Fauna

30 anys de seguiment de migració d'ocells al Parc del Garraf

Per aquest motiu, el Parc ha organitzat un programa d’activitats obert a la participació de totes les persones interessades, que s’inicia aquest dissabte

Redacció Olivella 26-09-2019 17:11 Lectures 3968
30 anys de seguiment de migració d'ocells al Parc del Garraf. Diputació de Barcelona

30 anys de seguiment de migració d'ocells al Parc del Garraf. Diputació de Barcelona

El Parc del Garraf, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, commemora 30 anys d’observació de la migració d’ocells, especialment d'aus veleres, com les rapinyaires, cigonyes i d'altres espècies que passen el massís del Garraf cap el sud, i que es produeix en aquesta època de finals d’estiu i principis de la tardor. Per aquest motiu, el Parc ha organitzat un programa d’activitats obert a la participació de totes les persones interessades, que s’inicia aquest dissabte, 28 de setembre i que s'allargarà fins a finals d'octubre.

La observació d’aus en migració és una iniciativa sorgida l’any 1989 per part de l’entitat Naturalistes en Acció i que actualment ha esdevingut un activitat assumida pel mateix Parc. Gràcies als censos que s’han elaborat al llarg d’aquests anys, ha estat possible reforçar el coneixement sobre el pas de diferents espècies d’aus per l’espai natural i per determinar alguns aspectes de la seva dinàmica i ecologia. El Parc del Garraf compta amb l’observatori del mirador de Canópolis, un punt panoràmic molt singular i amb vistes àmplies, des d’on es fa l’observació dels ocells en migració a molt poca distància. Les dades del seguiment d’enguany es poden trobar a la pàgina web Biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals.

Programa de tallers divulgatius, observacions i xerrades

El Parc del Garraf ha organitzat diverses activitats per commemorar aquests 30 anys d’observació entre finals de setembre i el mes d’octubre. Així, aquest dissabte, 28 de setembre de les 10 a les 13 h, s’organitzen tallers divulgatius per donar a conèixer el seguiment de la migració d’ocells a la Pleta, Oficina del Parc, com ara un taller d’anellament, així com observació comentada i alliberament de rapinyaires des del mirador de Canópolis. L’activitat és gratuïta i no cal inscripció prèvia.

El diumenge 6 d’octubre de les 10 a les 13 h, el Museu de Gavà organitza una jornada d’observació i xerrada sobre la migració des del mirador de Canópolis. Per aquesta activitat cal inscripció prèvia al mateix Museu de Gavà. 

Finalment, divendres 11 d’octubre, de 16 a 20 h, tindrà lloc al Palau Maricel de Sitges una jornada tècnica sobre migració que construirà l’acte central de la celebració dels 30 anys de seguiment al Garraf. Durant la sessió, sis experts oferiran diferents ponències relacionades amb la migració en el territori català i estatal. 

Dins els actes de la jornada es vol retre homenatge a tots els col·laboradors i voluntaris que han fet possible aquest seguiment durant trenta anys. 

30 anys de seguiment de migració d'ocells al Parc del Garraf 30 anys de seguiment de migració d'ocells al Parc del Garraf
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres