C-15 i C-37

Les millores a la carretera C-15 costaran 90 milions d'euros i arrencaran el 2020

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat als alcaldes del territori el projecte que permetrà crear un tercer carril entre Vilafranca i Capellades i quatre entre Capellades i Igualada

La Generalitat invertirà 90 milions d'euros en millores a l'Eix Diagonal. Generalitat

La Generalitat invertirà 90 milions d'euros en millores a l'Eix Diagonal. Generalitat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat aquest dilluns als alcaldes del territori el projecte de millora de la carretera C-15. L'actuació, pressupostada en 90 milions d'euros, permetrà desdoblar els trams de major afluència de trànsit. Concretament, entre Vilafranca del Penedès i Capellades s'implantarà un tercer carril, de manera que quedarà una secció de 2+1. Alhora, entre la capital de l'Anoia i Capellades es desdoblarà en ambdós sentits de la marxa, amb el resultat de 2+2.Els treballs arrencarien el 2020 i durarien dos anys.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat aquest dilluns als alcaldes dels municipis per on passa la C-15 el que ha definit com a un "ambiciós projecte". Segons Calvet "aquesta infraestructura té mancances a resoldre que per ara s'afrontaven puntualment però hem cregut oportú afrontar-les amb un projecte de conjunt que permeti disposar de la millor infraestructura en el moment i de la seguretat adequada".

Calvet ha reconegut l'augment del trànsit que ha viscut l'Eix Diagonal en els darrers anys, especialment entre Capellades i Igualada. Aquest tram, de set quilòmetres, registra uns 20.000 vehicles diaris i arriba a puntes dels 24.000 durant l'estiu. Així l'actuació preveu el desdoblament per assolir dos carrils en el sentit de la marxa.

L'altre gran canvi es farà entre Vilafranca i Capellades, que registra uns 15.000 vehicles diaris. En aquest cas la solució és la implantació d'un tercer carril, és a dir, un 2+1. Així, els trams on es permet avançar passaran del 20% al 50%, fet que permetrà reduir el risc de la maniobra. Paral·lelament, els dos sentits se separaran per una barrera física per evitar els xocs frontals.

Pel que fa al tram que uneix Igualada amb Manresa, el menys transitat de tots amb una mitjana de 9.500 vehicles diaris, a hores d'ara no hi ha cap actuació prevista fora de la que ja s'ha realitzat recentment que ha consistit en la col·locació d'una franja central per reforçar la separació dels carrils. No obstant això, Calvet ha assegurat que en cas de fos necessari reforçar-ne encara més la seguretat no descarten col·locar-hi una mitjana "si així s'escau".

Obres acabades el 2022

El projecte de millora de la C-15 se sotmetrà a informació pública el proper mes d'octubre. Si tot transcorre segons les previsions, el projecte constructiu s'elaboraria al llarg de 2019 amb l'objectiu que les obres, que tindran una durada aproximada de dos anys, poguessin arrencar el 2020.

La necessitat de l'obra

Els batlles s'han mostrat satisfets amb la proposta. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha assegurat que es tracta d'una aposta "encertada" i "molt necessària". Per la seva part, l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha afegit que suposarà una important millora "en la seguretat".

El bus, en estudi

Pel que fa a la possibilitat de la creació d'una línia d'autobús que enllaci Manresa, Igualada, Vilafranca i Vilanova, Calvet ha avançat que la proposta es troba en "estudi". "A banda de ser una necessitat, suposa també una millora en la lluita contra el canvi climàtic", ha reconegut.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local