Parc natural del Garraf

L’APMA denuncia a la Fiscalia de Medi Ambient la gestió forestal del Mas de l’Artís

L'entitat ecologista demana l’aturada cautelar dels treballs fins que no es faci una avaluació ambiental prèvia

Redacció Vilanova i la Geltrú 22-11-2019 19:26 Lectures 4332
L’APMA denuncia a la Fiscalia de Medi Ambient la gestió forestal del Mas de l’Artís. APMA

L’APMA denuncia a la Fiscalia de Medi Ambient la gestió forestal del Mas de l’Artís. APMA

L’Agrupació de Protecció de Medi Ambient (APMA) ha denunciat a la Fiscalia de Medi Ambient la gestió forestal que s’està duent a terme al Mas de l’Artís, al parc natural del Garraf. L'entitat ecologista ha demanat l’aturada cautelar dels treballs fins que no es faci una avaluació ambiental prèvia.

Segons denuncia l'APMA, al Mas de l’Artís, al terme municipal de Vilanova i la Geltrú, s’està duent a terme una actuació forestal que pot afectar greument la fauna i la flora d’aquest espai natural protegit per la Xarxa Natura 2000. Va alertar de l'actuació l'associació Alytes, gran coneixedora d'aquest espai, que està fent el seguiment de diversos grups faunístics que hi habiten: l’astor, salamandres i diversos mamífers, entre d’altres.

Després d’haver fet contactes amb les diverses administracions actuants, l'APMA ha fet un comunicat per expressar el seu "desacord amb la forma que s’ha pres la decisió de fer aquesta actuació i creiem necessari l’aturada cautelar dels treballs". En principi, l’àrea d’actuació podia afectar a 36 hectàrees del Parc del Garraf: "Ara sabem que poden arribar a ser 340 hectàrees afectades, en el terme de Vilanova i la Geltrú i de Castellet, de Xarxa Natura 2000 (Serres del Litoral central)". Aquestes hectàrees afectades també constitueixen un Lloc d'Interès Comunitari (LIC), un espai és Zona d'Especial Conservació (ZEC), un espai és Zona d'Especial Protecció per les Aus (ZEPA) i formen part del Pla d'Espais d'Interès  Natural (PEIN) de Catalunya.

Segons l’administració que promou l’actuació, la Diputació de Barcelona, els treballs que s'estan fent a Mas de l'Artís responen a un Pla Tècnic de gestió i millora forestal (PTGMF), aprovat pel Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal, que depèn del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a 2015: "Volem mostrar la nostra preocupació no només pels efectes negatius que pugui tenir aquest pla sobre la biodiversitat, sinó pel fet que siguin promoguts per la pròpia administració que hauria de defensar-la. La nostra denúncia es basa, sobretot pel fet que no s'hagi fet cap Avaluació Ambiental, ja que sabem que aquest pla hauria d'haver estat sotmès a una avaluació de l'impacte ambiental, segons preveu la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i la Llei 42/2007, del patrimoni natural i de la biodiversitat. Tampoc no s’ha respectat el dret a ser informat i a participar en els plans que es duen a terme en la Xarxa de Natura 2000, Llei 27/2006 per la qual es regulen els drets d’accés a la informació, de participació pública i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient".

Per aquesta situació, l'APMA ha denunciat la possible il·legalitat i, per tant, demana la paralització cautelar d'aquest PTGMF en Xarxa Natura 2000, fins que no es faci un estudi d'impacte ambiental, tal com preveuen les normes legals: "La Coordinadora Entitats pel Clima havia acordat ja, tirar endavant aquesta denúncia i fer-la arribar a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú". 

L’APMA denuncia a la Fiscalia de Medi Ambient la gestió forestal del Mas de l’Artís L’APMA denuncia a la Fiscalia de Medi Ambient la gestió forestal del Mas de l’Artís L’APMA denuncia a la Fiscalia de Medi Ambient la gestió forestal del Mas de l’Artís
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No