Robatori

La policia local de Calafell planta cara a l'espoli de llentiscle als boscos locals

Grups organitzats recullen sense cap permís aquesta planta, perquè té sortida comercial

Redacció Calafell 10-02-2020 15:08 Lectures 2677
La policia local de Calafell planta cara contra l'espoli de llentiscle als boscos locals. Ajuntament de Calafell

La policia local de Calafell planta cara contra l'espoli de llentiscle als boscos locals. Ajuntament de Calafell

L’Ajuntament de Calafell estudia mesures per aturar l’espoli de llentiscle als boscos del municipi. Aquesta activitat produeix danys en el medi ambient, però també genera conflictes entre els “recol·lectors” i els propietaris dels terrenys, a més d’altres problemes, i les queixes del veïnat de les urbanitzacions de les zones més altes del municipi han arribat fins i tot al ple municipal. Aquest cap de setmana, la policia local de Calafell ha confiscat una quantitat important de llentiscle que estava sent espoliada a la zona de Mas Romeu.

L’Ajuntament elaborarà una normativa que regularà no tan sols la qüestió del llentiscle, sinó també qualsevol explotació forestal sense permís, ja que sense una ordenança no es poden aplicar sancions, ni confiscar el material. La clau és que hi ha espècies que no estan protegides, però la llei forestal exigeix que sempre hi hagi autorització del propietari del terreny, si es tracta d'una activitat lucrativa, com és el cas.

A més, s’estudia l’opció de tancar camins perquè no els puguin usar les furgonetes que carreguen les plantes recollides: en aquest cas, només tindrien clau els propietaris de terrenys i els serveis d’emergències.

Els veïns denuncien que, a banda el dany ecològic i els enfrontaments, es malmeten camins i es genera risc d’incendi forestal, perquè els grups que agafen llentiscle encenen focs per fer-se l’esmorzar o el dinar. La Policia local intervé si rep un avís, però no sempre és fàcil localitzar els espoliadors. És més, els recol·lectors acostumen a ser persones en situació molt precària i el que caldria és actuar contra les furgonetes carregades de material, que sovint costa d’identificar.

El llentiscle és una espècie típica del bosc mediterrani. La planta té molta sortida comercial. S’utilitza principalment com a ornamentació, però també per a preparats medicinals, per a elaborar vernissos i aromes. Una de les principals destinacions és Holanda. Des de fa temps, hi ha bandes organitzades que es dediquen a espoliar-lo.

El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, explica, no obstant, que “l’autèntica dificultat per aturar aquesta pràctica és que la Generalitat permet que al Mercat de la Flor hi entri material sense demanar-ne un certificat de procedència”.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres