Els Girabals - Els Vinyals

Els treballs forestals de prevenció d’incendis a Sant Pere de Ribes s’aprofitaran per produir biomassa

Es crearà una franja perimetral de 25 metres d’amplada al voltant dels habitatges per minimitzar l’alt risc d’incendis

Redacció Sant Pere de Ribes 17-06-2019 21:01 Lectures 2385
Els treballs forestals de prevenció d’incendis a Sant Pere de Ribes s’aprofitaran per produir biomassa. Ajt Sant Pere de Ribes

Els treballs forestals de prevenció d’incendis a Sant Pere de Ribes s’aprofitaran per produir biomassa. Ajt Sant Pere de Ribes

El passat 27 de maig es van iniciar els treballs forestals de prevenció d’incendis a la urbanització de “Els Girabals - Els Vinyals” de Sant Pere de Ribes amb l’objectiu de minimitzar l’alt risc d’incendis forestals al que es troba exposada aquesta urbanització i els disseminats que la componen. La intervenció està dividida en tres fases d’execució que es duran a terme en els cinc mesos vinents i tindrà un cost total de 44.912,12 euros.

L’actuació consisteix a crear una franja perimetral de 25 metres d’amplada al voltant de la urbanització i anells immediats als habitatges i actuar en les zones de baixa combustibilitat on es deixarà una densitat major dels arbres però mantenint el criteri principal de trencar amb la continuïtat horitzontal i vertical de l’estrat arbori. La finalitat del projecte és “reduir la combustibilitat de la zona perquè, en cas d’incendi, els equips d’extinció tinguin oportunitat d’actuar”, ha explicat la directora d’obra i coordinadora de seguretat i salut, Cristina Montserrat.

Els treballs contemplen la poda de l’arbrat de l’entorn –on predomina el pi blanc-, així com una desbrossada arbustiva i retirada d’arbres morts. L’alcaldessa en funcions Abigail Garrido ha remarcat que “la tala es fa de manera selectiva i vetllant per les espècies autòctones que hem de preservar i protegir com és el roure i l’alzina”, i ha afegit que “els treballs es fan per evitar els incendis però també per la conservació mediambiental de l’espai natural”, inclòs al PEIN (Pla d’Espai d’Interès Natural) del Massís del Garraf i també Xarxa Natura 2000, que forma part de la Xarxa d’Espais Naturals Protegits.

Producció de biomassa

La massa forestal que s’extreu s’utilitzarà per a la producció d’estella, material combustible biomassa. Aproximadament 400 tones de troncs més les restes de pi blanc seran triturats i utilitzats com a font d’energia natural per proveir de combustió la caldera biomassa instal·lada a l’Espai Blau de Ribes. Aquesta font d’energia orgànica vegetal permet fer funcionar el sistema de calefacció i aigua calenta d’aquest complex esportiu. “La gestió forestal i de prevenció d’incendis, la transformació de fusta a estella i la combustió d’aquesta en els equipaments municipals”, ha explicat el regidor d’Urbanitzacions en funcions, Fran Perona, són mesures que tiren endavant fruit d’una subvenció de cofinançament dels fons europeus FEDER. Després de posar en marxa la caldera biomassa a l’Espai Blau, aquest any es preveu tenir a punt la planta d’assecament i producció d’estella al polígon de la Vilanoveta.

Des de l’any 2005 l’Ajuntament ha realitzat diverses actuacions de prevenció d’incendis a la majoria dels nuclis vulnerables aïllats (sobretot urbanitzacions) del municipi de Sant Pere de Ribes com Can Pere de la Plana i Mas Alba. El passat mes d’agost es va actuar a les parcel·les municipals de Can Lloses- Can Marcer i Els Colls i al novembre, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l’Associació de Propietaris Forestals del Massís del Garraf (APF), al sector de ca l’Almirall de la Font, d’on també es van aprofitar els recursos forestals per la producció de biomassa. “Les properes actuacions seran a Mas Paret de Dalt i a Els Vinyals, al Montgròs”, ha anunciat el regidor Fran Perona. 

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes recorda als propietaris de parcel·les i cases especialment ubicades en urbanitzacions que han de prendre mesures d’autoprotecció per a l’època d’incendis forestals. En aquest sentit, els habitatges aïllats han de tenir una franja de com a mínim 25 metres al voltant de les edificacions, amb la vegetació aclarida. Cal desbrossar el sotabosc i aclarir la densitat dels arbres (6 metres entre ells), allunyant de les cases tot el que pugui cremar.

Els treballs forestals de prevenció d’incendis a Sant Pere de Ribes s’aprofitaran per produir biomassa
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No