Nou temporal

Alerta per intenses pluges al litoral i prelitoral central de Catalunya

El fenomen es combinarà també amb fort vent i onatge demà a tot el litoral català

Es poden arribar a acumular més de 100 litres d'aigua per metre quadrat en algunes zones

ACN Vilanova i la Geltrú 09-09-2019 18:58 Lectures 3314
S'activa l'Alerta del Pla INUNCAT per les intenses pluges previstes sobretot al litoral i prelitoral central. EIX

S'activa l'Alerta del Pla INUNCAT per les intenses pluges previstes sobretot al litoral i prelitoral central. EIX

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat per la previsió de pluges que poden ser intenses a partir d'aquest vespre i durant tot el dimarts, i que afectaran sobretot el litoral i el prelitoral central. A l'interior seran més disperses i intermitents. Durant la nit de dilluns i matinada de dimarts els xàfecs i les tempestes podran ser d'intensitat forta i anar acompanyats de calamarsa o pedra, així com de fenòmens de temps sever, sobretot a punts del litoral. Dimarts les precipitacions encara podran ser fortes i afectaran qualsevol punt del país, tot i que les menys abundants cauran a l'interior. La cota de neu baixarà puntualment fins als 2.200 metres. Dimecres les precipitacions quedaran restringides al litoral i prelitoral, i a partir del migdia ja desapareixeran del tot.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la possibilitat de superar el llindar de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts a partir d'aquesta tarda, especialment al Barcelonès, el Maresme i la Selva. Dimarts, la previsió és de precipitacions intenses al litoral i prelitoral al matí, i també a partir del migdia a la Catalunya Central, Tarragona i l'Empordà.

Les pluges aniran acompanyades de tempesta, calamarsa o pedra, i no es descarta algun fenomen de temps sever, sobretot de matinada i al migdia de dimarts. Hi haurà fort vent i onatge, amb onades de més de 2,5 metres a la costa del Baix Llobregat i el Barcelonès.

En tot l'episodi es podran acumular quantitats de més de 50 mil·límetres de pluja, i localment més de 100 a punts de la meitat est de Catalunya.

Les pluges podrien provocar incidències i complicar la mobilitat, sobretot a l'àrea metropolitana. Protecció Civil demana extremar precaucions i no quedar-se a prop de lleres, rius i guals, així com evitar travessar rieres i torrents. També reclama que no es deixin cotxes aparcats en zones inundables i allunyar-se d'espigons i esculleres.

Montse Font, responsable de Guàrdia de Protecció Civil, ha explicat a l'ACN que el que més fa "patir" aquesta matinada són rieres, torrents o guals, en definitiva zones inundables. Ha recordat que encara hi ha gent de vacances que pot deixar els cotxes en llocs susceptibles de ser inundats en episodis com el que es preveu, o que es mouen més del que és habitual per assistir a festes majors o altres esdeveniments.

Per això ha recordat que hi pot haver "pluges torrencials" que poden fer baixar rieres i torrents "amb molta força" de tal manera que les zones inundables quedin afectades amb molta rapidesa.

També ha alertat que hi pot haver tempestes molt fortes i imprevisibles, acompanyades de pedra o calamarsa, en un episodi intensificat per fort onatge i vent. Per això ha demanat "molta cura" especialment a la zona del litoral.

Finalment ha recomanat "no apropar-se a llocs de costa" quan comenci el temporal, no fer "desplaçaments innecessaris" i "no creuar" per guals i zones inundables encara que s'hi veig poca aigua perquè en pot baixar de forma sobtada.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Si no han d'estudiar, ni treballar, ni fer la neteja obligada, ni el temps acompanya per sortir al carrer, ni el "no fer res" és una opció, què t'agrada fer a casa quan tens una estona per a tu?

Quan tens temps lliure a casa, quina és l'activitat de lleure que prefereixes fer?

Llegir
Veure la TV
Cuinar
Fer manualitats
Escriure
Meditar
Jugar
Altres