Neteja integral

Sitges posa a punt les basses dels Jardins de Terramar i comptabilitza més d’una cinquantena d'espècies invasives

L’operació de neteja i posada a punt es fa anualment abans de la primavera, just abans del període de floració de les plantes i de reproducció dels amfibis

Durant el procés de neteja s’han comptabilitzat més d’una cinquantena de peixos de diverses espècies invasives que han estat abocats a les basses

Redacció Sitges 13-02-2020 11:54 Lectures 3122
L’Ajuntament posa a punt les basses dels Jardins de Terramar. Galanthus

L’Ajuntament posa a punt les basses dels Jardins de Terramar. Galanthus

La brigada de jardineria de l’Ajuntament de Sitges i diversos membres de Galanthus, l’entitat mediambientalista que es va encarregar del projecte de naturalització de les basses de Terramar, ha dut a terme aquest dilluns i dimarts el manteniment anual de les basses dels Jardins de Terramar.

L’operació es realitza un cop a l’any, abans de l’inici de la primavera per tal de preparar l’ecosistema abans del període de floració de les plantes i de reproducció dels amfibis, i té com a objectiu mantenir les basses en les millors condicions per al desenvolupament de la biodiversitat que hi habita.

Durant les sessions de neteja i manteniment, els tècnics han pogut comptabilitzar diversos exemplars de fauna autòctona, entre ells granotes reinetes, granotes verdes, esponges d’aigua, cargols d’aigua i invertebrats com ara puces d’aigua o larves de libèl·lula.
S'han rescatat un total de 41 mascles, 90 femelles i 68 juvenils de granota verda (50 més que l'any passat) i 604 capgrossos també de granota verda. Alhora els experts han retirat 93 carpins, peixos exòtics típicament d’aquaris que no haurien de ser presents a la bassa ja que són considerats una espècie invasora.

En aquest sentit, l’Ajuntament fa una crida a la ciutadania a respectar aquest entorn natural i a no introduir-hi peixos ni tortugues, i recorda que les espècies invasives afecten greument l’ecosistema de les basses, ja que es caracteritzen per una gran voracitat que provoca la desaparició de la gran majoria d’organismes aquàtics.


Les basses dels jardins de Terramar, un ecosistema ric

Les basses dels Jardins de Terramar són, actualment, un espai natural d’especial interès per la rica biodiversitat amb la que compten.
Les basses van ser objecte d’un projecte de naturalització l’any 2017 que va suposar la introducció de diverses espècies autòctones pròpies de zones humides. Des de llavors, la biodiversitat s’ha anat enriquint de forma natural i, actualment, les basses dels Jardins de Terramar són un dels ecosistemes naturals amb més diversitat d’espècies del municipi.

La rica biodiversitat de les basses compta, entre altres, amb amfibis (granotes, capgrossos i gripaus), cargols d’aigua dolça, esponges d’aigua dolça, a més d’una gran quantitat d’invertebrats aquàtics (larves de libèl·lula, puces d’aigua, etc.). A més, l’ecosistema està afavorint que puntualment s’hi puguin trobar aus depredadores com el bernat pescaire o el martinet blanc, atretes per una biodiversitat que els serveix d’aliment. 

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No