Fons FEDER

El centre d’assecament d’estella de Ribes permetrà proveir les calderes de biomassa municipals

Amb això tot el procés de producció de biomassa i el seu consum serà local

Redacció Sant Pere de Ribes 30-01-2020 15:51 Lectures 2446
El centre d’assecament d’estella de Ribes permetrà proveir les calderes de biomassa municipals. Ajt Sant Pere de Ribes

El centre d’assecament d’estella de Ribes permetrà proveir les calderes de biomassa municipals. Ajt Sant Pere de Ribes

La construcció del centre d’assecament i emmagatzematge d’estella permetrà “tancar el cercle de producció i consum d’energia renovable i de l’abastament de les calderes de biomassa” dels equipaments municipals de Sant Per de Ribes; un cicle que va des de l’obtenció de la matèria primera als boscos del territori fins a la transformació d’aquesta en energia per a fer funcionar les calderes dels equipaments. D’aquesta manera ho ha explicat l’alcaldessa, Abigail Garrido, que ha donat a conèixer les obres de nova construcció de les instal·lacions de producció i acopi de biomassa que es preveu que es posi en funcionament d’aquí a tres mesos. 

En concret, les obres consisteixen en la nova construcció d’un magatzem d’estella, una bàscula pont per fer el pesatge dels camions d’estella i una zona d’aplec de troncs i producció de biomassa. La principal construcció del centre d’assecament serà una estructura coberta amb una superfície útil de 172,60 m2 fet amb murs i formigó que permetrà guardar fins a 519 m3 d’estella. La seva localització, al polígon de la Vilanoveta, permet espai per futures ampliacions. El pressupost total de la seva construcció és de 400.000 euros, subvencionat en part pel fons FEDER de la Unió Europea.

Pel que fa a l’autoproducció i autoconsum de biomassa al municipi, la construcció del centre d’assecament i emmagatzematge d’estella permetrà cobrir totes les fases del procés d’obtenció i utilització de biomassa. La primera mesura de l’Ajuntament cap a la utilització d’aquest combustible d’origen vegetal va ser la gestió dels boscos, que es continua treballant conjuntament amb l’associació de propietaris forestals, NODE Garraf i altres ajuntaments de la comarca per a la neteja i l’aprofitament de la massa forestal. Així és manté l’entorn natural i al mateix temps s’aprofita per produir estella, la font d’energia orgànica que s’utilitza per a la combustió de la biomassa. Després, al maig del 2018 es va inaugurar a l’Espai Blau la caldera de biomassa que permet fer funcionar el sistema de calefacció i aigua calenta amb estella forestal de proximitat. La transició cap a aquesta energia renovable sostenible i menys contaminant ha produït un important estalvi de consum, d’emissions i de diners, complint així amb els objectius previstos per a aquesta instal·lació. “Hem pogut comprovar que gràcies a la instal·lació de la caldera de biomassa hem cobert un 95% d’energia d’aquesta instal·lació”, ha dit la regidora de Transició Energètica, Montse Vico, que ha mostrat la voluntat de “continuar en el camí de la transició energètica, compromesos en la emergència climàtica que estem vivint en aquest moment”.  

En aquesta línia, l’alcaldessa ha avançat que “hem fet un estudi de tots els equipaments municipals de Sant Pere de Ribes per anar transformant l’abastiment d’energia per biomassa i d’altres renovables”, ha dit Abigail Garrido. Una propera actuació que s’està preparant és la instal·lació d’un centre del calor que funcionarà amb biomassa per abastir l’Escola Les Roquetes, l’Aulari Blanc, l’Escola Santa Eulàlia i el camp de futbol de les Roquetes, i que també  serà subvencionada al 50% per fons europeus. Pel que fa a l’energia fotovoltaica també s’està estudiant la seva aplicació a d’altres equipaments municipals. A part d’això, “tenim en marxa el canvi de llumeneres de tot el municipi per llumeneres LED”, que també està inclòs en el mateix projecte d’eficiència energètica, promoció i generació d’energies renovables que ha obtingut finançament del fons europeus FEDER.

Segons l’alcaldessa, el centre d’assecament i emmagatzematge d’estella “no només està en la mira municipal” sinó que “s’hi han interessat altres municipis de la comarca perquè els abasteixi, podent ser un centre a nivell comarcal”. 

El centre d’assecament d’estella de Ribes permetrà proveir les calderes de biomassa municipals El centre d’assecament d’estella de Ribes permetrà proveir les calderes de biomassa municipals El centre d’assecament d’estella de Ribes permetrà proveir les calderes de biomassa municipals
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres