Biodiversitat Sitges

Sitges engega un projecte de seguiment i protecció de les orenetes

La iniciativa té com a objectiu crear un cens d’orenetes i, alhora, sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de preservar aquesta espècie protegida

Redacció Sitges 08-05-2020 21:27 Lectures 1486
Sitges engega un projecte de seguiment i protecció de les orenetes. Ajuntament de Sitges

Sitges engega un projecte de seguiment i protecció de les orenetes. Ajuntament de Sitges

Membres de l’associació Biodiversitat Sitges han començat avui divendres a repartir díptics informatius als veïns de les zones de Sitges que acullen les quatre colònies d’orenetes. El repartiment dels díptics forma part del projecte de seguiment i protecció

La iniciativa persegueix l’objectiu d’elaborar un cens d’orenetes per fer un seguiment anual del nombre de parelles que nidifiquen a Sitges i conèixer el seu estat i també pretén sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de preservar aquesta espècie protegida i no trencar-ne els nius.

Segons les dades del darrer cens, elaborat el 2017, Sitges acull cada primavera prop de 300 orenetes (aproximadament 150 nius) repartides en quatre colònies. La colònia principal es troba situada a Can Pei, que és precisament el barri per on ha començat la campanya informativa avui. Després de Can Pei, els membres de Biodivsersitat Sitges visitaran també Aiguadolç (la segona colònia en importància), l’Oasis i el Poble Sec (la zona propera a la caserna de la Policia Local), que és on es troben la resta de grups de nius d’orenetes de Sitges.

En cada un d’aquests sectors, els responsables del projecte quantifiquen els nius i les parelles per poder actualitzar el cens i distribueixen díptics amb informació sobre l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), que és l’espècie que nidifica a Sitges. El document, que es reparteix principalment a les bústies de cada zona, inclou recomanacions sobre què cal fer en cas de trobar un poll a terra o en cas de presenciar la destrucció d’un niu. A més, conté informació sobre els beneficis de preservar i protegir aquesta espècie migratòria. Entre altres, destaca el fet que és un ocell que s’alimenta únicament d’insectes (mosquits i altres), pel que suposa una ajuda important en el control de plagues.

L’Oreneta Cuablanca

La Oreneta cuablanca (Delichon urbicum) és un ocell de mida petita de color negrós i amb la panxa i la gola blanques. Es tracta d’una espècie migradora que arriba durant els mesos de primavera per reproduir-se i després retornar cap a l’Àfrica un cop acabat l’estiu. A Sitges la podem trobar a partir de la segona quinzena de març, quan es distribueixen en diferents colònies repartides pel municipi on s’hi estableixen fins a finals d’agost. Una de les seves característiques principals és la fabricació del niu amb base de fang, deixant una petita obertura per entrar i sortir, així com per alimentar els polls.

Per què cal protegir l’Oreneta Cuablanca?

-Es tracta d’un ocell autòcton protegit per la normativa catalana i estatal en la protecció dels animals i la vida salvatge.
-És un ocell que s’alimenta únicament d’insectes i suposa una ajuda important en el control de plagues molestes per la ciutadania (mosquits i altres insectes voladors).
-Les seves poblacions i colònies localitzades presenten un bioindicador de la salut ambiental del territori.
-La seva presència potencia la biodiversitat de la zona.

-El gaudi del seu cant i la contemplació del seu vol produeix benestar social. 

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres