Avinyó Nou

Es compleixen deu anys del procés que va fer canviar el nom del principal nucli d'Avinyonet

Les connotacions negatives que tenia el nom de Les Cabòries (maldecaps) va fer iniciar el 2002 una discussió pública per a buscar una modificació del nomenclàtor

Ramon Filella Avinyonet del Penedès 11-01-2017 9:37 Lectures 1549
Es compleixen deu anys del procés que va fer canviar el nom del principal nucli d'Avinyonet. Ramon Filella

Es compleixen deu anys del procés que va fer canviar el nom del principal nucli d'Avinyonet. Ramon Filella

Aquest mes de gener es compleix el desè aniversari de la finalització del llarg i complex procés que va fer possible el canvi de nom del principal nucli de població d'Avinyonet del Penedès. Fins el 2007, el nucli s'anomenava oficialment Les Cabòries, però des d'aleshores es coneix com a Avinyó Nou. Les connotacions negatives que tenia el nom de Les Cabòries (maldecaps) va fer iniciar el 2002 una discussió pública per a buscar una modificació del nomenclàtor.

Entre el 2002 i el 2006 es van generar tensions i debats al poble sobre la conveniència o no de conservar la denominació original i sobre quina podria ser la millor opció si es decidia canviar. L'Ajuntament va decidir crear una comissió tècnica de treball formada per representants veïnals dels diferents nuclis de població d'Avinyonet i per membres de les diferents formacions polítiques. Es van discutir tots els aspectes possibles i, durant el periode d'existència de la comissió, es van arribar a posar damunt de la taula fins una quarantena de noms possibles per a substituir l'original de Les Cabòries.

Tot plegat va acabar desembocant en l'acceptació de la proposta d'Avinyó Nou, proposta que després de ser refrendada per l'Ajuntament i per la Generalitat, va fer possible un cas molt poc habitual a Catalunya. De fet, en el conjunt del país només hi ha hagut dos casos, el d'Avinyó Nou i el de Santa Maria de Corcó a la comarca d'Osona que des del 2014 torna a ser conegut com L'Esquirol, la seva denominació històrica.

Els anys de debats i tensions al poble van quedar enrera i, actualment, tothom sembla acceptar la denominació d'Avinyó Nou amb plena normalitat. Només queda un carrer al nucli amb el nom de Les Cabòries, un nomenclàtor que, malgrat tot, encara es pot trobar a molts llocs, sobretot a les xarxes socials. De fet, és molt habitual trobar informació a internet sobre venda de pisos o terrenys a Les Cabòries o, fins i tot, portals amb dades de pobles pels quals Avinyó Nou segueix sense existir.

Es compleixen deu anys del procés que va fer canviar el nom del principal nucli d'Avinyonet

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

GarrafCoopera

La xarxa de camins ramaders i la transhumància: el patrimoni oblidat

Enrique Castro, Carles Lluch, Mike Alentorn

La identificació, recuperació, conservació i protecció jurídica, és una assignatura pendent en el nostre territori

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No