Ciències del Mar

Un estudi conclou que l'energia solar dels oceans la capten les bactèries i no les algues

L'Institut de Ciències del Mar de Barcelona ha participat al treball publicat a 'Science Advances'

ACN Barcelona 09-08-2019 9:42 Lectures 3414
Pla general del vaixell Sarmiento de Gamboa que ha servit per dur a terme la investigació. CSIC

Pla general del vaixell Sarmiento de Gamboa que ha servit per dur a terme la investigació. CSIC

La llum del sol, que és la principal font d'energia dels ecosistemes marins, és capturada principalment per bactèries i no per algues ni per 'algues verd-blaves', com es pensava fins ara. Aquesta és la principal conclusió d'un article publicat a la revista 'Science Advances' amb la participació de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona del CSIC. Les bactèries heteròtrofes normalment s'alimenten degradant la matèria orgànica, però al mar algunes poden realitzar un altre tipus de fotosíntesi gràcies dos pigments que s'anomenen proteorodopsina i bacterioclorofil·la, que transformen la llum en energia bioquímica, tal i com fa la clorofil·la en les algues i plantes. Els resultat revelen que la bacterioclorofil·la contribueix poc a l'entrada d'energia al mar, però la proteorodopsina captura gairebé la mateixa quantitat que la clorofil·la i en ocasions més.

L'equip d'investigació es va embarcar al vaixell Sarmiento de Gamboa per estudiar el Mediterrani Oriental, un dels mars més pobres en nutrients del món, i comparar-lo amb el Mediterrani Occidental i l'Atlàntic. A més de quantificar tots els pigments els científics han calculat la seva distribució geogràfica i la quantitat d'energia capturada per cada pigment. Tot i que al mar hi ha menys proteorodopsina que clorofil·la, una sola molècula de retinal és suficient, mentre que es necessiten moltes molècules de clorofil·la per crear un sistema de captació d'energia fotosintètic eficaç.

El resultat trenca amb el paradigma tradicional que gairebé tota la llum del sol en els ecosistemes marins és capturada per cianobacteris, microalgues i algues gràcies a la clorofil·la. També revela que la llum solar és una font d'energia essencial per a la supervivència de comunitats bacterianes en aigües molt pobres en matèria orgànica.

El resultat aporta llum sobre els organismes que estan a la base de la cadena tròfica marina i que serveixen d'aliment a nombrosos organismes marins. Alguns bacteris tenen un metabolisme híbrid, de manera que poden degradar matèria orgànica, com fan la majoria de bacteris, però també poden capturar energia del sol. En ambients molt pobres en matèria orgànica, la captació d'energia del sol els permet sobreviure, créixer i generar biomassa. La investigació suggereix que en els mars amb menys nutrients, com el Mediterrani Oriental, l'entrada d'energia per aquesta via és superior a l'entrada per la fotosíntesi normal, segons informa en CSIC en un comunicat.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No