Fauna local

Sitges alerta de la possible nidificació de tortugues marines a les platges

Segons els experts, no es descarta que pugi nidificar a les costes de Sitges algun exemplar de tortuga babaua (considerades espècies en perill d’extinció) durant el mes de juny

Pla general de l'alliberament de la tortuga careta aquest dijous a la platja de Premià de Mar. Generalitat de Catalunya

Pla general de l'alliberament de la tortuga careta aquest dijous a la platja de Premià de Mar. Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament de Sitges informa la ciutadania sobre la possibilitat que, durant el mes de juny, pugui aparèixer algun exemplar de tortuga caretta (també coneguda com a tortuga babaua) a les platges de Sitges. El mes de juny és temporada de nidificació d’aquestes tortugues marines que, malgrat acostumen a pondre els ous a les costes orientals de la Mediterrània, també han estat observades al litoral català en els darrers anys.

L’alerta s’ha intensificat aquesta setmana ja que en els últims dies s’ha constatat la presència d’una tortuga babaua amb intenció de nidificar a la platja de Vilanova i la Geltrú.

El regidor de Medi Ambient, Eduard Terrado, ha explicat que “les platges són l’hàbitat de diverses espècies, terrestres i marines, que configuren un ecosistema molt especial que cal protegir”. Terrado ha remarcat que “és important que, com a ciutadans, considerem aquest ecosistema patrimoni natural del nostre municipi i ens fem corresponsables de la seva conservació”, i ha recordat el cas de les dues parelles de Corriol petit que han nidificat per primera vegada a la platja de Les Botigues, afegint que “cal ser conscients que compartim la platja amb totes aquestes espècies i que és la nostra obligació respectar els seus espais i no interferir en la dinàmica dels ecosistemes”.

La tortuga caretta o tortuga babaua és una espècie amenaçada, catalogada a nivell mundial com a Vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (IUCN, 2015) i considerada dins el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (pendent d'aprovació) com a espècie en perill d'extinció. Per aquest motiu, l’Ajuntament demana a la ciutadania que estigui alerta davant qualsevol indici que indiqui la presència d’un exemplar, amb l’objectiu de col·laborar en la seva conservació i preservació.

Com actuar en cas de veure una tortuga marina o un niu

En cas de trobar una tortuga a la platja, el primer que cal fer és trucar immediatament al 112 per informar de la situació. A més, és important: 
No molestar la tortuga
No cridar
No tocar-la
No fer fotos amb flaix
No enlluernar-la
No posar-se davant la tortuga ni davant del seu camp de visió. Evita que et vegi.

Com actuar en cas de veure un rastre de tortuga a la platja

En el seu caminar per la sorra, les tortugues marines deixen un rastre molt característic. En el cas de la tortuga babaua, el rastre té una amplada mitjana d’entre 70 i 80 cm i les marques que deixen les aletes anteriors són asimètriques.

En el cas de les cries que surten del niu, els rastres són molt més petits (3-4 cm d’amplada) i normalment es troben al costat d’altres rastres. 

Com actuar en cas de localitzar un rastre

Cal trucar immediatament al 112
Intenta que no l’esborri ningú

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!