Urbanitzacions fantasmes

La crisi immobiliària conserva la seva petjada a l'Alt Penedès

A la pràctica totalitat de municipis de l'Alt Penedès hi ha projectes aturats que semblen voler convertir-se en monuments d'una època fosca

Esquelet d'un edifici a Les Cabanyes. Ramon Filella

Esquelet d'un edifici a Les Cabanyes. Ramon Filella

Els anys més durs de la crisi econòmica global sembla que comencen a quedar enrera, però, malgrat això, els seus efectes sobre el territori continuen sent molt visibles. El sector immobiliari és un dels que més ha patit aquests gairebé deu anys de problemes i, a dia d'avui, a la pràctica totalitat de municipis de l'Alt Penedès hi ha projectes aturats que semblen voler convertir-se en monuments  d'una època fosca.

El cas de La Múnia, per exemple, és un dels més evidents. Dues actuacions urbanístiques, una a l'entrada del poble per la carretera BV-2176 i una altra de més gran al voltant de l'escola que havia de contribuir a engrandir el nucli, estan aturades des de fa anys. Els carrers estan urbanitzats, hi ha arbrat i il.luminació, però les promeses cases que s'hi havien de construir i que s'anuncien en cartells que en alguns casos ja estan completament descolorits, segueixen sense fer-se realitat.

També trobem un altre cas de característiques semblants a Les Cabanyes on una ampla àrea destinada a la construcció de noves promocions a l'entrada del poble (als voltants del carrer 30) està aturada de forma indefinida. Algun projecte es va arribar a començar, però es va acabar parant degut a la falta de finançament. L'esquelet del que havia de ser un seguit de cases unifaniliars també recorda al veïnat cabanyenc els efectes demolidors de la crisi.


També a Sant Martí Sarroca

Sant Martí Sarroca viu una situació similar amb un altre projecte urbanístic, també ubicat a l'entrada del poble. Una àrea amb carrers de nova construcció (Ginesta, Alzina, Lilà o Olivera) però sense cap de les cases que estava previst construir-hi, espera un canvi de situació per a posar-se en marxa.

A Sant Martí Sarroca la frenada econòmica també va aturar el macroprojecte de transformació del barri rural de La Bleda que havia generat anys de polèmiques i que, actualment, es troba en fase de redefinició per part de l'Ajuntament.

La resta de pobles de la comarca, amb major o menor mesura, també arrosseguen problemes d'aquestes característiques. A Santa Margarida i Els Monjos el constant creixement del poble en direcció a la zona de Cal Salines es va acabar aturant. També a l'interior del nucli urbà petites promocions estan aturades des de finals de la passada dècada.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!