Gestió de l'aigua

La Mancomunitat Penedès-Garraf es constitueix com a Entitat Local de l’Aigua (ELA)

Aquesta validació la dota d’una major autonomia per a la coordinació i descentralització de la gestió d’aquest servei essencial

La Mancomunitat Penedès-Garraf es constitueix com a Entitat Local de l’Aigua (ELA). Mancomunitat

La Mancomunitat Penedès-Garraf es constitueix com a Entitat Local de l’Aigua (ELA). Mancomunitat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha reconegut la Mancomunitat Penedès-Garraf (MPG) com a Entitat Local de l’Aigua (ELA bàsica) per a la gestió del sanejament en alta de les aigües residuals. El sistema de sanejament en alta correspon a la part del servei que recull les aigües residuals del clavegueram municipal i les transporta fins a les depuradores, on són tractades per a ser retornades al medi natural.

Aquesta validació per part de l’ACA suposa un reconeixement a la bona tasca realitzada per la Mancomunitat en el sanejament de les aigües, la dota d’una major autonomia  per a la coordinació i descentralització de la gestió d’aquest servei essencial, i reforça la confiança dipositada pels Ajuntaments en mancomunar.

Properament se signarà el conveni entre les dues administracions implicades, i que oferirà a la Mancomunitat major autonomia en la planificació, execució i gestió del funcionament dels sistemes de sanejament en alta. El conveni constituirà un nou pas en el treball conjunt amb l’ACA per a la reestructuració de les activitats que desenvolupa la Mancomunitat en el territori.

Per Xavier Ramos, vicepresident de l’àrea de Sanejament "és una acreditació a la bona feina que des de fa anys fan els serveis tècnics de la Mancomunitat. És una mostra de confiança de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) en la gestió del sanejament en alta, que ens aporta una major autonomia.  Estem davant una eina que ens permet impulsar una estructura de vegueria, una veritable gestió pública i amb un model territorial en un servei essencial com és el sanejament de l'aigua"

També ha destacat que "podrem co-decidir quines són les polítiques públiques que s'han de dur a terme al territori en matèria del sanejament en alta. Això pot ser també un embrió del desplegament territorial de la Mancomunitat, tal i com recull la modificació dels estatuts que van preveure que la Mancomunitat podria créixer més enllà de l'Alt Penedès i el Garraf en d'altres territoris de la vegueria"

Què suposa per a la Mancomunitat esdevenir Entitat Local de l’Aigua

La MPG, que ja estava reconeguda com a administració actuant en l’àmbit del sanejament de les aigües residuals, consolida a través d’aquesta acreditació una administració més eficient del recurs, obtenint una visió més coherent i integrada de la gestió de les aigües residuals.

En matèria de sanejament, permetrà a la Mancomunitat exercir i desenvolupar les competències que marca la normativa així com la gestió i manteniment de les instal·lacions de sanejament. Les principals potencialitats d’aquest acord són:

-Desplegament territorial: Donar servei a més municipis mitjançant la delegació de competències d’aquells ajuntaments que vulguin sumar-se a la gestió mancomunada del servei.

-Autonomia i descentralització: Es disposarà de més autonomia en l’execució d’inversions, plans de reposició i millores de les instal·lacions i xarxes existents. Augmentarà també la capacitat per incidir en la definició de les prioritats i el calendari d’execució dels projectes previstos per la planificació de l’ACA.

-Proximitat: S’acosta la gestió, garantint una millor atenció, proximitat i qualitat dels serveis de sanejament, i atenent des del mateix territori les necessitats del territori i dels seus ciutadans.

-Major garantia: És un reconeixement a la tasca desenvolupada per la MPG durant aquests anys i una certificació més de la qualitat dels serveis de sanejament de la Mancomunitat i els seus equips.

Obres de millora a les instal·lacions i a la xarxa de sanejament

Tot i que la crisi sanitària de la COVID-19 va obligar a aturar durant diverses setmanes l’activitat i algunes de les actuacions que la MPG està duent a terme a diverses instal·lacions, aquests darrers mesos s’han reprès a bon ritme i amb intensitat algunes obres destacades, com les d’ampliació i millora de la depuradora de Vilafranca, una actuació que compta amb un pressupost de 7,2 milions d’€ i que van iniciar-se la tardor de l’any passat.

La MPG també ha obert el concurs públic per a l’adjudicació dels serveis d’explotació, conservació i manteniment dels sistemes de sanejament a l’Alt Penedès, que  contempla tot un llistat d’actuacions de millora i optimització de les instal·lacions existents i compta amb un pressupost de licitació de més de 8 milions d’euros.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local