Desescalada del confinament

Vilanova obrirà les platges al bany el proper dimarts 16 de juny

S'ha establert una capacitat màxima per a cadascuna de les platges de Vilanova i la Geltrú, que suma un total de 13.000 persones

L'inici de la temporada de bany coincideix amb l'atorgament de les banderes blaves que enguany han rebut les platges d'Adarró, Ibersol, Ribes-Roges i Sant Gervasi

Redacció Vilanova i la Geltrú 10-06-2020 20:46 Lectures 6555
Vilanova obrirà les platges al bany el proper dimarts 16 de juny. Ajuntament de Vilanova

Vilanova obrirà les platges al bany el proper dimarts 16 de juny. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha regulat l'obertura de les platges al bany a partir de dimarts vinent, 16 de juny, un cop es puguin posar en marxa totes les instal·lacions i els serveis de socorrisme. Així mateix, enguany, amb l'objectiu de protegir i garantir la seguretat dels usuaris de les platges, s'ha elaborat un protocol per prevenir els contagis per la Covid-19.

En primer lloc, per garantir la distància física entre persones, s'ha determinat la capacitat màxima a cada platja, tenint en compte que la llei de Costes contempla una zona de pas de 6 metres que cal deixar lliure des del trencant de les onades platja endins. A partir d'aquí, la zona de repòs dels usuaris ocupa entre 30 i 40 metres. Així, s'ha establert una capacitat màxima per a cadascuna de les platges de Vilanova i la Geltrú, que suma un total de 13.000 persones: 3.000 a la platja del Far de Sant Cristòfol, 4.000 a la de Ribes Roges, 2.600 a la platja d'Adarró, 250 persones a la platja de la República, 625 a la de Sant Gervasi, 250 a la platja de l'Aiguadolç, i 2.333 de capacitat màxima a la platja de l'Ibersol.

Amb l'objectiu d'informar sobre l'estat d'ocupació de cadascuna de les platges, el  Servei de Socorrisme disposarà d'una aplicació que es podrà consultar des de la pàgina web de l'Ajuntament, on s'informarà quan s'estimi que una platja ha arribat a l'aforament màxim permès. L'aplicació la mostrarà com a platja tancada per aforament complert, i a l'entrada de la platja també hi haurà un cartell per indicar-ho.

Normativa d'ús de les platges

Aquesta temporada de bany, per a una estada segura a la platja, cal evitar les aglomeracions i mantenir sempre la distància mínima de 2 metres amb la resta d'usuaris de la platja, tant a la sorra com dins de l'aigua. Cal evitar les corredisses i jocs quan no puguem garantir la distància de seguretat de 2 m, i no molestar la resta d'usuaris. A la zona de pas està prohibit el joc de qualsevol tipus, deixant els 6 metres lliures per garantir el distanciament social de les persones que passen. Si anem en grup, ha de ser d'un màxim de 15 persones. En nuclis familiars cal assegurar-se de mantenir suficient distància amb la resta de banyistes. A més, cal utilitzar sempre les papereres per dipositar les deixalles, i no deixar res a la platja.

Pel que fa a les instal·lacions, les dutxes i renta-peus s'han d'utilitzar de manera individual, reduint al mínim el temps de dutxa, i la cua s'ha de fer mantenint la distància. Als lavabos cal seguir les recomanacions d'higiene i neteja establertes, i si cal fer una cua caldrà fer-la deixant l'espai adient. Pel que fa als vestidors, aquesta temporada 2020 estaran tancats i fora d'ús. D'altra banda els xiringuitos hauran d'adequar la seva activitat a la normativa sanitària vigent i hauran de disposar de gel desinfectant per a ús de la clientela. Tots els elements propis, com ara hamaques, tendals i para-sols s'hauran de netejar seguint els protocols establerts.

Pel que fa a la neteja de platges que du a terme l'Ajuntament, a més de la neteja de la sorra amb tractor i manual, a  primera hora del matí els serveis municipals també netejaran i desinfectaran baranes, dutxes i renta-peus, passarel·les i papereres.

Informació als banyistes

Enguany es posarà especial atenció a la informació i recomanacions de seguretat  a les platges de la ciutat. Així doncs s'instal·laran cartelleres informatives als accessos i en els punts de servei i s'emetran missatges sobre normes d'higiene i prevenció assenyalant la necessitat d'abandonar l'espai davant símptomes compatibles amb la Covid-19, a través de la megafonia que gestiona el Servei de Socorrisme. Per complementar aquestes accions, agents per a la convivència a l'espai públic informaran sobre la forma de contagi del SARSCoV-2, les mesures que cal seguir per evitar-lo, el comportament que cal tenir a la platja, i com s'han d'utilitzar els serveis que s'instal·len. Si es dóna el cas que hi ha usuaris a la platja que no fan cas de de les recomanacions, el agents cívics informaran la Policia Local per que actuï segons els procediments. D'altra banda, per tal de reduir els riscos en el bany i facilitar els possibles rescats, es reduirà la zona de bany delimitant-la amb un abalisament més proper a la costa. El servei de socorrisme disposarà d'equips de protecció individual per atendre usuaris a la sorra. En el cas dels rescats a l'aigua utilitzaran màscares de busseig i estris perquè la persona es pugui agafar i hi hagi el mínim contacte.

Banderes blaves

D'altra banda, les platges de Vilanova i la Geltrú gaudeixen un any més de les banderes blaves que en certifiquen la qualitat ambiental i els serveis. Enguany la capital del Garraf ha revalidat el nombre total de platges distingides amb aquest guardó de qualitat, les mateixes que l'any passat: Adarró, Ibersol, Ribes-Roges i Sant Gervasi. El guardó l'atorga anualment l'organisme europeu ADEAC-FEEE (Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor-Fundació Europea d'Educació Ambiental).

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No