La participació dels joves en el mercat de lloguer cau prop d'un 40% en un any per l'augment dels preus

En el segment d'entre els qui tenen 25 i 34 anys s'aposta més per la compra

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El nombre de joves entre 18 i 34 anys que van llogar o intentar llogar un pis ha caigut un 39% entre aquest any i l'anterior, mentre que el descens entre aquest col·lectiu en el mercat immobiliari en general es va situar en un 24% (del 38% al 29%), segons l'informe elaborat per Fotocasa 'Els joves i la seva relació amb l'habitatge'. Així, si al 2017 un 28% dels joves va llogar un pis o ho va intentar aquest percentatge s'ha reduït fins el 17% durant el 2018. Per contra, entre els que han comprat o ho han intentat no es van registrar canvis i es manté en un percentatge proper al 12%. No obstant això, per segments, l'estudi conclou que entre els joves entre 25 i 34 anys aposten més per la compra que pel lloguer, ja que si al 2017 el percentatge es va situar en un 6%, aquest any s'ha enfilat fins el 9%, mentre que els qui opten pel lloguer es van reduir un 33% en un any.

Entre el segment dels 18 a 24 anys la seva participació en el mercat immobiliari s'ha reduït a la meitat tant com a inquilins de lloguer (del 29% el 2017 al 15% el 2018) com en la compra, concretament del 8% al 4%.

Segons l'estudi, elaborat amb una mostra de 5.042 persones a través d'Internet entre el 6 i el 26 de març, el principal objectiu entre els menors de 35 anys que volen llogar o comprar és utilitzar-la com a primera residència, en un 88% dels casos, tres punts més que el 2017, mentre que un 8% vol una segona residència i només un 1% compra per invertir.

La directora d'Estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, ha destacat que el preu dels lloguer porta registrant increments ininterromputs durant 3,5 anys i mig i que va ser l'any passat quan es va produir el major augment amb un 9% de tota la sèrie històrica del portal immobiliari. "El lloguer és la principal via d'accés dels joves a un habitatge però el fort encariment dels preus està reduint la seva participació en aquest mercat", ha assenyalat Toribio.

Quant al perfil del jove que lloga un habitatge, és el d'un jove de 27 anys universitari, en què en el 73% dels casos la dona és qui pren més protagonisme davant el 27% dels homes. El principal motiu és el d'un canvi de residència per motius laborals o acadèmics, amb un 47%, seguit per la voluntat d'independitzar-se. A més, la meitat dels enquestats afirma que opta pel lloguer per la situació econòmica personal que fa impossible la compra (quasi la meitat pertanyen a una classe mitjana-alta i un terç té uns ingressos anuals d'entre 10.000 i 20.000 euros), tot i que un 38% ho fa per facilitar la mobilitat laboral i un 34% perquè dona més llibertat i flexibilitat.

Malgrat les dificultats dels joves per adquirir un habitatge, un 41% dels menors de 35 anys indiquen que la seva intenció és comprar-ne un a mig termini i un 47% voldria fer-ho en els pròxims cinc anys, davant un 12% que no té cap intenció de fer cap compra.

Pel que fa al perfil del jove comprador, el 12% dels enquestats van comprar o ho van intentar, però només un 6% ho va aconseguir. En aquest cas, les dones també tenen mes protagonisme a l'hora de concretar l'operació (65%) i l'edat és el d'una persona de 29 anys amb estudis universitaris que disposen d'uns ingressos superiors als qui volen llogar. Entre els motius que els porta a fer una compra d'habitatge, el 46% assegura que és una inversió a llarg termini, un 36% perquè llogar és "llençar els diners" i un 33% perquè els preus pugen i "és un bon moment".

El 82% dels joves s'hipoteca

De l'estudi de Fotocasa, presentat aquest dimarts a dos dies de la inauguració del Barcelona Meeting Point, també es desprèn que augmenta el nombre de joves que s'hipotequen i passen del 78% del 2017 al 82% aquest any i només un 18% dels menors de 35 anys no va necessitar un finançament extra. El dels joves és el segment que requereix un préstec hipotecari.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local