Lloguer

Neix el sindicat de llogaters del Penedès "per defensar el dret a l’habitatge i un lloguer assequible"

Veïns de Vilanova, Vilafranca i El Vendrell s'uneixen per 'combatre aquesta nova bombolla immobiliària que atempta al nostre territori basada en l’increment especulatiu i abusiu del preu dels lloguers'

Redacció Vilafranca del Penedès 16-01-2019 13:59 Lectures 3292

Un grup de veïns i veïnes de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i el Vendrell s'han unit per crear el Sindicat de Llogaters del Penedès, una plataforma "per defensar el dret a l’habitatge i un lloguer assequible, estable, segur i digne". El sindicat neix amb la intenció d’aglutinar a qui "vivim o volem viure de lloguer, tant en habitatges del mercat privat com públics, per reivindicar conjuntament els nostres drets i incidir en tots els àmbits administratius i de govern".

El col·lectiu sosté que "la problemàtica entorn el lloguer no és conseqüència només d’una llei contrària als drets dels i les inquilines. Volem també combatre aquesta nova bombolla immobiliària que atempta al nostre territori  basada en l’increment especulatiu i abusiu del preu dels lloguers". El Penedès, segons el nou sindicat, és víctima de "la pressió especulativa del lloguer d’habitatges provocada per l’augment dels preus dels lloguers a la ciutat de Barcelona i a la seva àrea metropolitana".

Tant és així, que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha redactat un document basat en la llei 4/2016, de 23 de desembre, en el qual es defineixen un seguit de municipis com a “municipis amb demanda residencial forta i acreditada”. En aquest document apareixen tres de les quatre capitals de la vegueria del Penedès (Vilafranca, Vilanova i El Vendrell). L’objecte del document és la col·laboració entre l’AHC i els ajuntaments afectats per cofinançar les obres d’adequació dels habitatges objecte d’expropiació de l’ús temporal per causa d’interès social que preveu l’art. 15 de la Llei 4/2016, de 23 de desembre, de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial.

Pel que fa a la variació dels preus del lloguer a les tres comarques, el nou sindicat alerta que "el preu mitjà anual l’any 2017 va ser de 551’23€/mes, és a dir, un 10’4% superior al preu de l’any 2016, i si comparem el preu de l’últim trimestre de 2016 amb el de l’any 2017, la variació és del 9%, arribant als 568’07€/mes": "Si ens fixem en els preus per comarques, el preu mitja l’any 2017 a l’Alt Penedès va ser de 495’80€, amb un increment d’un 9’4% respecte 2016, a l’Anoia tenim 433’27€ amb un 9’5% d’increment, al Baix Penedès tenim 462’62€ amb un increment d’un 6’3% i al Garraf tenim un preu de 711’50€ amb un increment d’un 10%".

Una possible i raonable causa d’aquest increment és, segons el Sindicat de Llogaters del Penedès, "l’augment del nombre de persones que busquen pis de lloguer, moltes d’elles fugint de la capital o de l’àrea metropolitana atès que, comparant els preus dels lloguers entre les dues zones, els preus que hi ha al Penedès són molt assequibles respecte dels de l'àrea metropolitana (el preu mitjà a BCN 2017 va ser de 877’28€ amb un 9’5% d’increment)". Un altre factor a tenir en compte, encara que de moment no s’està donant, és que si s’acaba per construir el Logis Penedès i el quart cinturó, "és molt probable que es produeixi un efecte crida per la possibilitat de trobar feina a la zona amb conseqüent augment de demanda de vivendes, cosa que faria que s’especulés amb els preus i s’encarís el lloguer", apunten des del col·lectiu.

L'objectiu del sindicat és deixar clar a les administracions que "és vital garantir la funció social dels habitatges a través de la ferma protecció de l’ús residencial per sobre de l’ús econòmic o especulatiu de qualsevol tipus" i reivindiquen "una mobilització urgent dels habitatges buits i un augment del parc públic de lloguer social".

Segons les dades a 31/12/17 que apareixen a l’AHC, de les quatre capitals de la vegueria, només Vilanova disposa d’un fons de 54 habitatges de lloguer destinat a polítiques socials. L’augment de preus fa que els desnonaments per impagament del lloguer tornin a pujar a Catalunya. De fet, és la comunitat on més puja aquest tipus d'execució. Ara fa un any, en el període entre l'abril i el juny, 2.342 famílies van ser desnonades per no poder afrontar les quotes del lloguer i en el mateix període d’aquest any 2018, els desnonaments han pujat un 10%, arribant a una xifra de 2.589 famílies desnonades.

Per al sindicat "hi ha una llei que és il·legítima, injusta i que atempta contra els nostres drets i ens desprotegeix davant la propietat".

Davant d’això, el Sindicat de Llogater assegura que "no ens queda una altra alternativa que organitzar-nos i unir-nos per a forçar els propietaris i els API a negociar. A través de l’organització i la mobilització volem donar resposta a les demandes creixents al voltant del lloguer mitjançant serveis d’assessorament que ens apoderin sobre els nostres drets i deures i sobre les condicions contractuals dels nostres lloguers (temporalitat, fiances, obres, condicions d’habitabilitat, manteniment, clàusules, etc.). També volem tenir incidència en qüestions de caràcter més general com la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) o el desenvolupament de mesures legislatives pel control i la limitació dels preus del lloguer".

A partir del 23 de gener, el sindicat estarà quinzenalment els dimecres de 19h a 21h a la primera planta de l’AAVV la Girada (Rambla la Girada 15-19, de Vilafranca del Penedès) per les assemblees obertes.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament