Espècies protegides

Sitges inicia una actuació de conservació del corriol petit després de nidificar per primera vegada a la platja de Les Botigues

Els agents rurals van detectar el 29 d’abril la presència de dues parelles de Corriol petit en aquesta zona i, posteriorment, el 4 de maig es van trobar el primer niu amb quatre ous

Sitges inicia una actuació de conservació del corriol petit després de nidificar per primera vegada a la platja de Les Botigues. Ajuntament de Sitges

Sitges inicia una actuació de conservació del corriol petit després de nidificar per primera vegada a la platja de Les Botigues. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Corriol petit (Charadrius dubius), un tipus d’ocell catalogat com a espècie protegida d'interès especial, ha nidificat per primera vegada a les dunes de la Platja de Les Botigues. Els agents rurals van detectar el 29 d’abril la presència de dues parelles de Corriol petit en aquesta zona i, posteriorment, el 4 de maig es van trobar el primer niu amb quatre ous i després el 7 de maig el segon niu també amb quatre ous.

La descoberta posa de manifest com el Corriol petit s’ha reproduït per primera vegada en aquest indret del litoral perquè arran de la desaparició d’humans, a causa del confinament per la Covid-19, aquesta au ha pogut explorar nous territoris en plena primavera i nidificar a la Platja de Les Botigues, la platja que limita amb Castelldefels.

Segons dades del portal ornitho.cat dedicat a l’intercanvi d’informació sobre les observacions d’ocell i altres animals a Catalunya, no consta cap altra nidificació d’aquest ocell a les dunes de la platja de Les Botigues, tot i que sí en una altra zona del terme municipal de Sitges. El 15 de juny del 2015 es va observar la nidificació del Corriol petit en un espai interior d’una pedrera del Massís de Garraf, situada en terme municipal de Sitges. Malgrat això, des del 2011 s’ha vist aquest ocell a Sitges en diferents anys i en altres espais del municipi com la desembocadura de la riera de Ribes.     

El Corriol petit habita especialment les platges o riberes de l’interior, i en zones amb presència d’aigua dolça, i enguany ha nidificat a la platja més llarga del terme municipal de Sitges, en la qual hi ha hi ha parts amb vegetació que serveixen per estada de la fauna i que tenen la cobertura de vegetació òptima per la nidificació. També hi ha un torrent per on baixa aigua i diversos tolls, tots amb aigua i que suposen punts d’alimentació i refugi per a diverses espècies protegides.

Davant d’aquesta realitat i per preservar el patrimoni natural, la biodiversitat i l’hàbitat d’una espècie protegida, la regidoria d’Espais Naturals i Sosteniblitat de l’Ajuntament de Sitges, amb la col·laboració de l’associació GEPEC-Ecologistes de Catalunya, ha posat en marxa un projecte de protecció i conservació del Corriol petit. Aquesta iniciativa pretén minimitzar les dues problemàtiques principals que afecten a la nidificació d’aquest ocell: la protecció dels ous i augmentar la tranquil·litat de les seves àrees on pon els ous, s’alimenta i descansa.

Membres de l’associació GEPEC-Ecologistes de Catalunya han dut a terme a principis del mes de maig l’actuació per protegir la zona de la platja de Les Botigues, on el Corriol ha nidificat, amb la instal·lació tant de gabions protectors de nius i perímetres de protecció dels nius, és a dir, un tancat perimetral de corda per dissuadir el pas de persones.

També s’han col·locat cartells de prohibit el pas per advertir de la restricció d’accés de persones i gossos als espais de nidificació, descans i alimentació d’aquesta au i de la resta de fauna. Alhora també es fa un registre de dades de seguiment de la població de Corriol petit al municipi per afavorir la conservació d’aquesta espècie protegida i  sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de preservar aquesta au i no trencar-ne els nius. Per conscienciar la població es col·locaran també cartells amb informació sobre l’espècie i la necessitat de respectar el perímetre i la normativa.

El regidor d’Espais Naturals i Sostenibilitat, Eduard Terrado, afirma que “des de l’Ajuntament de Sitges apostem per la preservació i recuperació de l’entorn natural i especialment per posar l’accent especial en la protecció de la biodiversitat”. En aquesta línia, el regidor destaca que “l’actuació és important perquè hem de ser conscients que ara, arran del confinament, la fauna està recuperant els seus hàbitats naturals i hem d’intentar com a administració la seva preservació”. Al mateix temps el regidor vol fer una crida a la ciutadania perquè “sigui conscient de la importància de tenir respecte per aquesta espècie protegida i,  especialment, quan neixin els polls. El regidor recorda que “no és permès anar a la platja amb els gossos, els quals podrien atacar aquesta espècie protegida. Cal assegurar la seva supervivència perquè també és una responsabilitat individual i col·lectiva”.

L’Ajuntament de Sitges i l’associació GEPEC-Ecologistes de Catalunya treballen per ampliar l’actuació conjunta feta fins ara per preservar l’hàbitat d’aquesta espècie protegida amb l’objectiu de garantir la seva reproducció i la seva supervivència. Ara el consistori i l’entitat ecologista ampliaran la zona de protecció inicial per preservar també la zona d’alimentació tant de la parella d’adults com dels pollets quan neixin i tenint en compte la desescalada progressiva del confinament, que portarà més persones a la platja.

La regidoria d’Espais Naturals i Sostenibilitat ha desenvolupat aquest projecte en el marc de les polítiques de protecció i conservació del patrimoni natural i la biodiversitat tenint en compte, sobretot, que quan acabi el confinament caldrà mantenir durant la temporada de cria la restricció de l’accés de persones i gossos a la platja per reduir els impactes que puguin causar a la fauna.

Corriol Petit i Corriol Camenegre al litoral

L’època de nidificació del Corriol s’estableix entre els mesos de març i agost. Aquest 2020 el Corriol petit ha nidificat a la platja de Les Botigues. En aquest mateix espai però l’any 2018 hi va haver observacions d’una posta d’un altre tipus de Corriol: el  Corriol Camanegre (Charadrius alexandrinus), una espècie que 2020 també ha nidificat en altres poblacions del litoral com Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit o Calafell. Tots aquests municipis també han fet la mateixa actuació de conservació de l’hàbitat natural on nidifiquen.

Característiques del Corriol Petit

El Corriol Petit  (Charadrius dubius) és un ocell petit de la família dels caràdrids de color bru i blanc a les ales i el bec de color negre amb potes de color carn. Es caracteritza per un anell groc al voltant de l’ull que el diferencia de les altres espècies. Té de 15 a 18 cm i  un collaret negre i cara blanca amb disseny facial, com si fos un antifaç, de color negre. 

Es tracta d’una espècie migradora estival que arriba a Catalunya entre el mes de febrer i el març per reproduir-se i després per hivernar alguns exemplars retornen cap a l’Àfrica un cop acabat l’estiu i d’altres es queden en arrossars i aiguamolls litorals la meitat sud de la península.

Una de les seves característiques és la fabricació del niu amb una petita depressió entapissada amb restes vegetals i pedretes, on la femella pon 4 ous normalment. El període d’incubació és de 24 o 25 dies aproximadament. Quan neixen els polls ja són capaços de desplaçar-se i alimentar-se per si sols. Tot i a així, els adults s'ocupen d'ells duran uns 30 dies fins que aprenen a volar. S'alimenta sobretot d'insectes (escarabats, mosques, formigues, larves d'insectes, etc.) i també d’aranyes i petits invertebrats. 

Aquest ocell està protegit per la normativa catalana, estatal i europea en la protecció dels animals i la vida salvatge. La seva preservació és important de cara a garantir la biodiversitat de l'ecosistema dunar i del Corriol petit. La principal amenaça és l'alteració i eliminació de l'hàbitat i les molèsties causades per la presència humana i els atacs de la  fauna salvatge i domèstica.

El tancament de zones per a la recuperació dunar i la vegetació beneficia al corriol però també a altres espècies d'invertebrats i rèptils que viuen a l'ecosistema dunar de la platja. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local