Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques

Els amarradors de la Nàutica Popular de Vilanova creuen que no hi ha motius per pensar que molestaran el LAB

Artur Cardona, president de l’entitat, diu que la ubicació prevista a la nova plaça del Port, al costat del LAB, és la que estava prevista

Michel André, director del LAB, considera que aquesta situació marca un “abans i un després en la relació entre el laboratori, l’Ajuntament i l’autoritat portuària

Imatge aèria del port de Vilanova. Club Nàutic

Imatge aèria del port de Vilanova. Club Nàutic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Associació Trajo de Garbí, l’entitat que representa els amarradors de la Nàutica Popular, creu que la seva activitat “no és incompatible” amb l’idoni funcionament del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques. Com es recordarà, el director del laboratori ubicat al Port de Vilanova, Michel André, la setmana passada va mostrar el seu desacord per la ubicació del nou edifici de la Nàutica Popular. El projecte de les obres de la plaça del Port contemplen que tota l’edificabilitat ha d’estar concentrada a la part de llevant de la plaça. L’edifici de la Nàutica Popular, que actualment es troba entre la part actual de la plaça i l’ampliació, s’ha d’ubicar al costat del laboratori.  El director del LAB es va queixar que les dues activitats són incompatibles i que amb aquesta edificació impedeixen un accés directe als molls, per poder carregar a les embarcacions tot els seus dispositius científics. A part, Michel André, considera que no s’ha complert l’acord amb l’Ajuntament, que preveia que l’edifici de la Nàutica Popular anés ubicat entre les antigues drassanes de Dradissa i el LAB en sentit perpendicular al mar.

El president de l’Associació Trajo de Garbí, Artur Cardona, diu que la ubicació final sempre ha sigut la de posar el nou edifici de l’entitat al costat del LAB però alineat al màxim a l’esquerra de la parcel·la, mirant el laboratori d’esquena al mar, per no impedir que el centre científic tingués visual al mar. En qualsevol cas, Cardona s’ha mostrat molt contundent respecte les manifestacions d’André sobre la incompatibilitat de les dues activitats. “No s’aguanta aquest argument. Primer perquè al port hi ha activitats molt més sorolloses que les que puguem fer nosaltres i en segon lloc perquè al LAB també s’hi ha fet algun tipus de recepcions lúdiques, amb música inclosa”, diu Artur Cardona. El president de l’entitat assegura que només fan dues festes a l’any, coincidint amb el Cap d’Any i la Festa Major, i que algun diumenge es pot fer alguna paella per a dotze persones.

Cardona està convençut que hi ha un malentès per la ubicació del local i que no hi ha cap motiu perquè el LAB i l’entitat tinguin una mala relació en un futur, “per descomptat no hi ha cap conflicte personal”, afegeix el president. La Nàutica Popular està repartida en quatre pantalans, amb 300 amarraments en total, per a embarcacions de set metres d’eslora, la majoria d’activitat recreativa. El nou edifici tindrà una superfície de 80 metres quadrats i es construirà amb una estructura prefabricada. Cardona destaca de l’entitat el seu tarannà col·lectiu que ha fet que els amarradors s’hagin pogut trobar amb l’entitat un element de cohesió i només lamenta que no s’estigui produint un relleu generacional, fet que posa en dubte la continuïtat d’aquesta activitat d’oci popular a la ciutat.

Michel André, per la seva part, manté que la nova ubicació de la Nàutica Popular, tot i estar alineada a l’esquerra de la parcel·la del LAB, impedirà l’accés al port al laboratori de manera directa. “Lamento la situació que s’ha creat. No deixaré de defensar l’excel·lència de la investigació que intentem dur a terme a Vilanova. Però aquesta situació marca un abans i un després en la relació amb l’autoritat portuària i l’Ajuntament de Vilanova”. El LAP, un centre únic al món, depenent de la Universitat Politècnica de Catalunya, lidera entre la comunitat científica l’estudi del soroll d’origen d’antròpic en el medi marí. S’ha distingit per organitzar diferents congressos científics sobre aquesta temàtica a Vilanova i la Geltrú, i posar la ciutat en el catàleg de municipis preparats per acollir certàmens científics de primer nivell.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local