Fauna local

L'aturada pesquera durant el confinament redueix al mínim l'activitat del CRAM

Aquesta setmana la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú ha estat escenari d'un intent de posta per part d'un exemplar de tortuga babaua i l'Ajuntament de Sitges no descarta que durant el mes de juny pugui nidificar a les seves costes

L'aturada pesquera durant el confinament redueix al mínim l'activitat del CRAM. ACN

L'aturada pesquera durant el confinament redueix al mínim l'activitat del CRAM. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Cemesa, una tortuga babaua d'uns sis anys, es recupera des de fa tres setmanes al CRAM d'un gran trauma a la closca i d'una infecció i deshidratació molt severes. La van trobar surant en molt mal estat al port de Barcelona i és l'única tortuga que ha arribat al centre durant el confinament. Guillem Figueras, conservador del CRAM, explica que l'activitat des de l'inici de la pandèmia ha estat inferior a l'habitual degut, principalment, al descens de l'activitat pesquera. "Els pescadors són els nostres ulls al mar i durant aquests mesos han sortit menys i s'ha notat", afegeix. A banda de l'arribada de la Cemesa, els conservadors del CRAM van assistir el 24 de maig una balena de Cuvier que va quedar varada a la barra del Trabucador.

El Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) va rebre l'any passat una setantena de tortugues ferides i en el que portem de 2020 menys d'una trentena. Tot i que en aquesta època de l'any la concentració de tortugues davant el litoral català disminueix per l'inici de la temporada de nidificacions, el confinament pel coronavirus ha contribuït decisivament a aquest descens.

Guillem Figueras, conservador del CRAM, recorda que bona part de les tortugues que els arriben queden atrapades a les xarxes dels vaixells de pesca o són localitzades pels pescadors, i que el tancament temporal de les confraries catalanes durant el confinament s'ha notat molt en l'activitat del centre. També hi ha contribuït, tot i que molt menys, el menor tràfic d'embarcacions recreatives al litoral català.

Figueres explica que van rebre una tortuga ferida just abans de l'inici del confinament i que des de llavors només els han portat la Cemesa -nom de l'empresa de remolcadors del Port de Barcelona que la va trobar- i han sortit a assistir una balena de Cuvier (Ziphius cavirostris) que va quedar varada a la barra del Trabucador el 24 de maig i que van aconseguir alliberar.

El conservador del CRAM diu que és difícil dir quin impacte ha tingut la menor presència humana durant el confinament en les tortugues marines, però que sí s'han demostrat els beneficis en espècies com els taurons o els cetacis que s'han pogut albirar a tocar de la cosa catalana durant el confinament. "Tot i que no està estudiat en el cas de les tortugues, el sentit comú diu que tots els animals agraeixen la disminució de l'activitat humana", afegeix.

El que també s'ha vist afectat durant el confinament han estat les visites guiades al centre, un dels pilars del CRAM per fer divulgació i conscienciació de la seva tasca. Els seus responsables confien poder obrir reobrir les portes del CRAM a infants i famílies en breu. Aquí, Figueras destaca que un cop comencin els casals d'estiu estudiaran la millor manera de posar en marxa les visites i que fins que això no passi continuaran la tasca formativa de manera virtual. "Si no poden venir al centre els portem el centre a casa", assenyala.

Nius de tortuga a les platges

En plena època de reproducció no és estrany l'aparició de nius de tortugues marines a les platges catalanes. Aquesta setmana la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú ha estat escenari d'un intent de posta per part d'un exemplar de tortuga babaua i l'Ajuntament de Sitges no descarta que durant el mes de juny pugui nidificar a les seves costes algun exemplar. Les autoritats que en cas de veure una tortuga, un niu o un rastre, cal trucar immediatament al 112.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local