Proposta a debat

Ribes reconstruirà el pi del carrer del Pi, un dels símbols més emblemàtics del municipi

El 27 de desembre va fer un any que el pi va cedir a conseqüència de les fortes ventades

Redacció Sant Pere de Ribes 29-12-2018 8:37 Lectures 5741
Ribes reconstruirà el pi del carrer del Pi, un dels símbols més emblemàtics del municipi. Ajt Sant Pere de Ribes

Ribes reconstruirà el pi del carrer del Pi, un dels símbols més emblemàtics del municipi. Ajt Sant Pere de Ribes

Aquest dijous 27 de desembre, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va presentar  l’acte de commemoració de la caiguda del Pi Carrer del Pi, a Ribes, just quan va fer un any (i a conseqüència d’un fort temporal) que el famós pi va cedir.

A partir de les sis de la tarda, a la Casa de la Vila es va poder comprovar el passat, el present i el futur de l’arbre a partir d’una exposició, que es podrà visitar durant aquests dies, distribuïda  en tres espais. Al vestíbul s’hi ubica mostra de fotografies que il·lustra diferents moments de la seva longeva història. A l’entrada de la sala Josep Lluís Palacios, s’hi poden observar instantànies dels últims minuts del pi i de l’estat actual. I finalment, a l’interior de la sala d’actes s’explica, mitjançant diversos elements informatius, la proposta de projecte de recuperació de l’arbre.

A l’acte, l’empresa experta en restauracions d’arbres monumentals Doctor Árbol va explicar la proposta de projecte de reconstrucció, que consistiria en completar el tronc del pi amb la instal·lació d’una escultura natural i així conservar el màxim possible de l’estructura original amb el mínim d’elements d’unió possibles. Això comportaria tornar a enganxar les parts trencades de l’arbre, que en són dos., i aprofitar l’estructura de ferro que actualment sustenta el tros d’arbre que no va caure.  Per a la conservació i seguretat de l’arbre, es proposa retirar l’escorça i així potenciar la sinuositat de la seva fusta bicentenària. Amb aquestes actuacions es vol reforçar l’arbre com a millor símbol possible d’allò que va ser i representar. El projecte no és definitiu i ahir mateix ja va generar debat i intercanvi d’idees. Conseqüentment, se sotmetrà a debat entre el veïnat per tal d’aconseguir el màxim consens possible sobre el futur d’un dels símbols més emblemàtics de Ribes.

A l’acte també es va poder visualitzar el documental Memòries del Pi, fet per l’alumnat de 5è i 6è de l’Escola la Riera i també es varen lliurar als assistents punts de llibre amb la foto del pi, poemes de Josep Mestre i Josep Maria Sanz i pinyes que es van recuperar per aprofitar-ne les llavors.

El pi blanc situat al núm. 28 del carrer del Pi va ser declarat arbre d’Interès Local l’any 2005 i durant els quasi 200 anys que es calcula que té ha estat un membre més del carrer i de Ribes, testimoni dels seus canvis i company mut de moltes generacions de ribetans i ribetanes. L’any 2007 va instal·lar-se una crossa que subjectava la part més recargolada del tronc de l’arbre, però res va poder impedir que les fortes ventades del 27 de desembre de 2017, que en alguns casos van arribar als 100 km/h, fessin caure un arbre que mesurava més de 15 metres d’alçada. 

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Des que l'any 2006 la llei antitabac va prohibir fumar a l'interior bars i restaurants, molts establiments han optat per dotar de calefacció les seves terrasses a l'aire lliure. Es calcula que una terrassa amb quatre estufes en marxa 8 hores al dia emet tant CO2 com viatjar en cotxe 350 quilòmetres.

Què et sembla la prohibició de les estufes a les terrasses dels bars que algunes ciutats han començat a aplicar?


Malament