Dia Mundial de l'Aigua

L'estalvi d'aigua, objectiu de la nova campanya de l'Ajuntament de Vilanova

La fase de prealerta de sequera obliga a l'Ajuntament a recuperar pous d'aigua subterrània

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 13-03-2018 18:33 Lectures 1663
Marc de Arias i Gerard Llobet. Míriam de Lamo

Marc de Arias i Gerard Llobet. Míriam de Lamo

L'Ajuntament de Vilanova ha posat en marxa una campanya d'estalvi d'aigua emmarcada en la celebració del Dia mundial de l'aigua, el 22 de març, i en un escenari de prealerta de sequera, un avís que l'Agència Catalana de l'Aigua va activar la passada tardor arreu del país i que les pluges de les darreres setmanes no han aconseguit frenar. La revisió de pous subterranis és una de les mesures que l'ACA va demanar a la Companyia d'aigües de Vilanova la setmana passada per tal de comptar amb més abastament en cas que finalment sigui necessari. El regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet, i el gerent de la Companyia d'aigües, Marc de Arias, han presentat la campanya en una roda de premsa aquest dimarts al matí.

La fase de prealerta es declara quan les reserves d'aigua baixen per sota del 60%, una situació que es manté des de la tardor de 2017. Es tracta d'uns episodis “que se semblen als dels anys 2007 i 2008, amb una situació força crítica”, en paraules del gerent de la companyia. Una de les accions més immediates és la posada a punt dels pous d'aigües subterrànies, en els que segons de Arias es realitza “un manteniment preventiu” de manera sistemàtica, però que ara caldrà revisar a fons. L'aigua d'aquests pous, que no s'havia utilitzat des de la sequera declarada els anys 2007 i 2008, té una salinitat excessiva, i, per tant, en haver d'emprar-la caldrà “rebaixar-ne” les sals barrejant-la amb la resta de l'aigua.

Malgrat la necessitat de conscienciar la població sobre els efectes del malbaratament, tant Llobet com de Arias han posat de relleu que Vilanova “estalvia aigua”, tenint en compte que el consum domèstic de la ciutat és de 99 litres diaris per habitant -l'Organització Mundial de la Salut recomana que la quantitat d'aigua per persona i dia estigui al voltant dels 100 litres-. Segons de Arias, però, “encara hi ha un marge de millora”, i per això la companyia segueix treballant en aspectes com el pas d'aforament a comptador, un sistema que facilita l'estalvi d'aigua. La ciutat ja ha eliminat uns 20.000 aforaments, però encara en conserva 400 que es preveu anar substituint properament.

Documental sobre l'aigua, demà dimecres

La campanya que impulsa l'Ajuntament en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l'ACA inclou un díptic editat per l'Ajuntament que es repartirà a totes les llars i que ofereix diversos consells sobre com estalviar aigua: utilitzar sanitaris amb doble polsador de càrrega, dutxar-se enlloc de banyar-se, instal·lar reguladors de cabal o airejadors, o reutilitzar aigua de coure les verdures per regar. Les activitats programades començaran demà dimecres, a les 20:30 al Teatre Principal, on es projectarà el documental “Gràcies per la pluja”. El 23 de març a les 19h al CRIA està prevista una taula rodona sobre l'aigua i la sequera que comptarà amb el gerent de la companyia vilanovina d'aigües, l'historiador i enginyer Albert Tubau, i el membre d'Ecologistes en acció Eloi Nolla. Una altra de les iniciatives és l'exposició que s'inaugurarà al Mercat del centre el 16 d'abril amb el títol “La vida de l'aigua”.

Les obres de millora a la xarxa compleixen terminis

Les obres que està realitzant actualment la Companyia d'aigües per renovar les xarxes d'abastament al voltant del carrer d'Anselm Clavé estan complint terminis, segons Marc de Arias. La inversió és de 371.000 euros, i es preveu que l'actuació de millora finalitzi al juny. La companyia preveu realitzar obres semblants a altres sectors de la ciutat com la zona del carrer Josep Coroleu, que es dividirà en dues fases i es realitzarà els anys 2019 i 2020, i la Geltrú i el Centre Vila, amb millores previstes per als següents anys.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament