Partícules a l'aire

La contaminació en el trajecte a l'escola perjudica la memòria de treball dels nens

ISGlobal aposta per implementar camins escolars a través de carrers menys contaminta

L'anàlisi estadístic va demostrar que l'exposició a determinades partícules (PM2.5 i carboni negre) està associada a una reducció del creixement de la memòria de treball

ACN Barcelona 05-10-2017 14:01 Lectures 1873
La contaminació en el trajecte a l'escola perjudica la memòria de treball dels nens. ACN

La contaminació en el trajecte a l'escola perjudica la memòria de treball dels nens. ACN

La contaminació atmosfèrica que reben els nens en el seu trajecte a l'escola pot provocar perjudicis en el seu desenvolupament cognitiu. Una recerca d'ISGlobal ha trobat relació entre l'exposició a partícules contaminants procedent del trànsit i una reducció en la memòria de treball dels nens. L'estudi s'ha fet a més de 1.200 nens i nenes d'entre 7 i 10 anys, de 39 escoles de Barcelona que realitzaven el desplaçament al centre a peu. Durant any se'ls va sotmetre a diferents tests per avaluar l'evolució de la memòria de treball i de la capacitat d'atenció, mentre que l'exposició a la contaminació atmosfèrica es va calcular a partir d'estimacions sobre la ruta més curta entre el domicili i l'escola.

L'estudi, publicat a Environmental Pollution, està emmarcat en un projecte que ja ha estudiat els efectes del trànsit en l'entorn escolar, i per això, en aquest cas, es va centrar la investigació en l'impacte de la contaminació dels nens que van caminant al centre educatiu.

L'anàlisi estadístic va demostrar que l'exposició a determinades partícules (PM2.5 i carboni negre) està associada a una reducció del creixement de la memòria de treball, esperat al llarg d'un any. No es van trobar associacions significatives entre cap dels contaminants estudiats ni els efectes en la capacitat d'atenció, ni tampoc els efectes del diòxid de nitrogen. Es dona la circumstància que els nens es van mostrar molt més sensibles a l'efecte de les partícules analitzada que no pas les nenes.

Els responsables de l'estudi asseguren que desplaçar-se a peu o amb bicicleta dins la ciutat presenta més beneficis per a la salut que no pas perjudicis però creuen que la solució passa per reduir l'ús del vehicle privat per anar a l'escola i crear camins escolars menys contaminats i més segurs.

Aquesta és la primera vegada que s'estudia l'impacte potencial de l'exposició a la contaminació atmosfèrica durant els desplaçaments sobre el desenvolupament cognitiu.

Energies renovables

El futur verd del Penedès

Jaume Casañas

Les notícies sobre les propostes d'implantació de les energies renovables es multipliquen a diari. A la Vegueria del Penedès portem un mes on aquestes notícies preocupen a l'opinió pública

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No