laboral de persones joves, de 18 a 29 anys, en situació d'atur, amb manca de qualificació especialitzada i prioritàriament amb experiència professional. Després de dividir els municipis en sectors, i mitjançant el pesatge embarcat de cada contenidor, s’han observat quins són els punts crítics.

Per això el segon àmbit d’actuació serà a la zona de la Creu de Coma-ruga, on s’implantarà una prova pilot. Es lliurarà a cada un dels 400 habitatges un contenidor en rodes, que és un dels projectes guanyadors que han proposat escolars de la comarca en la iniciativa de la Festa de les Idees. Un cop s’hagi actuat a Calafell platja i Coma-ruga, es seguirà amb la resta dels municipis: Albinyana, Banyeres, Bellvei, Bonastre, El Montmell, El Vendrell, Llorenç, Masllorenç i Santa Oliva. L’empresa comarcal EcoBP gestiona la recollida i eliminació dels residus d’aquestes poblacions, i serà l’encarregada de posar en pràctica bona part de les properes estratègies i accions.

El reciclatge al Baix Penedès és dels més inferiors de Catalunya. En origen, les dades que es publiquen de la comarca són molt baixes, al voltant del 23%, però aquestes xifres no són finals. A partir d’aquí se’n recupera un 47 %, que es divideix en orgànica i la resta sí que finalment seran residus. D’aquesta manera, la qualitat del reciclatge no és la mateixa que si la fa la població des de bon principi, a partir del consum domèstic, tot i aconseguir una segona tria que disminueixi els residus globals.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!