Estalvi energètic

Vilafranca instal·larà plaques fotovoltaiques al terrat de l’Ateneu Municipal

Francisco Romero: 'Entenem que en els temes d’ús i foment d’energies alternatives i de lluita contra el canvi climàtic l’Ajuntament ha de ser capdavanter'

Redacció Vilafranca del Penedès 16-06-2020 21:59 Lectures 1039
Vilafranca instal·larà plaques fotovoltaiques al terrat de l’Ateneu Municipal. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca instal·larà plaques fotovoltaiques al terrat de l’Ateneu Municipal. Ajuntament de Vilafranca

El regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, i la regidora de Medi Ambient, Lourdes Sànchez, han comparegut aquest matí davant dels mitjans de comunicació per tal de donar a conèixer les iniciatives que emprendrà l’Ajuntament de Vilafranca en matèria de desenvolupament urbà sostenible i integrat que, segons Romero, serà una “prioritat constant en l’actual mandat fins al 2023. Entenem que en els temes d’ús i foment d’energies alternatives i de lluita contra el canvi climàtic l’Ajuntament ha de ser capdavanter i sumar-se a les iniciatives que ja està prenent el sector vitivinícola, per exemple”. El regidor ha detallat les 3 línies en les que es treballa a nivell de medi ambient i urbanisme. La primera és que els equipaments de nova construcció o reformats disposin de la màxima qualificació energètica “com és el cas del nou pavelló annex al pavelló de la Gamba o la renovada Casa de la Festa Major”.

Una altra línia d’actuació és la substitució de lluminàries de vapor de sodi per LED en l’enllumenat públic. Francisco Romero ha recordat que en una primera fase mitjançant un crèdit de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE) els anys 2018 i 2019 es van substituir 649 lluminàries corresponents al barri del Centre i al balcó de les Clotes.

Aquest any 2020, també amb un crèdit de l’IDAE i altres intervencions, s’han substituït 405 lluminàries als parcs Tívoli, Sant Salvador, Poble Nou, places de Sant Julià, de la Sardana, de les Avantguardes, de les Arts, ptges. Noucentisme i Modernisme, passos de vianants de l’Avinguda Vilanova i vorera del carrer Assumpta Trens. També s’actuarà a l’avinguda de la Pelegrina (entre Baltà de Cela i el ptge. Puigdàlber, actualment en execució), al c/ Pare Marti Grivé, les zones amb instal·lació més antiga dels barris del Molí d’en Rovira i del Poble Nou i les zones industrials amb lluminàries amb consums més elevats.

Al total de lluminàries substituïdes (1.054 punts) s’hi sumaran les que seran substituïdes dins de les intervencions de reurbanització de diferents espais públics a executar properament (plaça de l’Oli, zona industrial de l’av. Tarragona i carrer Comerç). Això suposarà la substitució de més de 1.200 lluminàries en finalitzar l’any 2021, és a dir, “un 20 % de l’enllumenat de la ciutat, que permetrà un estalvi d’un 40% de la despesa econòmica, una reducció de 91 tones d’emissions de CO2 a l'atmosfera, és a dir, uns 20 vehicles fent 15.000 km anuals”, afirmava el regidor.

Plaques fotovoltaiques

La regidora de Medi Ambient, Lourdes Sànchez, ha recordat que l’Ajuntament de Vilafranca està compromès en la “lluita contra el canvi climàtic i en la reducció del 40% dels Gasos d’Efecte Hivernacle per l’any 2030”. En aquest marc s’està preparant el projecte executiu per a instal·lar plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum, capaces de reduir els consums energètics dels edificis municipals, amb la conseqüent reducció de les seves emissions de CO2 i dels costos inherents a la compra d’energia elèctrica. En aquest sentit es presentarà el projecte de l’edifici de l’Ateneu Municipal de la plaça del Penedès a la convocatòria que ha posat en marxa la Diputació de Barcelona, que pot arribar a finançar fins a 15.000€ o el 70% del preu d’execució del projecte. La regidora explicava que “s’ha seleccionat aquest edifici pel consum elèctric elevat, ja que té un programa molt intensiu d’usos, hi ha disponibilitat de m2 a la coberta i es pot arribar a aconseguir un estalvi d’un 25% del consum total”. La regidora ha avançat que després d’aquesta instal·lació es treballarà també per posar plaques fotovoltaiques a les cobertes del Vinseum, a l’Albert Municipal/la Fassina, a l’escola Pau Boada i al Mercat de Sant Salvador.

Aquestes instal·lacions se sumaran a les instal·lacions ja existents a l’escola Mas i Perera i a l’Arxiu Municipal i a les instal·lacions en construcció de la Casa Feliu i de la Casa de la Festa Major.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No