Façana marítima

Comencen les obres d'urbanització a la plaça del Port de Vilanova

L'actuació, amb un import d'1,2 milions d'euros, estarà llesta al març

Comencen les obres d'urbanització a la plaça del Port de Vilanova. Míriam de Lamo

Comencen les obres d'urbanització a la plaça del Port de Vilanova. Míriam de Lamo

Les obres d'urbanització de la plaça del Port de Vilanova han començat aquesta setmana amb la previsió de finalitzar el març de l'any vinent. El projecte, amb un pressupost d'1,2 milions d'euros, preveu convertir la plaça en un gran espai públic d'un sol nivell equipat amb grades i integrat amb el passeig marítim, que a la vegada potenciï la visibilitat del mar. El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, la responsable territorial de la Zona portuària centre, Margarita Díez, i l'alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, han destacat la importància de l'actuació per a la ciutat aquest divendres al matí en una visita a l'espai. Les obres a la plaça del Port se sumen a l'arranjament del torrent de Sant Joan, on s'està realitzant una segona fase de millores que serviran per canalitzar el pas de l'aigua i evitar l'acumulació de brutícia i les males olors.

"Integrar el port a la població"

"Estem encetant aquesta obra de la mà de l'Ajuntament i de la ciutadania", ha explicat el gerent de Ports, en referència al concurs d'idees sobre la plaça del Port que va convocar l'Ajuntament per definir el projecte i el posterior procés participatiu que s'hi va organitzar. Gómez ha destacat que el nou espai potenciarà la "visibilitat del port i el mar" i permetrà "integrar el port a la població, cosir-lo al mar", ha assegurat. El responsable de Ports de la Generalitat també ha destacat la col·laboració amb "els pescadors i el sector portuari". "No només hem de tenir un port arreglat i bonic sinó també ha d'estar a les expectatives de la gent que s'hi guanya la vida", ha apuntat Joan Pere Gómez, que ha avançat que l'actuació estarà finalitzada "abans de Setmana Santa".

Segons l'Ajuntament, un cop urbanitzada la plaça del Port es convertirà en l'espai públic més gran de la ciutat. A banda de les grades -que seran contínues, a mode de bancs, i estaran a primera línia de mar-,  l'espai comptarà amb parterres i mobiliari urbà que estarà integrat amb el passeig del Carme. El projecte també contempla la construcció d'un edifici a la plaça, una actuació, però, que de moment no es contempla. El gerent de ports defensa que el futur espai aculli "un centre de productes de proximitat" en el que l'horta, el vi i el peix del Garraf tinguin un paper essencial. Gómez, però, reconeix que es tracta d'una idea "en una fase molt embrionària", i que malgrat que ja s'ha parlat amb l'empresariat, encara no es disposa dels recursos econòmics per portar-la a terme.

Millora de la façana marítima

"Un dels objectius estratègics d'aquesta legislatura i de l'anterior era la millora de la façana marítima de Vilanova. Desaprofitar aquest gran tresor que tenim seria un error", ha dit l'alcaldessa, que s'ha mostrat satisfeta de donar "el tret de sortida a un projecte que s'ha treballat amb tots els ciutadans". Per a Lloveras, aquesta actuació contribueix a potenciar la façana marítima com a "nucli d'activitat econòmica, com a espai de lleure i com a atracció de visitants".

Nou circuit didàctic sobre el port

Ports de la Generalitat també ha presentat avui un circuit didàctic que permet realitzar un itinerari per la zona portuària a través de cartells explicatius. Es tracta d'una iniciativa que de moment només s'ha posat a la pràctica a Arenys de Mar i a Vilanova, i que l'any vinent es preveu ampliar a la resta de ports de Catalunya. Pérez ha explicat que el circuit, de caire autodidacta, pretén "posar en valor la vida dels pescadors, les embarcacions, el peix, i com els residus afecten el mar". Així, els cartells desgranen la història del port de Vilanova, els detalls sobre navegació, la confraria, les diferents arts de pesca i els tipus de peix i marisc que es captura a la ciutat.

Segueixen les obres al torrent de Sant Joan

Una altra de les actuacions que està en marxa a la façana marítima de Vilanova és l'arranjament del torrent de Sant Joan, unes obres que també estaran llestes abans de Setmana Santa, segons el gerent de Ports. La fase inicial, costejada per l'Ajuntament amb un pressupost de 82.000 euros, ha consistit en la incorporació de sacs pluvials en tres sobreeixidors de la xarxa de clavegueram connectats al torrent de Sant Joan per reduir el volum de sòlids que arriben a la platja. D'altra banda, s'han construït dos pous d'extracció d'aigua freàtica que facilitaran que l'aigua circuli a la llera del torrent, i, per tant, evitar estancaments i males olors a la zona, un problema que ja ha disminuït notablement gràcies a les obres.

La segona fase va a càrrec de Ports de la Generalitat i està quantificada en 109.000 euros. En aquest cas, es tracta de definir el traçat de la llera en el tram de sorra amb l'objectiu d'afavorir la circulació de l'aigua fins a la vora del mar evitant-ne la dispersió en grans extensions de platja. El projecte inclou instal·lar biorolls de fibra de coco als marges de la llera per fixar el seu traçat i evitar que caigui sorra a la llera; vegetar els marges de la llera i els biorrolls per assegurar la seva fixació; instal·lar gabions metàl·lics per evitar l'erosió del tram de sorra; plantar espècies vegetals amb funcions depuradores a la llera i instal·lar captadors de sorra per afavorir la formació de dunes, regenerar l'ecosistema dunar i limitar la quantitat de sorra que pugui arribar a la llera. Segons la responsable territorial de la Zona portuària centre, la voluntat és mantenir l'espai en bones condicions "de forma natural". Margarita Díez també ha recordat que el torrent de Sant Joan forma part d'un itinerari migratori de les aus, i, per tant, el seu arranjament també beneficiarà la fauna protegida.

"Una platja tan maca com la de Vilanova tenia un torrent en mal estat", ha reconegut Joan Pere Gómez, que ha destacat que "la població sortirà guanyant" amb el projecte de millora. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!