Subcontracte

Presentada una querella contra la subcontractista d'Endesa que es fa passar pels jutjats per cobrar deutes

L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) s'han querellat contra els cobradors d'Endesa que suposadament es van fer passar per funcionaris judicials per telèfon per fer pagar el deute a una abonada de Cubelles

ACN Cubelles 30-07-2020 16:49 Lectures 2416

L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha presentat aquest dijous una querella contra els cobradors d'Endesa que suposadament es van fer passar per funcionaris judicials per telèfon per fer pagar el deute amb la companyia elèctrica que té una abonada de Cubelles. Segons l'entitat, Endesa, a través dels seus cobradors, va "amenaçar" per telèfon la dona "fent-se passar per funcionaris judicials". L'APE s'ha querellat contra DPS Consulting -també anomenats Pares-Seixes Advocats-, el despatx jurídic al qual es derivava la dona en la trucada.

La Yolanda, veïna de Cubelles, va rebre una trucada on l'amenaçaven amb embargar-li tots els comptes i retirar-li el comptador. Té un deute des del 2015 de més de 2.000 euros, està en situació de vulnerabilitat i la segueixen des de Serveis Socials, ha indicat l'APE, que té la trucada que va rebre la Yolanda gravada.

En la trucada, la persona s'identifica com a personal de "notificacions i embargaments del jutjat", i li diu que té dues disposicions judicials per notificar-li. També li diu que en menys d'una setmana intervindran tots els seus comptes, i també la nòmina o qualsevol prestació que rebi de l'Estat. La persona que truca també assegura que un advocat i un procurador d'Endesa s'han presentat als jutjats amb una denúncia per factures impagades i que li retiraran el comptador. L'avisa que serà "processada en seu judicial". L'alternativa, continuava, és que pagui el deute. Alhora li traslladava el telèfon al qual s’havia adreçar per evitar-ho, que redirigia a DPS Consulting, una de les empreses que s’ocupen dels recobraments de la companyia elèctrica, així com d’altres subministradores com Naturgy o Agbar.

Des que la gravació va arribar a les mans de l'APE, l'entitat va considerar que el seu contingut pot ser constitutiu d’una sèrie de delictes i, per això, han acompanyat la Yolanda, en col·laboració amb Arrels Advocades, en la interposició de la querella. Entre els possibles delictes comesos hi ha la usurpació de funcions públiques, la realització arbitrària del propi dret i les coaccions, que poden comportar penes de fins a tres anys de presó.

En el seu moment, l'APE ja va denunciar aquest tipus de conductes, que les famílies afectades coneixien perfectament, davant del Síndic de Greuges de Catalunya. La seva resposta, en forma de resolució de novembre de 2018, alertava de “les pràctiques irregulars i èticament inacceptables que exerceixen algunes companyies subministradores sobre persones vulnerables per mitjà d’agències de cobrament” i establia que “les empreses subministradores no haurien de cedir a tercers ni el deute ni les gestions de reclamació del deute generat per l'impagament dels subministraments bàsics de les persones que han acreditat degudament que es troben en una situació de risc d'exclusió residencial”.

Fonts d'Endesa han assegurat a l'ACN que aquesta no és "en absolut" la seva forma de treballar ni tampoc es correspon amb els protocols, les normes deontològiques i els criteris ètics que exigeix a les seves empreses col·laboradores. L'elèctrica ha denunciat el cas a la fiscalia perquè l'actuació de la subcontractista pot danyar la seva imatge i honor. De moment, però, no ha pres cap mesura concreta amb l'empresa subcontractada.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No