Seguretat viària

Trànsit demana extremar la prudència durant el pont de Tots Sants

Enguany, 152 persones han perdut la vida a les carreteres i autopistes catalanes, 20 de les quals han estat aquest mes d’octubre

Els Mossos d’Esquadra realitzaran 449 controls a la xarxa viària, dels quals 88 de drogoalcoholèmia la nit de la Castanyada

Redacció Barcelona 30-10-2019 18:52 Lectures 2664

El Servei Català de Trànsit (SCT) apel·la a la prudència i responsabilitat dels conductors per prevenir accidents aquest cap de setmana llarg de tres dies amb motiu de la festivitat de l’1 de novembre, que també inclou la celebració de la Castanyada.

Davant la previsió d’una mobilitat elevada en aquest període festiu, l’SCT recorda que el factor humà és darrere de la majoria d’accidents de trànsit i demana, tant als conductors com als acompanyants, un comportament prudent i segur a la carretera. Aquest any, fins al 30 d’octubre, han mort a la xarxa viària interurbana catalana 152 persones en 139 accidents mortals. Concretament al mes d’octubre han mort 20 persones, i juntament amb el mes d’agost, ha estat el més mortífer de l’any.

L’SCT, en col·laboració amb la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, establiran amb motiu de la festivitat de Tots Sants, entre les 15.00 h de dijous 31 d’octubre i les 24.00 h de diumenge 3 de novembre, un dispositiu especial d’ordenació, regulació i control del trànsit per tal de minimitzar les possibles afectacions de circulació i vetllar per la seguretat viària dels usuaris. Es preveu que prop de  415.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana, entre les 15.00 h del 31 d’octubre i les 15.00 h del divendres 1 de novembre. Una mobilitat que, a més, pot complicar-se per la marxa lenta convocada per l’Associació Plataforma Contra les Restriccions Circulatòries, que transcorrerà  des del pàrquing del Carrefour del Prat de Llobregat per les Rondes B-10 i B-20 dins dels termes municipals del Prat de Llobregat i Barcelona el dijous 31 d’octubre entre les 18 i les 21 h.

Aquesta és la primera operació especial clarament de tardor i per aquest motiu,  les vies amb una mobilitat més elevada seran les que accedeixen cap a  zones de muntanya i interior com la C-16, C-17 i C-14, així com també l’N-145 i l’N-260 d’entrada al principat d’Andorra i a la Cerdanya. A més, també cal tenir en compte que les pluges caigudes els darrers dies poden animar moltes persones a desplaçar-se cap a zones de muntanya on es practica la collida de bolets i castanyes.

D’altra banda, atès la festivitat de Tots Sants, divendres, dia 1 de novembre, alguns desplaçaments correspondran a les visites tradicionals als cementiris, fet que pot provocar algunes complicacions viàries en els seus accessos.

 

Horaris i vies amb més mobilitat

Les franges horàries que poden registrar més mobilitat i possibles problemes de circulació durant el pont de Tots Sants seran dijous 31 d’octubre, entre les 14.00 h i les 21.00 h i divendres, 1 de novembre, entre les 11.00 i les 15.00 h en l’operació sortida, i diumenge, 3 de novembre de les 14.30 h a les 21.00 h en l’operació retorn. 

Les vies i trams on es preveuen més complicacions de mobilitat durant el pont són les següents:

 

SORTIDA

AP-7 nord Mollet del Vallès – La Roca del Vallès
AP-7 sud El Papiol - Martorell
B-23 Molins de Rei – El Papiol
C-14 Oliana – Organyà
C-16 Berga – Cercs
N-145 La Seu – Andorra

 

RETORN

AP-7 nord Sant Celoni – La Roca del Vallès

C-16 Túnel del Cadí – Berga
C-14 Organyà
C-55 Manresa
N-145 Vall de Valira
A-2 Jorba, el Bruc i Esparraguera
N-260 Ripoll

 

Efectius del Servei Català de Trànsit

El Servei Català de Trànsit gestionarà i controlarà la mobilitat durant aquest període festiu a través de l’equip tècnic del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), que té el suport a peu de carretera dels Equips Mòbils d’Informació Viària (EMIV), els quals es distribuiran per les vies més conflictives (A-2, C-14, C-16, C-17, N-145, N-260). A més, els mitjans aeris dels que disposa l’SCT, un helicòpter biturbina i un avió bimotor, reforçaran el seguiment del dispositiu i el control i la vigilància del trànsit.

Dispositiu dels Mossos d’Esquadra

Durant el pont de Tots Sants, un total de 1.372 efectius dels Mossos d’Esquadra de Trànsit vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a una xarxa viària de Catalunya.

Els agents s’encarregaran de la vigilància i regulació del trànsit, informant de les incidències que hi pugui haver i afectin a la mobilitat, prevenint accidents i infraccions mitjançant la seva presència continuada a la xarxa viària catalana.

S’establiran, tant en les vies de màxima mobilitat i vies secundàries, un total de 1.449 controls:

390 controls d’alcoholèmia i drogues. El 31 d’octubre faran 88 controls de drogo-alcoholèmia

177 controls per revisar els elements d’us de seguretat passiva
372 controls per detectar les distraccions
103 controls en relació als transports
253 controls de velocitat
154 controls per controlar els motoristes (PREMOT)

Taxa 0, l’única segura

Dins aquest període de festiu, el dijous  31 d’octubre a la nit se celebra la Castanyada i des de l’SCT es vol recordar la incompatibilitat entre el consum d’alcohol i/o drogues i la conducció.

Els principals efectes del consum d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. Tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals, el risc de sinistre s’incrementa. Per tant, l’única taxa segura si s’ha de conduir és el 0,0%.

D’altra banda, en relació amb el consum de drogues, depenent del tipus, els efectes són alteracions de la memòria i de la percepció del moviment, alteracions de l’estat d’ànim i l’atenció, alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l’equilibri, i impulsivitat.

Si se surt de festa a la nit i es beu, des de l’SCT s’aconsella utilitzar el transport púbic o la figura del conductor alternatiu, una persona dins del grup que es compromet durant la nit a no beure per poder tornar a casa sans i estalvis.

Conducció responsable

L’SCT demana prudència en els desplaçaments, també  durant el pont de Tots Sants, ja que en moments puntuals on hi ha més volum de vehicles cal adaptar la velocitat i incrementar la distància de seguretat per evitar accidents.

Des de l’SCT es demana als usuaris que mantinguin l’atenció en la circulació per la xarxa viària i es vigili també molt en els desplaçaments curts. En aquest sentit s’apel·la a la responsabilitat dels conductors i conductores atès que el comportament dels usuaris ha estat determinant per aconseguir reduir la sinistralitat viària a Catalunya els darrers anys.

A la carretera cal respectar els límits de velocitat, no distreure’s amb dispositius electrònics com el mòbil, mantenir la distància de seguretat entre vehicles i utilitzar els sistemes de seguretat passiva.

L’SCT també alerta de la importància d’adequar la conducció a les condicions adverses provocades per les inclemències meteorològiques, habituals en aquesta època de l’any, ja que augmenten el risc de patir un accident.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No