Projecte pioner

L'Alt Penedès fa treballs de desbrossament al parc del Foix per implementar la silvopastura

En total es desbrossaran 70 hectàrees mitjançant un sistema de desbrossament automàtic teledirigit, únic a Catalunya en l’àmbit forestal

Redacció Vilafranca del Penedès 08-10-2020 11:36 Lectures 3009

El consell comarcal de l'Alt Penedès fa treballs de desbrossament al parc del Foix per implementar la silvopastura. En el marc del projecte Life Clinomics, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha iniciat els treballs de desbrossament previs a l’arribada dels ramats. 

Una de les dues accions pilot del “Pla d’acció per a l’adaptació al canvi climàtic de l’Alt Penedès” finançades pel projecte europeu Life Clinomics consisteix a implementar la silvicultura al Parc del Foix per prevenir els incendis forestals i, alhora, potenciar el sector ramader actualment en retrocés al Penedès.

Gestionar la vegetació amb la pastura permet crear i mantenir un paisatge en mosaic que redueix la propagació dels incendis forestals. En augmentar la discontinuïtat vertical, millora l’estabilitat de la massa forestal i la seva resiliència i es fomenta també la biodiversitat del bosc.

Els treballs de desbrossament van començar el mes passat a càrrec dels membres de la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) Penedès-Garraf. En total es desbrossaran 70 ha mitjançant un sistema de desbrossament automàtic teledirigit, únic a Catalunya en l’àmbit forestal. La màquina té una amplada de capçal molt reduïda (una mica més d’un metre) que li permet entrar al bosc, passant entre els arbres, i desbrossar de forma mecànica i ràpida zones que fins ara només es podien fer manualment (és apta també per a terrenys amb pendents de fins al 60º).

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès duu a terme aquesta acció en coordinació amb la direcció i els tècnics del Parc del Foix i amb el suport de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, els propietaris de les finques i els pastors locals.

L'Alt Penedès fa treballs de desbrossament al parc del Foix per implementar la silvopastura. CC Alt Penedès
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No