Temporal

Les destrosses de l’esclafit costaran més de mig milió d’euros a Vilanova i la Geltrú

La despesa més gran és en espai públic, seguida d’escoles i equipaments esportius

Júlia Olivé Vilanova i la Geltrú 03-09-2019 13:36 Lectures 3815
Blanca Albà, Olga Arnay i Marta Jofra. Júlia Olivé

Blanca Albà, Olga Arnay i Marta Jofra. Júlia Olivé

Els desperfectes causats per l’esclafit que va caure la matinada del 12 d’agost a Vilanova i la Geltrú, deixant en 30 minuts 46,2 litres d’aigua per metre quadrat,  tenen un cost de més de mig milió d’euros, segons afirma el consistori en roda de premsa. L’àrea més afectada és la d’espai públic, amb una despesa total de 261.000 euros. La majoria d’aquest cost són despeses extraordinàries. La policia local va haver de fer més de 150 actuacions, en les que van tallar carrers, retirar els arbres caiguts i ajudar els ciutadans que havien patit desperfectes. Des del 14 d'agost i fins al dia d'avui, l'OMIC ha registrat una vintena d'expedients informatius, en el que bàsicament les persones afectades demanaven saber quins eren els tràmits que calia fer per gestionar la reparació dels danys que l'esclafit havia provocat a la seva propietat. I s’han tramitat dues peticions de reclamació, en les que la companyia asseguradora no atenia les demandes dels seus clients.

L’esclafit va actuar amb especial violència al barri de mar, on van caure 122 arbres i 24 palmeres i es van haver de netejar més de 30.000 quilos de restes vegetals. En les despeses també s’inclou la reparació i reposició d’estructures a la platja com passarel·les o el servei de megafonia. El govern està valorant si tornar a posar el mateix tipus de palmera o una de més resistent, per això iniciarà un procés participatiu amb els veïns del barri de mar per decidir-ho conjuntament.

Les escoles també van patir desperfectes diversos que van afectar a sostres, soterranis i patis. Les afectades en són un bon nombre: la Pompeu Fabra, el Llebetx, el Canigó, El Volerany i el Cossetània. El govern municipal afirma que a finals d’aquesta setmana els patis escolars ja estaran en condicions, just abans que comenci el nou curs.

Un dels altres punts afectats són els equipaments esportius. A les pistes d’atletisme Carme Sugrañes, l’esclafit va deixar importants desperfectes al terra, va fer malbé el salt en perxa, el salt d’alçada i el tartan. El pavelló municipal de les casernes també va patir la violència de l’esclafit i al complex municipal de futbol l’aigua va malmetre la gespa artificial. Tot i els desperfectes, les activitats esportives, excepte el salt de perxa i el d’alçada, no s’han vist afectades i funcionen amb normalitat.

L’esclafit és un fenomen meteorològic poc freqüent a la nostra zona geogràfica, de fet feia 55 anys que no n’hi havia hagut un a Vilanova. Sumant-hi la problemàtica del canvi climàtic, des de la Regidoria de Medi Ambient es vol crear un pla “d’adaptació al canvi climàtic” per poder anticipar i estar preparat per fenòmens com aquest. 

Gran pla general del passeig del Carme de Vilanova i la Geltrú ple de fang després del temporal del 12 d'agost del 2019
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No