Fase 2 del desconfinament

Mossos i Salut discrepen sobre la mobilitat entre Alt Penedès, Garraf i Baix Llobregat quan estan en la mateixa fase

La policia permet els desplaçaments si tota la regió comparteix moment de desconfinament però la conselleria els nega

Un control dels Mossos d'Esquadra el 10 d'abril del 2020. ACN

Un control dels Mossos d'Esquadra el 10 d'abril del 2020. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos d'Esquadra i el Departament de Salut es contradiuen sobre quina mobilitat està permesa entre l'Alt Penedès-Garraf i el Baix Llobregat i l'Hospitalet durant el desconfinament. Tot aquest territori forma la regió sanitària Metropolitana Sud, però a l'Alt Penedès i el Garraf se'ls va separar perquè poguessin entrar abans a la fase 1. Mossos i Salut discrepen sobre quina és la directriu sobre els viatges que es poden fer. Mentre el cap de l'Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Metropolitana Sud assegura a l'ACN que la mobilitat entre totes les comarques està permesa si es troben en la mateixa fase, Salut considera que l'Alt Penedès i el Garraf actuen com un territori independent.

L'entrada recent del Baix Llobregat i l'Hospitalet a la fase 1 del desconfinament ha generat confusió sobre quina mobilitat està autoritzada al conjunt de la regió Metropolitana Sud, ja que l'Alt Penedès i el Garraf havien començat la desescalada de la covid-19 una setmana abans que la resta. Davant la confusió, però, no hi ha una directriu clara sobre quins desplaçaments es poden fer, ja que els Mossos d'Esquadra i el Departament de Salut ofereixen versions contradictòries.

A nivell policial, el cap de l'Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Metropolitana Sud, Marc Patxot, assegura en declaracions a l'ACN que actualment qualsevol veí del Baix Llobregat o l'Hospitalet es pot desplaçar fins el Garraf o l'Alt Penedès, i a la inversa. Patxot recorda que tot el territori forma una única regió sanitària -unitat de referència per al desconfinament a Catalunya- i diu que ara la mobilitat està permesa perquè totes són a la fase 1.

"No pot sortir en direcció al Garraf i l'Alt Penedès la gent de Barcelona perquè la ciutat en si és una regió diferent, però dins de les tres comarques de la mateixa regió sanitària sí que es poden moure", explica el cap de Trànsit d'aquest territori.

Patxot matisa que aquesta mobilitat intercomarcal quedarà prohibida durant la setmana que ve, ja que l'Alt Penedès i el Garraf avançaran a la fase 2 del desconfinament, mentre la resta de la regió seguirà a la fase 1. Aquest canvi de tram de la desescalada es produirà enmig del pont de la Segona Pasqua –dilluns es festa a part de l'entorn metropolità-, en un cap de setmana llarg on es preveuen desplaçaments a les segones residències.

Tenint en compte el canvi de fase enmig dels dies festius, Patxot recomana a la ciutadania que retorni als seus habitatges habituals diumenge a la nit, ja que dilluns s'enduriran els controls policials per evitar desplaçaments que no estiguin permesos entre fases o regions diferents. "Hem de ser molt respectuosos amb les normes i els condicionants", remarca el cap policial, tot recordant que "un pas en fals podria provocar un retrocés de fase".

Salut nega la mobilitat dins la regió Metropolitana Sud

Al seu torn, però, el Departament de Salut nega que a dia d'avui pugui haver-hi cap mobilitat entre el Baix Llobregat i l'Hospitalet, i l'Alt Penedès-Garraf. Fonts de la Conselleria asseguren a l'ACN que el territori penedesenc actua de forma independent pel que fa a la desescalada, perquè fa dues setmanes va entrar a la fase 1 abans que la resta de la seva regió sanitària. Per aquest motiu, insisteixen, les dues comarques es mantenen aïllades fins que tota la regió entri a la fase 3, quan la planificació del govern espanyol ja permet la mobilitat entre territoris.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local