Audiència pública

El clavegueram, el gran problema de les urbanitzacions a Olivella

L’Ajuntament d’Olivella presenta l’auditoria urbanística davant la ciutadania

Redacció Olivella 12-04-2018 8:55 Lectures 2246
L’Ajuntament d’Olivella presenta l’auditoria urbanística davant la ciutadania. Ajuntament d'Olivella

L’Ajuntament d’Olivella presenta l’auditoria urbanística davant la ciutadania. Ajuntament d'Olivella

El gimnàs de l’Escola El Morsell va acollir dissabte passat l’audiència pública per presentar l’auditoria urbanística i explicar quina és la situació actual de les urbanitzacions. L’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, acompanyada del cap del servei d’urbanisme de la Diputació de Barcelona, Ferran Barba i de l’auditor Lluis Pons va fer una primera introducció explicant que l’objectiu d’aquesta audiència era explicar la situació general urbanística d’Olivella i que l’auditoria ha servit per aclarir quina és la situació legal de les urbanitzacions i donar recomanacions de com complir amb la llei. A més va anunciar que a partir del 21 d’abril i fins al 5 de maig es faran audiències específiques per a explicar l’estat de cada urbanització.

Per la seva part, el cap del servei d’urbanisme de la Diputació de Barcelona, Ferran Barba va fer una ponència per contextualitzar d’on venen les urbanitzacions i per reflectir que la problemàtica d’Olivella no és un cas aïllat dins del territori català i que de les 1.500 urbanitzacions que hi ha distribuïdes per Catalunya només la meitat estan regularitzades sense dèficits urbanístics. A més, Barba va assegurar que en els darrers anys les administracions responsables (Generalitat de Catalunya i Agència Catalana de l’Aigua) han pres consciencia de que la majoria d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics tenen molt difícil assolir la legalitat vigent i que per trobar una solució factible caldria rebaixar les obligacions.

En la darrera part expositiva, el redactor de l’auditoria, Lluis Pons va explicar que el gran problema de les urbanitzacions a Olivella es la manca de xarxa de sanejament (clavegueram), un projecte complex i difícilment realitzable des del punt de vista econòmic i d’execució tècnica, però necessari per complir amb la legalitat vigent i va recordar que la llei de territori, que actualment està aturada per la falta de govern a la Generalitat de Catalunya, podria donar altres solucions al clavegueram en aquells casos en que el projecte no és viable.

Per acabar, es va obrir un torn de paraules en que alguns veïns es van mostrar preocupats per si s’havien d’executar les obres de clavegueram. En aquest sentit l’alcaldessa d’Olivella va explicar que aquest projecte és inviable econòmicament i que des de fa mes de dos anys estan en converses amb l’ACA per intentar trobar una solució alternativa i en la que autoritzi substituir la xarxa de sanejament per depuradores individuals a cada parcel·la, però també va recordar que el clavegueram no és l’únic problema de les urbanitzacions sinó que també hi ha altres temes administratius i que no totes les urbanitzacions estan en la mateixa situació, en algunes manca el projecte d’urbanització i de reparcel·lació, en altres no es va assolir amb èxit la inscripcions de les parcel·les en el registre de la propietat, etc. Aspectes que també caldrà afrontar i resoldre.

També es va explicar, en sintonia amb algunes de les propostes fets pels veïns, que s’està treballant per promoure que el nou POUM contempli ajustos normatius encaminats a trobar solucions basades en que els solars puguin disposar de condicions basades en nous  models renovables i autònoms per afavorir el reciclatge i millorar l’autosuficiència energètica. 

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Referèndum

El resultats del referèndum i la Vegueria Penedès

Jaume Casañas

El passat dia 1 d'Octubre el país va viure un dia històric amb la realització del Referèndum d'autodeterminació de Catalunya. Es van viure moments de molta intensitat i de molt de sentiment, i el Penedès com la resta de territoris de Catalunya va respondre

ENQUESTA WEB

El Congrés dels Diputats ha frenat l'intent del PP i Cs d'endurir la presó permanent revisable. Els dos grups havien presentat dues esmenes a la totalitat a una proposició de llei del PNB que demanava reformar el Codi Penal i eliminar la presó permanent revisable, introduïda pel PP quan tenia majoria absoluta

Estàs a favor de la presó permanent revisable?


No