Peatges

Barcelona Global planteja un peatge urbà d'accés a la ciutat

L'associació avisa que cal una solució urgent davant la finalització de les concessions de les autopistes

ACN/ Lluís Sibils Barcelona 01-10-2020 13:14 Lectures 2728
Pla general d'una sortida de la ronda de Dalt de Barcelona, amb el cartell de Zona de Baixes Emissions. ACN

Pla general d'una sortida de la ronda de Dalt de Barcelona, amb el cartell de Zona de Baixes Emissions. ACN

Barcelona Global ha plantejat aquest dijous la implantació a llarg termini d'un peatge urbà d'accés a Barcelona per als vehicles, en la línia d'altres capitals com Copenaghen, Oslo i Londres, davant la finalització al llarg dels propers mesos de les concessions de les autopistes. Segons ha apuntat el conseller delegat de Barcelona Global, Mateu Hernández, aquesta circumstància pot tenir efecte en les entrades i sortides a Barcelona, on habitualment hi ha mig milió de desplaçaments diaris. Per això, ha proposat posar aquesta mesura sobre la taula, que també podria tenir efecte sobre l'aparcament, que complementaria la Zona de Baixes Emissions, ja vigent i que, ha dit, és un instrument més enfocat a la regulació de la contaminació.

Segons han explicat la presidenta de l'associació, Aurora Catà; el conseller delegat, Mateu Hernández, i el president del RACC la proposta parteix d'un document elaborat aquest estiu per una seixantena de membres de Barcelona Global i en què subratlla el consens en la necessitat de regular les entrades i sortides a la ciutat.

Hernández ha insistit que es tracta d'una qüestió que "cal abordar" de manera "urgent" però no ha volgut entrar en el detall de quina quantitat caldria pagar per entrar a Barcelona, sinó, de moment, fixar-se amb les experiències similars en d'altres ciutats del món. A banda, ha apuntat els pàrquings al centre i les zones blaves i verdes com un dels altres àmbits on actuar per regular l'accés a la capital catalana.

Entre d'altres propostes que fa l'associació, hi ha la incorporació de l'Estat l'ATM com a titular d'Adif i Renfe i que "passi de ser un observador a un actor", juntament amb els nous operadors de mobilitat compartida i empreses gestores d'aparcaments; l'execució "sense dilacions" d'obres pendents com l'L9, l'L8 de FGC entre Plaça Espanya i Gràcia, el tren a la T1 de l'Aeroport i una millora de la velocitat comercial dels busos.

Altres propostes, són la creació de Parks&ride als afores de la ciutat, que els aparcaments de la ciutat actuïn com a hubs de a mobilitat i de serveis i una actualització dels sistema de repartiment de mercaderies perquè sigui "àgil i eficient". "Estem com el segle passat", ha subratllat Hernández, que ha recordat que la irrupció de l'e-commerce ha fet canviar per complet la distribució de mercaderies, que concentren el 27% del total dels vehicles que entren diàriament a Barcelona.

D'altra banda, Barcelona Global també ha inclòs com a proposta la descarbonització dels vehicles, tant privats com públics, i ha demanat "posar al dia" al sector del taxi, tant en l'aspecte mediambiental com operatiu. En concret, suggereix una major presència de la tecnologia, en la línia dels VTC, o que actuïn a demanda per evitar trajectes innecessaris per la ciutat.

A banda, l'associació –formada per diverses institucions, empreses, universitats i centres de recerca, entre d'altres- ha reclamat un nou pacte de la mobilitat amb una visió " a llarg termini", que sigui "metropolità" i que permeti a Barcelona ser un referent internacional i un "laboratori urbà" en la creació de nous conceptes de vehicles i connectivitat 5G. En aquest nou pla, ha afegit, caldria incloure-hi tots els nuclis de població que hi ha fins a 50 quilòmetres de la capital catalana, segons la seva presidenta, Aurora Catà.

En la desena de consensos que han arribat els seus membres, Barcelona Global, també hi ha l'impuls de la col·laboració pública privada, en el 'big data', la necessitat d'una una negociació col·lectiva per poder tenir una mobilitat més flexible i deixar de veure el vehicle com un "enemic" i incloure'l com un element més de la mobilitat.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No