Zona de nidificació

Neixen tres pollets de corriol camanegre al torrent de Sant Joan de Vilanova

Aquesta nidificació s'ha produït després de les accions de renaturalització del torrent a la platja de Ribes Roges

Nova nidificació del corriol camanegre al torrent de Sant Joan. Mike/ G. Ruiz

Nova nidificació del corriol camanegre al torrent de Sant Joan. Mike/ G. Ruiz

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per quart any consecutiu s'ha produït a la platja de Ribes Roges la nidificació del corriol camanegre, a la zona de la desembocadura del torrent de Sant Joan. El corriol és una espècie protegida. Enguany han nascut tres pollets, d'una posta de tres ous, fet que es considera un èxit del 100%.

Aquesta nidificació s'ha produït després de les accions de renaturalització del torrent, fet que confirma la millora de les condicions per acollir a aquesta espècie singular. Les obres han incidit en la definició del curs del torrent, la delimitació de la llera amb biorolls, la creació d'espais laterals de "platgeta" per afavorir les aus, la plantació d'espècies autòctones i l'augment de la biodiversitat de l'indret, així com la recreació de dunes i l'augment del tancat d'estaques i cordes de l'espai, entre altres accions.


Seguiment del corriol durant la primavera 2018

Durant el mes d'abril es van iniciar les observacions i el seguiment continuat d'aquesta espècie protegida per part del servei de Medi Ambient de l'ajuntament, coincidint amb l'inici de l'època reproductiva, i un cop finalitzats els treballs de millora i les plantacions en aquest nou espai renaturalitzat.

El 13 d'abril es va confirmar l'existència d'una posta d'ous del corriol camanegre a la desembocadura del torrent de Sant Joan, gràcies a l'avís de l'expert Vittorio Pedrochi.

Els pollets estan ara mateix en un moment vulnerable, ja que són caminants i necessiten créixer i desenvolupar-se durant les pròximes setmanes fins al moment en el qual aprenen a volar.


Respectar l'espai protegit


Es demana a la població respectar l'espai, no apropar-se i evitar qualsevol entrada en el tancat tant de persones com d'animals, en especial de gossos, per no interferir ni alterar els comportaments i la nidificació del corriol, destruir els nius i molestar la fauna autòctona. La glorieta del parc de Ribes Roges és un lloc privilegiat per mirar amb prismàtics a la nova família de corriols sense destorbar-los.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú continuarà la vigilància de l'indret i el seguiment ambiental. Enguany es compta amb la col·laboració d'una alumna en pràctiques de la facultat de Biologia de la UB que realitza el seu treball de final de grau. També es manté el contacte i la comunicació amb ornitòlegs locals col·laboradors per al seguiment de l'espècie.

El corriol camanegre

Per criar, aquesta espècie requereix terrenys de platja amb vegetació dispersa, característiques que són presents a l'ambient de les dunes. El corriol pateix una recessió en tot el litoral català, pel que aquesta nidificació exitosa és rellevant per tota la costa del Garraf – Baix Penedès.

Els pollets caminen només néixer i no romanen en el niu (són nidífugs), corren per tota la platja prop de la femella i el mascle que els protegeixen i s'encarreguen d'alimentar-los. Tant els ous com els pollets tenen un gran mimetisme amb l'entorn i davant el perill sempre intenten camuflar-se amagant-se a la sorra.

La incubació és d'uns 25 dies. Dijous, 3 de maig, es va confirmar l'aparició dels tres pollets, que estan en tot moment a prop als seus dos progenitors. L'espècie està protegida per àmplia legislació ambiental, és una espècie d'interès especial, espècie protegida (categoria C) i espècie sensible.

A Vilanova i la Geltrú hi ha constància de la presència del corriol camanegre tant en aquest espai de la desembocadura, com en l'espai protegit de la Platja Llarga, una platja que té una gestió diferent de les platges urbanes, i on s'afavoreixen els ecosistemes dunars, els saladars i les zones litorals d'aiguamolls.

El període de nidificació de l'espècie s'inicia l'abril i pot arribar fins a finals del mes de juliol, i és probable que les parelles de corriols intentin una segona posta d'ous en el mateix any.

Projecte de millora de la desembocadura del Torrent de Sant Joan

Els ecosistemes litorals han patit al llarg dels anys un procés de degradació i de desaparició quasi total al llarg de la costa del país, fet que ha afectat diverses espècies, entre elles les poblacions de corriol.

Les recents obres de renaturalització de la desembocadura del Torrent de Sant Joan – Platja de Ribes Roges, els treballs de rehabilitació dunar a la Platja de la Farola (al Far) i l'espai protegit costaner de la Platja Llarga (Prat de Vilanova) configuren un nou escenari de les platges de Vilanova, un nou paisatge, que alhora està facilitant que la ciutadania pugui gaudir de forma molt propera la flora i la fauna litoral: com a exemple aquesta nova família de corriols camanegres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local