Temporal

Inundacions i caigudes d'arbres al Garraf i Penedès per la tempesta de llevant d'aquesta nit i matinada

El 112 rep fins a les 6 de la matinada 2.339 trucades per 1.631 incidències a tot Catalunya

El temporal deixa més de 100 litres per metre quadrat a Sant Sadurní

A la Costa Central i Costa Daurada, les onades han arribat als 2,5 metres a Arenys de Mar, Sitges o Calafell

Redacció Calafell 23-10-2019 19:16 Lectures 3435
El temporal deixa més de 100 litres per metre quadrat a Sant Sadurní. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

El temporal deixa més de 100 litres per metre quadrat a Sant Sadurní. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

La tempesta de llevant que ha creuat el Penedès i Garraf aquesta nit i matinada ha provocat inundacions i caigudes d'arbres. A Calafell, el fort onatge ha causat importants afectacions a les platges del municipi. El mar s’ha menjat molta sorra i ha afectat fins i tot algun dels seus serveis. Pel que fa al temporal de pluja, els serveis municipals han estat treballant tota la nit per evitar que la cosa anés a pitjor. S’han desembossat nombrosos desaigües afectats pel gran volum d’aigua i la fullarasca que arrossegava.

El temporal deixa més de 100 litres per metre quadrat a Sant Sadurní

El temporal que està afectant Catalunya va deixar aquest dimarts més de 100 litres per metre quadrat a Sant Sadurní i que es van concentrar de manera molt intensa en la tarda i vespre d'ahir, causant inundacions i incidint de manera important en algunes zones del municipi. No s'han de lamentar danys personals, però sí afectacions a domicilis i a la via pública, així com en algun vehicle. Alguns dels punts de major afectació han estat els carrers Barcelona, Maria Montserrat, la plaça del Pont Romà, el barri Vilarnau o l'Avinguda Sant Llorenç.

El fort aiguat va provocar també talls de llum i la caiguda de la xarxa telefònica. L'Ajuntament de Sant Sadurní va mobilitzar ja ahir a la nit el màxim d'efectius disponibles de la brigada municipal, així com de la Policia Local, per realitzar tasques d'evacuació d'aigua a les zones més afectades. Aquest matí des de primera hora s'hi estan realitzant treballs de neteja als carrers per tal de restablir la situació el més aviat possible.

Tot i que la previsió per la jornada d'aquest dimecres al municipi i a la comarca no indiqua situació de perill i el temporal ha perdut molta força, es demana precaució a la ciutadania.

El 112 rep fins a les 6 de la matinada 2.339 trucades per 1.631 incidències

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les 6 de la matinada 2.339 trucades per 1.631 incidències relacionades amb la llevantada que afecta Catalunya. Per comarques, el Baix Camp encapçala el número d'avisos amb 403, el 17,2%. Per darrere se situa el Vallès Occidental amb 273, l'11,6%. Hi ha hagut 176 avisos des del Tarragonès, 175 des del Maresme i 159 des del Barcelonès. Per municipis, hi ha hagut 139 trucades des de Cambrils i 134 que han arribat des de Reus, al Baix Camp. També s'han registrat 128 avisos a Barcelona i 126 a Terrassa.

A la Costa Central i Costa Daurada, les onades han arribat als 2,5 metres a Arenys de Mar, Sitges o Calafell

La llevantada que afecta Catalunya ha deixat més de 200 litres per metre quadrat al voltant de les muntanyes de Prades i a punts de l'Alt Empordà. A més, s'han superat els 150 litres per metre quadrat al Pla d'Urgell, registres sense precedents en aquesta comarca. Així doncs, a l'estació de Prades (Baix Camp) s'han acumulat 266,6 mil·límetres d'aigua; s'han recollit 254,4 a la Pobla de Cérvoles (Garrigues); 208,8 a Montbrió del Camp (Baix Camp); 206,3 a Torroella de Fluvià (Alt Empordà), i 199,7 mil·límetres a Vinyols i els Arcs (Baix Camp). Pel que fa a la zona d'Urgell, destaquen els 165,5 litres de Castellnou de Seana i els 156,2 de Mollerussa.

 

Els cabals dels rius a les comarques de Girona segueixen sent alts especialment al Ter (per sobre de Sau i Susqueda), i a la desembocadura del Ter, Fluvià, Muga i Daró. Aquests cabals es mantindran en nivells alts d’alerta al llarg del dia, i amb tendència a disminuir a partir del migdia.

Des del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) s'indica que l'episodi ha deixat precipitacions "extraordinàriament abundants" amb acumulacions de més de 50 litres a pràcticament tot el país i més de 100 a bona part del terç sud, la Costa Brava, sectors del prelitoral, cotes altes del Pirineu i fins i tot a la conca de Tremp.

La matinada de dilluns a dimarts ja va ploure a gran part del país, però en general de manera poc abundant. Va ser al migdia quan van començar a arribar tempestes molt intenses a l'extrem sud, que es van anar desplaçant molt lentament cap al nord, fins afectar novament tot el país durant la nit. El dimarts va ser el dia més plujós de les últimes dècades, fins al punt que un 25% de les estacions automàtiques de la XEMA van superar els 100 litres al llarg del dia.

De fet, i segons indica també l'SMC, el gran dèficit pluviomètric d'aquest any 2019 s'ha vist sobtadament pal·liat en alguns sectors, fins al punt que en algunes localitats es va acumular més pluja al llarg d'ahir dimarts que no pas la que s'havia recollit en el que portàvem d'any.

Entre ahir i avui, més de la meitat de les estacions de la XEMA (98 de 183) han superat el llindar de Situació Meteorològica de Perill de 20 litres en 30 minuts. Són estacions situades al litoral, prelitoral, Catalunya Central i sectors de Ponent i el Pirineu oriental. En alguns casos s'ha superat fins i tot el llindar de 40 litres en 30 minuts, sobretot a la Costa Brava.

A banda de la pluja, el vent ha bufat fort a molts sectors del país. Les ratxes superiors als 100 quilòmetres per hora han quedat restringides a cotes altes del Pirineu i Prepirineu, però ventades superiors als 70 o 80 han sovintejat arreu de Catalunya. A més a més, al Maresme es va produir un possible tornado.

Pel que fa a l'estat de la mar, la situació s'ha alterat especialment a la Costa Brava, amb maregassa i onades de llevant que puntualment han assolit els 4 metres d'alçada a l'Estartit i a l'Escala. A la Costa Central i Costa Daurada, les onades han arribat als 2,5 metres a Arenys de Mar, Sitges o Calafell.

A Calafell, el fort onatge ha causat importants afectacions a les platges del municipi
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No