Incivisme

Sant Pere de Ribes posa en marxa una campanya contra els abocaments incontrolats

Abigail Garrido: 'En els darrers sis mesos, hem recollit 1.300 tones d’aquest tipus de residus, tant a la deixalleria com al costat dels contenidors'

Sant Pere de Ribes posa en marxa una campanya contra els abocaments incontrolats. Ajt Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes posa en marxa una campanya contra els abocaments incontrolats. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una trentena de punts dels nuclis de les Roquetes, Mas d’en Serra, Els Cards, Can Pere i Mas Alba estan sent objecte de la campanya cívica contra els abocaments incontrolats de mobles, objectes voluminosos, runa i poda  endegada el mes de juny per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Agents cívics recorden a la ciutadania quins són els seus deures i obligacions en gestió de residus, segons el que recull l’Ordenança Municipal, i finalment informen a la Policia Local de la comesa de possibles infraccions perquè procedeixi a sancionar, si s’escau. Durant el mes de juliol, la campanya segueix a diferents indrets del nucli de Ribes.

En una primera setmana, els agents cívics fan bustiades amb una nota informativa a totes les llars situades al voltant dels punts on s’han detectat abocaments incontrolats de manera reiterada. Tot seguit, duen a terme tasques de vigilància dels esmentats punts, per fer visible la seva presència i per a evitar actes incívics. Per últim, a partir de la tercera setmana s’instal·len senyals recordatoris cridant a llançar els residus on correspon i, en els indrets on se segueixen detectant abocaments incontrolats de manera habitual, es torna a passar una nota informativa de caràcter formal i s’efectua trasllat a la Policia Local per procedir a sancionar en els casos que pertoqui fer-ho.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat que “en els darrers sis mesos, hem recollit 1.300 tones d’aquest tipus de residus, tant a la deixalleria com al costat dels contenidors. Això vol dir que hem d’implementar un servei especial, que està costant molts diners a l’Ajuntament i que es podrien destinar a altres tipus de necessitats”. “Demanem consciència a les persones per fer les coses com toca. Tot això representa uns costos molt elevats, que al final s’hauran de repercutir en un increment dels impostos i de les taxes per poder pagar un servei que a hores d’ara ja és deficitari”, ha recordat.

Una pràctica a l’alça des de fa mesos

Els abocaments incontrolats de mobles, objectes voluminosos, runa i poda han arribat a suposar un problema freqüent, tant als nuclis com a les urbanitzacions del municipi, en els darrers anys. De fet, tot i disposar d’un servei gratuït de recollida de mobles i voluminosos a domicili, en els darrers mesos s’ha detectat un increment del problema. A partir de març passat, coincidint amb l’inici del confinament per la Covid-19, l’augment d’abocaments ha estat superior encara.

Els agents cívics han actuat en les darreres setmanes en punts crítics de les Roquetes com els carrers Andalusia amb Amadeu I, Antoni Gaudí amb Murillo i Eugeni d’Ors amb Federico García Lorca. A Mas d’en Serra, han informat i vigilat als carrers Agricultura amb Montseny, Doctor Ferran amb Pica d’Estats i Matagalls amb Encantats, entre d’altres. La seva actuació s’ha estès, a més, a dos punts dels Cards, tres de Can Pere i tres de Mas Alba.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local