Fauna local

El corriol camanegre ha fet 11 nius aquest 2020 a Ribes Roges

Els mesos de confinament i els esforços en la protecció han fet que aquesta espècie protegida s'hagi reproduït amb èxit a la platja vilanovina

El corriol camanegre ha fet 11 nius aquest 2020 a Ribes Roges. Ajuntament de Vilanova

El corriol camanegre ha fet 11 nius aquest 2020 a Ribes Roges. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La temporada 2020 ha estat molt positiva per al corriol camanegre. Els mesos de confinament i els esforços en la protecció han fet que aquesta espècie protegida s'hagi reproduït amb èxit a la platja vilanovina.

Un cop acabat el període de reproducció i nidificació del corriol, els informes conclouen que el període de confinament per la Covid-19 durant la primavera ha permès l'expansió de l'espècie a la platja de Ribes Roges, amb un major nombre d'exemplars i nidificacions fora dels espais protegits, així com l'observació de polls per primera vegada en espais com la platja del Far. Segons l'informe d'evolució de l'espècie de l'ornitòleg Vittorio Pedrocchi, aquest 2020 hi ha hagut un total d'11 nius i 6/7 parelles de corriol camanegre a les platges de Vilanova i la Geltrú. No s'havia constatat un nombre tant elevat de nius al municipi des de que es disposa de registres, l'any 2007. L'èxit d'eclosió dels ous i l'èxit reproductor també han estat molt elevats, especialment si es comparen amb altres anys i amb altres indrets de Catalunya.

Amb l'arribada del desconfinament, l'Ajuntament va posar en marxa un dispositiu urgent amb els serveis tècnics i vigilants ambientals del Servei de Medi Ambient, amb col·laboradors ornitòlegs per realitzar el seguiment, suport dels Agents Rurals i de la Policia Local quan va ser necessari, de forma que es van posar les mesures adients per a protegir l'espècie i minimitzar els danys que es poguessin ocasionar amb la reobertura al públic de les platges.

Amb la iniciativa, suport i impuls d'entitats ciutadanes i la col·laboració política municipal es va posar en marxa la xarxa de col·laboradors/es entorn del corriol durant l'estat d'alarma, coordinades pels serveis de Participació i Medi Ambient. Aquest grup de persones van emprendre tasques de sensibilització de la ciutadania, informant de la presència del corriol, i sensibilitzant per evitar l'entrada de gossos a la platja. Més endavant el grup va créixer i va poder actuar també en altres platges amb presència de corriol, com la Platja del Far i la Platja Llarga.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, ha recordat que “cal considerar les platges com espais naturals; n'hem de tenir cura i respectar la flora i la fauna salvatge amb mesures com reduir la neteja mecànica o impedir l'accés de gossos en les èpoques sensibles de nidificació.”

Un cop es van obrir les platges amb restricció d'horari i usos (prohibit l'accés als gossos i al bany), es va instaurar un servei de vigilància i informació de platges contractat que també feia seguiment de l'estat dels tancats i evitava situacions incíviques. El reforç d'informació ciutadana vers el corriol ha augmentat la sensibilització i la protecció, i totes aquestes mesures s'han mostrat molt efectives.

Quan es van obrir les platges al bany, el servei de medi ambient es va coordinar amb el servei de platges per tal que actuacions com el pas de vehicles tinguessin un mínim impacte en l'evolució de l'espècie. Aquesta temporada la neteja de la sorra amb maquinària ha estat mínima.

Un cop acabat l'estat d'alarma, les tasques de seguiment, vigilància i sensibilització les va seguir fent la Xarxa de Voluntariat mediambiental de protecció del corriol camanegre, coordinades per tres entitats locals de referència: La Foixarda, l'associació de veïns de Ribes Roges i l'APMA.

La regidora de Medi Ambient ha volgut agrair la implicació del voluntariat en la preservació, protecció i promoció del medi ambient a la nostra ciutat, i ha explicat que l'objectiu és seguir treballant de la mà amb les entitats mediambientals, amb qui s'han establert reunions de valoració i de seguiment per a properes temporades.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local