Audiència pública

El clavegueram, el gran problema de les urbanitzacions a Olivella

L’Ajuntament d’Olivella presenta l’auditoria urbanística davant la ciutadania

L’Ajuntament d’Olivella presenta l’auditoria urbanística davant la ciutadania. Ajuntament d'Olivella

L’Ajuntament d’Olivella presenta l’auditoria urbanística davant la ciutadania. Ajuntament d'Olivella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El gimnàs de l’Escola El Morsell va acollir dissabte passat l’audiència pública per presentar l’auditoria urbanística i explicar quina és la situació actual de les urbanitzacions. L’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, acompanyada del cap del servei d’urbanisme de la Diputació de Barcelona, Ferran Barba i de l’auditor Lluis Pons va fer una primera introducció explicant que l’objectiu d’aquesta audiència era explicar la situació general urbanística d’Olivella i que l’auditoria ha servit per aclarir quina és la situació legal de les urbanitzacions i donar recomanacions de com complir amb la llei. A més va anunciar que a partir del 21 d’abril i fins al 5 de maig es faran audiències específiques per a explicar l’estat de cada urbanització.

Per la seva part, el cap del servei d’urbanisme de la Diputació de Barcelona, Ferran Barba va fer una ponència per contextualitzar d’on venen les urbanitzacions i per reflectir que la problemàtica d’Olivella no és un cas aïllat dins del territori català i que de les 1.500 urbanitzacions que hi ha distribuïdes per Catalunya només la meitat estan regularitzades sense dèficits urbanístics. A més, Barba va assegurar que en els darrers anys les administracions responsables (Generalitat de Catalunya i Agència Catalana de l’Aigua) han pres consciencia de que la majoria d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics tenen molt difícil assolir la legalitat vigent i que per trobar una solució factible caldria rebaixar les obligacions.

En la darrera part expositiva, el redactor de l’auditoria, Lluis Pons va explicar que el gran problema de les urbanitzacions a Olivella es la manca de xarxa de sanejament (clavegueram), un projecte complex i difícilment realitzable des del punt de vista econòmic i d’execució tècnica, però necessari per complir amb la legalitat vigent i va recordar que la llei de territori, que actualment està aturada per la falta de govern a la Generalitat de Catalunya, podria donar altres solucions al clavegueram en aquells casos en que el projecte no és viable.

Per acabar, es va obrir un torn de paraules en que alguns veïns es van mostrar preocupats per si s’havien d’executar les obres de clavegueram. En aquest sentit l’alcaldessa d’Olivella va explicar que aquest projecte és inviable econòmicament i que des de fa mes de dos anys estan en converses amb l’ACA per intentar trobar una solució alternativa i en la que autoritzi substituir la xarxa de sanejament per depuradores individuals a cada parcel·la, però també va recordar que el clavegueram no és l’únic problema de les urbanitzacions sinó que també hi ha altres temes administratius i que no totes les urbanitzacions estan en la mateixa situació, en algunes manca el projecte d’urbanització i de reparcel·lació, en altres no es va assolir amb èxit la inscripcions de les parcel·les en el registre de la propietat, etc. Aspectes que també caldrà afrontar i resoldre.

També es va explicar, en sintonia amb algunes de les propostes fets pels veïns, que s’està treballant per promoure que el nou POUM contempli ajustos normatius encaminats a trobar solucions basades en que els solars puguin disposar de condicions basades en nous  models renovables i autònoms per afavorir el reciclatge i millorar l’autosuficiència energètica. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local