Foc forestal

El foc de Capellades ja ha cremat 67 hectàrees

Els Bombers alerten de discontinuïtat del foc que dificulta la seva estabilització

L'onada de calor comença a remetre però continua l'elevat risc d'incendi en 19 comarques

ACN Capellades 25-07-2019 14:31 Lectures 2597
Pla mitjà d'un bomber observant la zona cremada. ACN

Pla mitjà d'un bomber observant la zona cremada. ACN

Un total de 78 dotacions terrestres i 12 mitjans aeris treballen, a hores d'ara, l'incendi a Capellades, que ja ha cremat 67 hectàrees. Segons el cap de l'operatiu, Albert Ventosa, està resultant difícil estabilitzar-lo per la discontinuïtat de la superfície cremada, Ara, amb la marinada, podria revifar en situació contrària de la que a hores d'ara avança el foc. El cap de l'operatiu ha alertat del fet que es tracta d'una zona abrupta, amb fortes pendents, d'on seria difícil treure els efectius que podien quedar atrapats, pel que ha alertat que se'n prioritzarà la seva seguretat. A hores d'ara està estabilitzat el 60% del perímetre del foc.

Ventosa ha explicat que la superfície afectada es tracta d'una zona molt irregular i heterogènia, el que dificulta la seva estabilització. El foc no ha arribat a la copa d'alguns arbres, el que podria fer que fàcilment la flama revifés des de la soca i ascendís.

Ara, amb l'arribada de la marinada, que bufa en sentit contrari a la direcció del foc, seria fàcil que els efectius es trobessin amb el foc a l'esquena. "És una situació crítica", ha lamentat, tot recordant que el tipus de relleu, abrupte, amb molt pendent, així com les condicions meteorològiques "fan recordar a Horta de Sant Joan".

Malgrat que s'han incrementat les dotacions per fer front als nous escenaris que s' "obren", el cap de l'operatiu ha remarcat que l'objectiu és la seguretat dels efectius.

Per la seva part Marc Castellnou, cap dels GRAF, ha insistit en el fet que tot i que es pot considerar un "incendi petit", té "masses taques". "Hi ha moltes parts calentes que poden provocar represes", ha dit

A hores d'ara el foc avança cap a la carena de la muntanya, però els focus secundaris se situen en sentit contrari, pel que, segons Castellnou, a hores d'ara i juga un paper important "l'atzar".

La població, prioritària

Segons ha esclarit Castellnou, s'està prioritzant el fet d'evitar que el foc torni cap a la C-15 i, per tant, s'acosti a la població. En aquests moments no hi ha risc, "però en cas que passés emprendríem les mesures adients per protegir-los", ha dit, tot posant com a exemple desplaçar el foc cap a l'A-2.

Ara l'estratègia dels Bombers és mantenir el perímetre estable "mirant de contenir les represes", ha dit Ventosa, tot afegint que, en cas de ser necessari, es desviarà el foc cap a les 313 hectàrees de potencial delimitat. Cal recordar que, en el pitjor dels escenaris, podria afectar fins a 2.500.

Tres ferits

Des de l'inici del foc el SEM ha atès a tres persones: una en estat lleu, que ha estat donada d'alta in situ, un bomber en estat menys greu, que ha estat atès i posteriorment traslladat pel SEM a la mútua per una lesió al peu, i un tercer afectat, forestal en estat menys greu, que ha estat atès i posteriorment traslladat pel SEM a l'Hospital d'Igualada a causa de les altes temperatures.

L'onada de calor comença a remetre però continua l'elevat risc d'incendi en 19 comarques

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del pla Procicat per l'onada de calor que afecta Catalunya des de dilluns, tot i que aquest dijous comença a remetre a les comarques del litoral sud i central. Continua l'elevat risc d'incendi en 19 comarques. El pla Infocat està en prealerta, també mentre segueixi actiu el foc forestal de Capellades. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures seguiran sent molt altes però entre 1 i 2 graus menys que dimecres, i amb menor probabilitat de superar els llindars de temperatura extrema. Es mantenen tancats els accessos al Massís del Montsant i segueixen les mesures especials de prevenció de les activitats de sega.

Durant l'episodi s'han superat els llindars de temperatura a totes les comarques, destacant el 41 graus de Lleida, els 40,1 de Tremp i els 39,7 de Tàrrega. Es van produir el 23 de juliol. Protecció Civil demana als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos, persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat, persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i malalts crònics.

Les 19 comarques amb perill d'incendi forestal són el Pallars Jussà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Berguedà, Solsonès, Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià, Urgell, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat, Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

 

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No